Festival Sonorama

VÍDEO | Amaral canta amb el pit obert: «Ningú ens pot arrabassar la dignitat de la nostra nuesa»

Eva va deixar caure el cosset de lluentons vermells que va lluir durant tota l’actuació i es va posar a interpretar ‘Revolución’ mostrant els pits

Rocío Saiz es burla del policia que va intentar detenir-la a l’Orgull de Madrid

La Policia demana disculpes a Rocío Saiz i obre expedient a l’inspector que va interrompre el seu concert

3
Es llegeix en minuts

El duo aragonès Amaral ha recorregut al seu caràcter més reivindicatiu per a la seva participació al festival Sonorama Ribera i el que estava concebut únicament com el concert commemoratiu de les seves bodes de plata amb la música, 25 anys transcorreguts des que va veure la llum el seu primer disc, amb el qual compartien nom, s’ha transformat en un clamor per la dignitat i la fortalesa de les dones.

Ha sigut just abans que comencés la vint-i-cinquena cançó de les 26 programades, quan Eva ha pres la paraula i ha explicat que el següent tema anava dedicat a Rocío, Zahara, Rigoberta, Bebe... i tantes dones que veuen amenaçada la seva dignitat i volen reivindicar la seva fortalesa. I immediatament, ha deixat caure el cosset de lluentons vermells que ha lluït durant tota l’actuació i s’ha posat a interpretar ‘Revolución’ mostrant els pits. «Ningú ens pot arrabassar la dignitat de la nostra nuesa», ha exclamat davant el públic.

Un gest amb què ha volgut recolzar Rocío Saiz, a qui un policia va obligar a tapar-se els pits durant el concert que estava oferint a Múrcia el juny passat i que, sense cap dubte, s’ha convertit en un dels moments únics del Sonorama Ribera. I no només d’aquesta edició, sinó dels seus 26 anys d’història. Però com la mateixa cantant ha dit, demà [per diumenge] no pensava mirar Twitter per veure quines repercussions ha tingut.

35.000 assistents

Des que es va anunciar, el concert d’Amaral havia despertat moltíssimes expectatives que ha superat amb escreix. Durant gairebé dues hores ha anat desgranant temes inclosos en els seus vuit primers discos, alguns gairebé oblidats per al gran públic i que aquest concert ha permès retrobar-los, no només Eva i Juan, com ells mateixos han reconegut, sinó també els seus seguidors.

Més de 35.000 persones han cantat sense parar totes i cadascuna de les cançons incloses en el concert. ‘Toda la noche’, ‘No sé qué hacer con mi vida’, ‘Salta’, ‘Moriría por vos’, ‘Días de verano’, ‘Rosita’, ‘Kamikaze’, ‘Hacia lo salvaje’... No és possible situar-ne una com a preferida del públic. Totes han entretingut els assistents a l’actuació.

Sí que es poden destacar moments únics, com quan la cantant ha recordat que la cançó ‘Salir corriendo’ es va compondre en suport a una dona que s’estava escapant del maltractament domèstic, una impressionant interpretació, gairebé ‘a cappella’, acompanyada només per la guitarra de Juan Aguirre, de ‘Sin tí no soy nada’ o com ha anat anomenant un a un tots els membres de l’equip precisament abans d’interpretar aquest tema.

Concert estel·lar

S’ha fet curt el concert i gairebé sense adonar-se’n s’ha arribat a la cançó 26, aquesta amb la qual donen per presentat el seu nou disc, el novè, en què es troben immersos en aquest moment i del qual només ha transcendit aquest tema, ‘Ahí estás’. I segons han reconegut en la compareixença davant els mitjans que han tingut al terme del concert, segons la seva opinió els ha semblat «un gran tema» per com ha reaccionat el públic.

Un concert pensat fins al mínim detall, ja que no ha passat desapercebut que a l’hora d’acomiadar-se ha sonat per la megafonia el ‘Nothing compares to you’ de la cantant irlandesa Sinead O’Connor, recentment finada.

L’actuació, segons ha valorat el mateix director del festival, Javier Ajenjo, probablement se situï en el Top3 de totes les que han discorregut pel Sonorama Ribera en el seu quart de segle llarg d’història.

Directe potent

Notícies relacionades

Però la jornada de tancament dels concerts de tarda i nit de l’esdeveniment d’Aranda ha sigut molt més. Ha sigut un directe potent, deixant constància de l’enorme qualitat dels seus integrants, de Wilco, i per què ha sigut des de fa mesos una de les actuacions que més s’esperaven, una nova trobada amb el pop personal d’Iván Ferreiro, o la consolidació com a grup d’escenari principal d’Arde Bogotá.

Arriba el moment d’aturar-se i fer balanç del vint-i-sisè Sonorama Ribera que, a falta dels concerts matinals de diumenge, ha arribat a la fi amb la impressió que ha sigut un dels millors que es recorden, amb jornades rodones i inoblidables.