Entrevista
Recycled J, l’amor i la consciència de classe del més poper dels rapers: «Volia lluitar contra els valors del casanova»

¿Quin sentit té desenterrar el terme ‘casanova’ el 2023? Aquest home conqueridor, seductor, faldiller, fa olor de naftalina avui –com a mínim–. Però el madrileny Recycled J (Jorge Escorial, 30 anys), raper de bressol que fa temps que esfulla margarides en cançons, va veure l’oportunitat de reformular el concepte i destruir-lo per construir-lo de nou. Ell, que sempre ha explotat el romàntic sovint amb atmosferes pop, va publicar el juny passat ‘Casanova’, un disc conceptual, aviciat, treballat i polit també des de l’estètica i que aquest divendres llança la seva edició ‘deluxe’.
Hi ha dues coses que el portaven a crear un àlbum, el seu tercer ja (el 2019 va publicar ‘City pop’, una oportuna declaració del nou pop urbà), sobre aquest concepte: el primer, el de fer per fi un treball complet vertebrat sobre l’amor; el segon, homenatjar la seva àvia Matilde, de cognom Casanova, que va morir mentre acabava el disc. «Vaig indagar dins meu, dels meus sentiments... I en la figura de Giacomo Casanova, que representava uns valors que abans podien estar en alça i que no comparteixo. Volia lluitar en contra d’aquests i reinventar el terme», comenta Recycled J. «He mirat de trobar aquesta amplitud de l’amor, que no és només parlar de les relacions de parella, sinó tot el transversal», afegeix el de Carabanchel.
Per arrodonir el concepte del disc va pensar en la imatge d’una rosa –«com a símbol per excel·lència del romanticisme»–, amb la seva part bonica, els pètals, i la part nociva de la tija i les punxes. «L’àlbum és un viatge d’emocions, vas passant d’un lloc a un altre, i aquesta part introspectiva», explica. Allà trobem una primera part innocent i il·lusionant –‘150 canciones’–, una altra de buscar en el seu passat que acaba amb explosió –‘10.000 Km’, ‘Primadonna’– i un final, ‘Pa no volver’, que parla de l’inevitable pas del temps. Llavors, és un àlbum personal en què no tenien cabuda les col·laboracions. «Em venia de gust que fos el viatge de Recycled J com a Casanova, i que no hi hagués altres interlocutors. Volia ser jo explicant aquestes vivències i el públic interpretant-les segons el seu parer», comenta l’artista. ¡Ah! Al disc també hi ha menció –a ‘Perro hambriento’– a aquest tema llegendari i bloquejat amb Rauw Alejandro que van gravar fa anys i que sembla que mai veurà la llum «per temes comercials».
El madrileny sempre ha sigut el més poper dels rapers. I aquest disc de tornades polides –«no hi ha res més pop que una tornada enganxosa»– és l’última prova. «D’on jo vinc [el rap] potser era una cosa que podia ser criticada. Quan es rapejava d’una altra manera jo feia una cosa diferent en aquell moment. I una etiqueta que sigui ‘el més poper dels rapers’ m’agrada, perquè també soc ‘el més raper dels popers’, i crec que té sentit», sentència. Recycled J no ha aparcat el rap. I no el deixa només per a quan s’uneix amb Natos i Waor al combo Hijos de la Ruïna, on treu el seu costat «més canalla». «Jo continuo fent temes de rap, de trap i de tots els sons amb què experimento. El que passa és que aquesta és la meva etapa pop, però no vol dir que no estigui fent altres temes en paral·lel», defensa.
De fet, a ‘Rosas freestyle’, una de la dotzena de cançons de ‘Casanova’, es nota tota la seva essència en un tema potent sobre l’amor propi amb un encàrrec que diu: «No hi ha res pitjor que deure-li un favor a un ‘pijo’; si no, pregunta-ho als seus fills». ¿Conserva odi de classe un artista d’èxit com Recycled J? «Consciència sí. Soc capaç d’entendre que un altre hagi viscut un altre tipus de coses i que la vida l’hagi fet així, però no vol dir que ho comparteixi. A l’acostar-se més al pop, que no té tanta càrrega social com el rap, sempre intento deixar la meva llavor allà: la superació, l’esforç... Jo vinc d’una família de classe treballadora i és el que he vist», respon.