La reina Margarida se sacrifica per salvar el matrimoni del seu fill, segons la premsa

«L’anunci de l’abdicació es produeix només dos mesos després que es publiquessin possibles aventures amoroses de l’hereu», diu ‘The Telegraph’.

La reina Margarida se sacrifica per salvar el matrimoni del seu fill, segons la premsa

laura estirado

4
Es llegeix en minuts
Laura Estirado
Laura Estirado

Periodista

Especialista en Gent, Reialesa, Moda, Tendències, Estil y Xarxes

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Dinamarca segueix en xoc després de l’anunci d’abdicació de la reina Margarida en el seu discurs d’Any Nou, en què va avançar que deixarà el tron el 14 de gener vinent, i per tant, que serà el seu primogènit, l’hereu Frederic, qui l’ocuparà a partir de llavors. Tot i que la monarca ja ha complert 83 anys i l’any passat va ser operada de problemes d’esquena, feia segles que un rei danès no abandonava el càrrec. L’última renúncia d’un monarca viking es remunta al 1523, amb el rei Christian II, segons explica l’historiador Lars Hovbakke Sorensen al diari Ekstra Bladet. La cerimònia de successió d’aquí dos diumenges serà també tota una sorpresa per als conciutadans de Margarida, ja que no hi ha tradició ni gairebé literatura sobre aquest cerimonial.

Però al marge de la sorpresa i de tots els actes protocol·laris als quals assistirem, s’ha obert un debat sobre els motius pels quals la reina que va dir que regnaria "fins que li caiguessin les sabatilles" i que tenia l’opinió pública al seu favor, segons les enquestes, ha decidit claudicar així, de cop i volta. Respecte a això, els titulars de la premsa internacional semblen coincidir a assenyalar el culpable: el príncep Frederic i els seus embolics. La intenció de Margarida amb aquest cop de volant seria salvar el seu matrimoni amb l’australiana Mary Donaldson, amb qui té quatre fills.

Fa anys que Margarida apaga els incendis que Frederic provoca des de la seva joventut. Nascut el maig del 68, sempre va ser un esperit lliure, aventurer, amant de l’esport, la música (li agradava fer de DJ), els cotxes (alguna vegada el van enxampar saltant-se els límits de velocitat i es va guanyar el sobrenom de príncep turbo), i també un col·leccionista de nòvies, models i estrelles de rock.

El 2004 es va casar amb Mary Donaldson, la guapa i estilosa advocada plebea nascuda a Tasmània el 1972 que li va presentar el seu cosí Felip de Borbó en els Jocs Olímpics de Sydney 2000. Però les turbulències no es van acabar. El 2017, malgrat la seva aparentment feliç vida conjugal, la revista danesa Her&Un va assegurar que havia sigut infidel a Mary.

El futur rei hauria contractat els serveis d’una scort de luxe i ella mateixa va confirmar els fets, i va explicar que havia cobrat 7.000 euros pels serveis i per no airejar el cas. I després d’aquest escàndol, va arribar el del novembre passat: les fotos dels seus passejos per Madrid amb la socialité mexicana Genoveva Casanova, ex de Cayetano Martínez de Irujo.

Casanova va negar les acusacions d’una relació romàntica amb Federico, i Mary va fer el cor fort durant el sopar de gala amb Felip i Letizia a Copenhaguen que es va celebrar després de la publicació del polèmic reportatge.

Altres teories apunten que el gir de guió és obra de la dona de Frederic, que hauria imposat la condició de ser coronada reina ja a canvi de no divorciar-se.

Es va obrir un gabinet de crisi al palau d’Amalienborg, i es va posar en marxa l’operació abdicació per salvar el matrimoni de l’hereu.

El director de la revista Lecturas, Luis Pliego, s’ha vantat a la xarxa social X (abans Twitter) de la seva culpa a airejar l’últim flirteig del príncep. Però no ha sigut l’únic mitjà a assenyalar que es tracta d’evitar un divorci reial. "És possible que la reina prengués aquesta mesura per por que el matrimoni es trenqués i la família reial perdés Mary. Hauria causat molts problemes. Margarida veu Mary com un gran actiu", defensa el cronista reial Phil Dampier a The Telegraph.

Coincidència extraordinària

"Sembla una coincidència extraordinària que la reina hagi fet aquest anunci inesperat només un parell de mesos després que es publiquessin històries de possibles aventures amoroses de l’hereu", continua Dampier, que fa dues dècades que cobreix la informació sobre la família reial danesa. "D’aquí a dues setmanes, el príncep i la princesa seran presentats junts com a rei i reina, i hauran de seguir endavant. Margarida deu pensar que arreglaran les seves diferències i això salvarà el seu matrimoni", relata.

De fet, després de l’anunci d’abdicació, la reina Margarida, Frederic i Mary van reaparèixer radiants i de bon humor al sortir dilluns a la nit del banquet d’Any Nou al castell d’Amalienborg.

A principis de desembre, Mary va viatjar sola a la seva Austràlia natal per visitar la seva família abans de Nadal. S’hi van unir els seus dos fills menors. Segons el palau, Frederic tenia plans de reunir-se amb ella la setmana següent.

Notícies relacionades

El rotatiu també recull l’opinió de l’historiador Lars Hovbakke Sorensen, que assenyala que la decisió de la reina també podria haver sigut influïda per la majoria d’edat del príncep Christian, l’octubre passat.

Finalment, el portal de notícies danès Dagens.com va informar que el viatge de Frederic a Espanya es va produir mentre la seva dona estava a Nova York per al Dia de les Nacions Unides.

Temes:

Música Joventut