La dansa

La companyia Cloud Gate explora la cal·ligrafia xinesa

«Els ballarins han de passar de ser aigua a ser com una pedra», diu Lin Hwai-Min

El grup de Taiwan presenta el muntatge 'Wild cursive' a la Sala Gran del TNC

Una ballarina de Cloud Gate, ahir, en un assaig de ’Wild cursive’.

Una ballarina de Cloud Gate, ahir, en un assaig de ’Wild cursive’. / EDGAR MELO

1
Es llegeix en minuts
MARTA CERVERA / Barcelona

La companyia taiwanesa Cloud Gate Dance Theater, que va triomfar en el seu debut a Barcelona al Grec del 2007 ambMoon water, torna a la ciutat amb Wild cursive.L'espectacle, que explora l'art de la cal·ligrafia xinesa, s'estrena aquesta nit (20.00 hores) a la Sala Gran del Teatre Nacional de Catalunya (TNC), on s'estarà fins diumenge.

Li Hwai-Min, coreògraf i fundador de la companyia, va ser escriptor abans que coreògraf i des de sempre ha estat fascinat pels símbols cal·ligràfics de la seva cultura. «Igual que el pinzell dibuixa línies arrodonides i corbes sobre el paper, els nostres ballarins utilitzen moviments sinuosos que no tenen res a veure amb la dansa clàssica, més vertical i de línies rectes», va destacar ahir el veterà coreògraf. «Han de passar de ser com l'aigua a convertir-se en pedra», afegeix Hwai-Min, que aspira a transformar cada espectacle en una festa dels sentits.

Notícies relacionades

TRILOGIA / El coreògraf, que lidera una de les companyies més sòlides de l'Àsia, ha dedicat tres espectacles a l'art de la cal·ligrafia xinesa:Cursive (2001), Cursive II(2003) iWild cursive(2005). En la primera va esculpir formes cal·ligràfiques; en la segona es va centrar en la importància de l'espai en blanc i del buit. EnWild cursive,el moviment es torna més abstracte, lliure, «més salvatge», apunta Hwai-Min. «És com quan un escriptor beu vi per escriure de forma més lliure i fluida», destaca.

Els ballarins de Cloud Gate Dance Theater posseeixen un ampli bagatge que engloba arts marcials, tai-txi, tao-yin, meditació, dansa moderna, ballet i cal·ligrafia. El seu increïble control del cos i el seu magnetisme són claus aWild cursive,una creació orgànica amb una posada en escena senzilla que juga amb el blanc i el negre. Sobre l'escenari pengen dos grans panells de paper d'arròs per on s'escorren gotes de tinta que creen originals formes com les que dibuixen els intèrprets, amb una banda sonora creada amb sons extrets de la naturalesa.