Festival d’estiu de Barcelona

Una trilogia catalanoargentina anima l’oferta del Grec

Una trilogia catalanoargentina anima l’oferta del Grec

EPC

3
Es llegeix en minuts
Marta Cervera
Marta Cervera

Periodista

ver +

Una original proposta de tres obres connectades per una mateixa trama firmada per l’habitant de Buenos Aires Nelson Valente (‘Els gossos’, ‘El lovo y la camisa’) i la barcelonina Cristina Clemente (‘Una teràpia integral’, ‘Lapònia’) destaca en la programació dels teatres de proximitat del Grec 2023.

«Cada una de les peces es pot disfrutar de manera autònoma, però com que estan plenes de referències entre elles, si les veus totes tens un plus», ha comentat aquest divendres Clemente en la presentació del projecte. «Tant a Cristina com a mi ens venia de gust parlar sobre la sexualitat i el desig en la vellesa», ha afegit Valente, que acabava d’arribar de l’aeroport. Del 5 al 18 de juliol es representaran les dues primeres obres de la trilogia. La Flyhard estrenarà ‘Silvia’, escrita per Valente per a actors de la seva ‘troupe’: Lide Uranga, Julian Ponce, Mayra Homar i Gabriel Bec. L’obra està protagonitzada per una dona argentina de 70 anys que surt de l’armari i per primera vegada a la seva vida posa la seva felicitat per davant de seva família. «La vaig escriure pensant en el particular espai de la Flyhard», ha explicat l’autor i director.

‘La paella dels dijous’, firmada per Clemente, s’estrenarà a El Maldà. Dirigida per Muguet Franc i protagonitzat per Jordi Andújar, Lluïsa Castell i Núria Cuyàs, narra la història d’una mare que cada dijous convida els seus dos fills a menjar paella. Un dia els avisa que té una notícia molt especial per donar-los. Cap de les seves hipòtesis contemplava la possibilitat que pogués començar una nova vida amb una altra dona.

‘Rovira vs. Rodríguez’, la trobada de les dues famílies, la catalana i l’argentina, arribarà al Versus Glòries del 24 de juliol al 5 d’agost. Les escenes han sigut escrites conjuntament entre Valente i Clemente després de moltes hores de Zoom, però els diàlegs es fixaran durant el procés d’assajos, que començarà dilluns vinent i connectarà per primera vegada tot el repartiment.

Transició energètica a debat

Des de fa tres anys, el Grec impulsa el talent dels creadors catalans en sales de petit format on el públic és molt a prop de l’espectador. Tres propostes escoltades en l’últim Grec com a lectura dramatitzada pugen aquest any a escena.

Notícies relacionades

Mos Maiorumestarà només dos dies a El Maldà amb ‘Solar’ (22 i 23 de juliol), el seu quart muntatge. Parla sobre les conseqüències de la transició energètica a partir del cas real de l’amenaça que suposa per a una de les intèrprets de l’obra la instal·lació d’un megahort solar als camps que envolten casa seva. «L’espectacle té una mica de ritual. No tot és teatre Verbatim. Es és molt poètic i accessible a tots els públics», ha destacat Irineu Tranis, autor i director que actua a l’obra amb Alba Valldaura i Martina Tresserra.

‘La chispa’, de Marc Angelet (Teatre Akadèmia, del 21 de juny al 9 de juliol), barreja la vida dels superherois amb la d’uns joves emprenedors que obren una botiga de còmics. Temes com la precarietat, el compromís social, la parella i la falta de superheroïnes apareixen en aquesta obra, protagonitzada per joveníssims actors. Molt diferent és ‘Holocaust’, una obra distòpica de Queralt Riera (La Badabadoc, del 6 al 24 de juliol) on una parella que s’acaba de conèixer es veu obligada a refugiar-se en una casa que no és seva després d’esclatar una estranya guerra als carrers. Està dirigida per Àlex Mañas i interpretada per Júlia Ferré i Enric Pera.

Temes:

Grec Teatre