Censura

La policia atura el concert de Rocío Saiz a l’Orgull de Múrcia per ensenyar els pits

La policia atura el concert de Rocío Saiz a l’Orgull de Múrcia per ensenyar els pits
3
Es llegeix en minuts

La cantant Rocío Saiz ha denunciat a les xarxes socials que durant la seva actuació a la celebració de l’Orgull LGTBI+ de Múrcia, la policia va aturar el seu espectacle després de treure’s la samarreta en una de les cançons. «No em deixaven seguir si no em vestia. O em posava la samarreta o me n’anava emmanillada», ha explicat la vocalista. Saiz ha recordat que fa «10 anys» que ensenya els pits en la mateixa cançó. En un vídeo difós per Twitter es pot veure com membres de l’organització de l’esdeveniment li demanen que es torni a vestir, i l’emboliquen amb una bandera amb l’arc de Sant Martí per tapar-li els pits.

Després de l’advertència dels agents va decidir posar-se la roba i acabar el concert «per respecte al públic, i al baixar les escales el policia nacional m’ha demanat la documentació», ha apuntat la cantant,

En aquest moment, el públic i l’organització van intermediar entre els policies i la cantant: «A Mane i Any –companyes de Saiz– no les han deixat entrar al camerino a buscar les nostres coses si no parlaven amb l’inspector. Coacció de llibre. M’hi he negat, òbviament», ha assenyalat la vocalista.

La cantant ha explicat que un «inspector» va anar a buscar-la al carrer per emmanillar-la, i li va dir que «havia incomplert no sé quantes lleis» i que li obria «un atestat policial». Segons ha assenyalat la vocalista, l’agent la va acusar de no saber què és «treballar» perquè «segurament no havia treballat mai».

Després de compartir l’incident, Saiz ha comentat també a través de les seves xarxes que les lleis per les quals li arribarà l’atestat policial i que se suposa que ha incomplert són «enaltiment de l’ordre, exhibicionisme i desacatament a l’autoritat. I suposo que la de l’homosexualitat i ganduls i facinerosos, que torna a estar en actiu».

Saiz va preguntar a l’agent si l’estaria denunciant en el cas que fos un home: «Em va contestar que rotundament no. Perquè si ho fa un home no és il·legal». La vocalista ha assegurat que està «cada vegada més a prop de deixar la música. De deixar d’exposar el meu cos i deixar-ho tot. Perquè no m’ho mereixo».

«Una situació de perill»

Sergio Ramos, lletrat murcià i exregidor de l’Ajuntament de Múrcia que va ser present durant l’aldarull, ha assenyalat en declaracions a ‘La Opinión de Murcia’, del Grup Prensa Ibérica, que els espectacles culturals «no estan subjectes a ordenances municipals» com les que regulen l’exhibicionisme. «És una bogeria jurídica i política: en un museu o al cine tens nus per tot arreu. La interpretació artística no es regula igual». L’advocat ha apuntat que en cas que els agents haguessin tingut algun problema amb l’espectacle, la responsabilitat requeia sobre l’Ajuntament de Múrcia, és a dir, els organitzadors.

Notícies relacionades

«No té sentit que enmig del concert els policies increpessin la cantant i generessin una situació de perill, amb uns mil assistents i al voltant de sis policies». Ramos ha indicat que en cas que la situació s’hagués agreujat, s’hauria d’haver trucat a la Policia Nacional, i que els agents locals s’estaven «saltant les seves competències». L’advocat s’ha solidaritzat amb la cantant per les xarxes socials i s’ha ofert per ajudar en l’àmbit judicial. «Espero que la Policia Local de Múrcia obri una investigació i sancioni l’agent responsable d’aquest acte injustificat.

Un altre incident similar

Aquesta és la segona vegada que Rocío Saiz es veu involucrada en la mateixa polèmica a la Regió de Múrcia. La primera va ser al festival B-Side del 2018, que se celebra a Molina de Segura. El nu d’aquell any també va provocar una onada d’indignació en el PP de la localitat, que el va qualificar d’«espectacle irrespectuós i eròtic». Llavors el grup de Saiz, Las Chiller, va defensar que «ningú es fixa en els homes que toquen despullats, o els homes que utilitzen dones com objectes sexuals a l’escenari».