Dansa internacional

La temporada Mercat posa el focus en Taiwan i Noruega

La temporada Mercat posa el focus en Taiwan i Noruega

Chang-Chih Chen

3
Es llegeix en minuts
Marta Cervera
Marta Cervera

Periodista

ver +

El Mercat de les Flors posarà el focus la temporada vinent en artistes de Taiwan i de Noruega, amb una gran presència internacional. La programació, que inclou festivals com el Sâlmon i el Circ d’ara mateix, compta amb més de 52 propostes, 14 d’elles són coproduccions. «Dansa i cossos de geografies molt diverses i temes d’avui com feminismes, identitats canviants, gènere, espiritualitat, comunitat, precarietat, desesperança i futur travessen la temporada», ha assenyalat Àngels Margarit en la presentació de la programació on hi ha espectacles per a tots els gustos i edats.

El bon moment de la dansa a Taiwan es podrà palpar a través d’espectacles que combinen modernitat i tradició com ‘13 tongues’ de l’aclamada Cloud Gate i ‘Floating flowers’ de B. Dance, dues peces de gran format que contrasten amb a l’intimitat de ‘Beings’, del premiat Wang Yeu-Kwne.

Noruega també tindrà un protagonista destacat amb creacions: ‘Medium’, d’Ingri Fiksdal amb Núria Guiu, un solo que es completarà amb l’estrena de ‘Supermedium’, una proposta de gran format; ‘But then, we’ll disappear (I’d prefer not to)’, una peça de gran format de la prestigiosa companyia nacional Carte Blanche i Daniel Mariblanca presentarà ‘71 Bodies’, un projecte inspirat en el procés de transició de gènere que consta d’una exposició fotogràfica, una instal·lació i un sol.

La dansa internacional també obrirà la temporada el 27 de setembre amb ‘Beytna’, de la companyia libanesa Omar Rajeh / Maqamat, una celebració de la vida amb ball i menjar cuinat en directe.

Més debuts

Altres debuts internacionals en el Mercat són els de la canadenca Catherine Gaudet amb ‘The pretty things’, un premiat viatge catàrtic que va de la conformitat a l’alliberament i el sol ‘Se dissoudre’, i el de la francesa Lara Barsacq amb la seva dansa híbrida que reinterpreta en clau femenina i feminista els Ballets Russos amb ‘La gran nymphe’ i recupera la figura de Nijinska, la germana del cèlebre ballarí Nijinsky, a ‘Fruit tree’. De França arribaran també altres interessants propostes, entre elles, l’interessant mix de circ i dansa ‘Corps Extrêmes’, de Rachid Ouramdane; ‘Silent legacy’, de Maud Le Pladec i ‘Tragédie, new edit’, que Olivier Dubois ha remuntat amb 14 dels 18 protagonistes originals d’aquest monument de la dansa contemporània.

Keersmaeker i Bonachela

Els fans d’Anne Teresa de Keersmaeker podran veure-la ballar a Bach amb ‘Variaciones Goldberg’ amb Alain Franco al piano i els amants de la Sidney Dance Company podran tornar a disfrutar de la companyia australiana que interpretarà tres coreografies molt diferetes firmades per Anthony Hamilton, Rafael Bonachela –director català de la companyia– i per la valenciana Marina Mascarell.

Per nadal els fans de La Veronal, la companyia espanyola més internacional, podran descobrir la seva nova creació ‘Firmamento’, una obra destinada a joves i adolescents que integra dansa, cine i teatre. ‘Kobe’, l’últim de Vero Cendoya, ‘Titanes’, el nou de Sol Picó, ‘Proto’, estrena de la gallega Janet Novás i ‘Beneath’, de Thomas Noone, destaquen també en la programació.

Artistes residents

Notícies relacionades

Després d’estrenar-se en aquest Grec, tornarà en temporada ‘This is not an act of Love and resistance’, projecte d’Aina Alegre com a artista resident, una coproducció protagonitzada per nou intèrprets femenines entre ballarines i músics. I Joaquin Collado amb el seu projecte ‘Hacia un solo negro’, una desconstrucció del ball esportiu, serà el nou artista associat al Mercat.

El flamenc contemporani tornarà al Mercat amb dos cracs d’estils diferents: la premiada Olga Pericet i la sorprenent Vanessa Aibar. La primera presentarà les dues primeres parts d’una trilogia sobre la guitarra espanyola d’Antonio Torres i la seva evolució. Aibar explora el ball i el so barrejant flamenc amb electrònica, percussions i cadenes metàl·liques junt amb el músic Enric Monfort a ‘La reina del metal’.