Imanol Arias és condemnat per frau fiscal i Ana Duato n’és absolta

L’actor rep una pena de dos anys i dos mesos, però evitarà la presó. No s’ha pogut acreditar que l’actriu sabés que estava cometent un delicte tributari.

Imanol Arias és condemnat per frau fiscal i Ana Duato n’és absolta
3
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +

L’Audiència Nacional ha condemnat a 80 anys de presó l’assessor fiscal i comptable Fernando Peña, del despatx Nummaria, al qual van acudir, entre d’altres, els actors Imanol Arias i Ana Duato. La sentència, feta pública ahir, ha condemnat Arias, que va pactar amb la fiscalia i li ha imposat dos anys i dos mesos de presó, però ha absolt Duato de tots els delictes dels quals estava acusada i pels quals la Fiscalia Anticorrupció demanava 22 anys de presó.

Malgrat que el total de la condemna que recau sobre l’actor és superior als dos anys de presó, no serà empresonat, perquè cap de les penes imposades supera aquest límit, i això va permetre que pogués arribar a una conformitat amb el ministeri públic per deslliurar-se del risc de presó. En el seu cas, té prohibit recórrer la seva condemna davant el Tribunal Suprem, perquè ell mateix la va acceptar davant el tribunal que el va jutjar a l’Audiència Nacional. Tampoc podrà apel·lar al Constitucional.

La Secció Segona del Penal de l’Audiència Nacional considera que els protagonistes de Cuéntame van utilitzar les estructures dissenyades per Peña, a través del despatx Nummaria, per evitar la tributació de capitals a Espanya.

Cada un va tenir una manera diferent d’enfrontar-se al judici. Arias va admetre que havia comès cinc delictes fiscals entre 2010 i 2013, mentre que Duato va defensar la seva innocència fins al final i el tribunal l’ha absolt al considerar que "no es presenta acreditació suficient sobre el fet que l’acusada sabés que estava incomplint el seu deure de contribuir conforme al que disposa l’ordenament tributari".

La resolució, de 275 pàgines, absol tots els acusats del delicte d’organització criminal al considerar que el despatx Nummaria no es va crear amb una finalitat delictiva, sinó per assessorar en l’àmbit tributari i comptable. I, tot i que rebutja totes les qüestions prèvies plantejades per les defenses, absol 19 acusats de tots els delictes que els atribuïen les acusacions, entre ells el productor Miguel Ángel Bernardeau, marit d’Ana Duato, així com als treballadors del despatx Nummaria, al considerar que no hi ha prou proves contra ells.

La sentència només condemna els acusats que havien arribat a un acord amb la fiscalia, com Arias, i l’amo del despatx, Fernando Peña, al qual imposa 80 anys de presó, però només complirà el triple de la pena més alta, que, al ser quatre anys, suposa un compliment real d’un màxim de 12.

La sentència relata que entre 2010 i 2016 Fernando Peña va desenvolupar una activitat d’assessoria fiscal i comptable, per a la qual comptava amb advocats, economistes, tècnics fiscals, comptables i auxiliars administratius, contractats o retribuïts a través de diferents societats, "als quals dirigeix, organitza i controla amb la finalitat de prestar els serveis oferts els seus clients".

Entramat de societats

Notícies relacionades

Segons els jutges, per evitar que algunes activitats il·lícites que realitzava sota la cobertura de l’assessoria fiscal fossin detectades, Peña va crear un entramat de societats espanyoles amb seu fora d’Espanya, fonamentalment a Costa Rica i Anglaterra, però també al Canadà, l’Uruguai i Luxemburg. Des d’abans de l’any 2000, aquest despatx "va facilitar estructures juridicoeconòmiques amb la finalitat d’assegurar l’opacitat de les operacions econòmiques dels seus clients, bé davant la Hisenda Pública i davant de terceres persones físiques i jurídiques que ostenten algun dret de crèdit contra els seus clients", segons indica la sentència.

La finalitat era evitar la tributació per l’impost de societats i IVA de les societats o, en el cas de les persones físiques, per l’IRPF. En el cas d’Ana Duato, el tribunal considera acreditat que va utilitzar l’estructura de Peña per transformar una part de les rendes del seu treball en renda vitalícia, obtenint d’aquesta manera la reducció del 60% que estableix la norma. Així, en els exercicis de 2010, 2011 i 2012 només va tributar en l’IRPF pel 40% de les seves rendes. Després d’una inspecció d’Hisenda, des del 2014 Duato va canviar la manera de disminuir l’import que li correspondria pagar sense superar el llindar dels 120.000 euros que fixa la llei perquè hi hagi delicte fiscal.