París recorda Kate Barry deu anys després del seu suïcidi

El Quai de la Photo dedica una exposició a la fotògrafa britànica filla de la coneguda actriu Jane Birkin, una dècada després que es tragués la vida als 46 anys a la capital francesa

París recorda Kate Barry deu anys després del seu suïcidi

EL PERIÓDICO

2
Es llegeix en minuts
Enric Bonet

Recuperar l’obra d’una fotògrafa tan discreta com coneguda. Deu anys després de la seva tràgica mort, el parisenc Quai de la Photo mostra el treball fotogràfic de Kate Barry. Va ser la primera filla de la coneguda actriu Jane Birkin, que va morir el juliol passat als 76 anys, i de John Barry, compositor de les bandes sonores de les pel·lícules de James Bond i guanyador d’un Oscar per Ballant amb llops. Aquesta curiosa sala d’exposicions, situada en un barco al Sena a prop de la Biblioteca Nacional Francesa (al sud-est de la capital), mostra una trentena d’obres de la fotògrafa. L’exposició durarà fins a finals de març.

Barry va morir el 2013 als 46 anys al caure des del balcó del seu pis a l’acomodat districte XVI de París. Tot apunta que va ser un suïcidi. La seva mort va marcar profundament la seva mare durant els últims anys de vida. Tot i que el seu nom resulta més conegut pels seus vincles familiars i la seva defunció prematura, la mostra al Quai de la Photo reivindica el valor artístic de la seva obra.

Kate Barry bàsicament es va fer coneguda pels seus retrats de famosos. Tot i que es va formar com a modista, va començar a treballar com a fotògrafa als 28 anys. Va publicar les seves imatges a conegudes revistes de moda, des d’Elle i Gala a França fins a Vanity Fair i Vogue al món anglosaxó. Gràcies als seus contactes familiars i la seva pròpia carrera personal, va disposar d’un accés privilegiat a algunes de les principals estrelles del cine dels noranta i de la primera dècada del segle XXI.

Mirada de passejant sensible

La primera part de l’exposició mostra algunes de les imatges que va fer de l’actriu italiana Monica Bellucci, de les franceses Catherine Deneuve i Isabelle Huppert o de la intèrpret i directora de cine nord-americà Sofia Coppola. Totes destaquen per la seva composició creativa, a més d’una evident dimensió melancòlica. L’exposició agradarà als amants del salseig i als que volen rememorar les estrelles del setè art de principis dels 2000.

No obstant, el més interessant de la mostra són les fotografies paisatgístiques de Barry. Des de l’inici de la seva carrera, va consagrar una part del seu treball a realitzar imatges artístiques durant els seus viatges, tant a l’estranger (Israel, Cisjordània o Jordània) com a l’interior de França. Aquestes reflecteixen la mirada d’un passejant despert i sensible. Algunes destaquen pel caràcter simbòlic d’una casa abandonada enmig d’un paisatge desèrtic a Cisjordània o d’unes escales descendents en una platja.

D’altres tenen una càrrega més melancòlica i contemplativa, per exemple, amb un banc blanc davant el mar a Bretanya.

Notícies relacionades

Totes evidencien que Kate Barry era una veritable artista, amb una mirada privilegiada que es va apagar massa aviat. A més d’aquesta mostra al Quai de la Photo, també n’hi ha prevista una altra aquest 2024 en una altra sala de París. Així mateix, també han publicat recentment un llibre sobre la seva obra.

Un record merescut per a la filla gran de l’actriu Jane Birkin, que va morir de manera tan prematura com tràgica.