¿Pulsió religiosa en el pop?
Fa un temps que observem com el novíssim pop ha anat incorporant ingredients de la cultura de soca-rel (cançons de treball, pandero quadrats i ampolles d’anís), que no fa tant ens semblaven anacrònics i pagesos. I no ens havíem adonat que, en aquest paquet valors tradicionals, s’ha anat filtrant una altra pista, la relativa a la transcendència, no en forma de tribut religiós, sinó com a reconeixement de l’espiritualitat com traç genuí i autèntic (aquesta paraula que en temps de lleugeresa postmoderna ens feia riure).
¿Gir reaccionari? Res a veure. A Espanya, per a les generacions crescudes durant el franquisme o en la seva estela, la mística i la fe van ser encaixades com ingrates potes de l’agenda dictatorial. Però, a hores d’ara, aquella associació queda lluny. I se separa la gestió eclesiàstica del sentiment íntim. Sorprèn veure artistes pop de nova planta cantant a la superació del terrenal i a la recerca de respostes als grans interrogants.
Ho hem pogut veure aquests dies de Nadal amb l’interessant revival del drama litúrgic medieval El cant de la Sibil·la, que el Concili de Trento va vetar per pagà i que la Unesco va reconèixer. Últimament, s’hi han acostat veus moderníssimes com Maria Arnal i les mallorquines Joana Gomila i Júlia Colom. No hi ha allà cap reivindicació de doctrina clerical, sinó el cara a cara amb el nostre destí, l’expressió d’una angoixa interior i la rèplica al materialisme (practicat tant a destra com a sinistra).
Notícies relacionadesContinuem. Rosalía, a Motomami, proclama que "lo primero es Dios". A María José Llergo es respira l’anhel de transcendència: "cantar és la meva manera de resar", deia a aquest diari. C. Tangana s’ha confessat: "Yo era ateo, pero ahora creo / Porque un milagro como tú ha tenido que bajar del cielo". Rigoberta Bandini va haver d’aclarir que no era de l’Opus Dei, tot i que es confessés creient ("des de l’esquerra"). I en aquestes que apareix Stella Maris, el grup fictici de La Mesías, escenificant cants religiosos kitsch. ¿En manera paròdica? Sí, però no sembla que es burli de l’espiritualitat, sinó més aviat de la seva litúrgia acumulada i del seu folklore.
Tot això ens parla d’un temps en què ja no és obligatori sortir a proclamar als quatre vents que un és agnòstic, ateu o nihilista per semblar el més cool de la classe. Es busca el reconfortant, que sempre va estar allà: el pandero quadrat, l’impuls de pensar que tot això té un sentit, tan antic com la humanitat.
- Pressió estètica Tenir 13 anys i aparèixer (o no) en els rànquings de guapes de la teva classe: «Donen molta inseguretat, de vegades acabes plorant al lavabo»
- Tall històrica RODALIES "Ens deixen a l’estacada 16 mesos"
- Tendència urbana La proliferació del tardeig posa en alerta les patronals i Interior
- Tempestes d’estiu Protecció Civil activa l’alerta per pluges intenses al Pirineu, Terres de l’Ebre, Lleida i la Catalunya central
- Tempesta judicial i política El gran aconseguidor de la trama no tenia límits
- Josep Abellán, cardiòleg: "Si tens plaques de colesterol, no hi ha marxa enrere. O això crèiem"
- Tennis Alcaraz es corona a Queen’s després d’una gran batalla i apunta cap al seu tercer Wimbledon
- Escalada de tensió al Pròxim Orient L’Iran promet venjança mentre el seu parlament reclama el tancament de l’estret d’Ormuz
- Celebració massiva La revetlla de Sant Joan 2025 desafia el pont festiu a Barcelona
- Tempestes d’estiu Protecció Civil activa l’alerta per pluges intenses al Pirineu, Terres de l’Ebre, Lleida i la Catalunya central