Mor el mecenes de l’art català Antoni Vila Casas als 92 anys

Va abocar la seva fortuna personal en la creació d’espais museístics com el museu de Can Framis, l’Espai Volart i els centres d’art de Palafrugell i Torroella de Montgrí

2
Es llegeix en minuts

L’empresari i mecenes català Antoni Vila Casas ha mort als 92 anys, després de deixar un llegat de quatre museus a Barcelona i l’Empordà (Girona). La seva mort, que es va produir dijous passat, va ser comunicada la matinada passada per la fundació que porta el seu nom, amb un missatge en què asseguren: «Continuarem treballant per ser dignes del seu llegat, del seu compromís amb l’art i la societat i de la seva ambició de futur».

Nascut el 27 de novembre de 1930 a Barcelona, en el si d’una família de la burgesia catalana dedicada a la indústria tèxtil, Vila Casas va fer la seva fortuna al sector farmacèutic, després d’estudiar la carrera de farmàcia. Va crear un laboratori farmacèutic, Prodesfarma, que es va fusionar el 1997 amb els laboratoris Almirall.

Un greu problema de salut, del qual va ser tractat durant anys a l’Hospital de la Vall d’Hebron de Barcelona, al qual va donar fons per a la investigació i fins i tot va ajudar a crear espais per tractar els pacients, el va fer dedicar-se a la seva Fundació.

El 1998 va rehabilitar l’edifici modernista Casa Felip, a l’Eixample barceloní, on es troba la seu de la seva Fundació i, paral·lelament, a Pals (Girona) va inaugurar aquell mateix any un petit museu d’escultura, Ca la Tona, la col·lecció del qual va traslladar posteriorment a Can Mario, a Palafrugell.

Aquestes van ser les seves primeres manifestacions artístiques, que van continuar l’any 2000 amb l’obertura de les portes del Museu Art 2000, situat a Torroella de Montgrí (Girona) i ubicat al Palau Solterra, un palauet d’arquitectura civil del segle XV.

El 2002 es va inaugurar l’Espai Volart, el primer àmbit obert al públic de la Fundació Vila Casas a Barcelona, destinat a la celebració d’exposicions temporals de pintura.

Dos anys després va obrir el nou espai de Can Mario, Museu d’Escultura Contemporània a Palafrugell (Girona).

A finals de 2008 va inaugurar l’Espai Volart 2 i, un any després, el 2009, va culminar el projecte d’espais museístics amb la inauguració de Can Framis, Museu de Pintura Contemporània, situat a una antiga fàbrica tèxtil rehabilitada del districte 22@ del Poblenou de Barcelona.

Antoni Vila Casas era membre de la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi, de la Reial Acadèmia de Farmàcia de Catalunya i el 1996 va rebre la Gran Creu de l’Orde del Mèrit Civil, el 1999 la Creu de Sant Jordi, i el 2004 el Premi Montblanc al Mecenatge.

També compta amb la Medalla d’Or de la Generalitat i el Premi Consell Nacional de la Cultura i les Arts (CONCA) al patrimoni cultural.

Notícies relacionades

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha agraït a la xarxa X a Vila Casas «els seus serveis a Catalunya i a la cultura, que el van fer mereixedor de la Medalla d’Or de la Generalitat l’any passat». «Gràcies per les converses compartides i per un compromís insubornable amb la nació catalana, la seva història, el seu present i el seu futur», ha afegit Aragonès en el seu missatge.

Per la seva banda, la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, ha indicat a la mateixa xarxa que Vila Casas va ser «un gran col·leccionista i mecenes d’art, un referent a través de la Fundació, que ha apostat per la difusió de l’art català».