Canvis al festival

Canvis en el Sónar 2023: un immens tendal per combatre la calor

1
Es llegeix en minuts
Ignasi Fortuny
Ignasi Fortuny

Periodista. Principalment, escric sobre música.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Sónar va sobreviure a una edició tòrrida celebrada a mitjans de juliol el 2019. Això és fora de les seves dates habituals (el cap de setmana abans de Sant Joan), ja càlides per si mateixes a Barcelona. El sol sempre és protagonista en la part diürna del festival, quan les samarretes sobren i les ulleres de sol s’incrusten a la cara ajudades per alguna gota de suor enganxosa.

Amb la crisi climàtica acarnissant-se i sense donar treva, el Sónar s’estava acostumant a veure imatges que es repetien any a any. Més enllà d’algun al·lèrgic a la crema solar que delatava la seva pell vermellosa, la gran pista de ball davant l’escenari més gran de la Fira de Montjuïc solia ser ocupada en les hores més ardents per no prou assistents eufòrics. El públic es reunia sota de grans tendals col·locats en els laterals i el metre quadrat d’ombra anava al mateix preu que el dels pisos a Barcelona. La imatge era lletjota. També –i sobretot– per als mateixos artistes. «No ens passa per alt que cada vegada fa més calor», va dir en la presentació del festival Ricard Robles, codirector del festival. Al voltant de 25 acceptables graus marcava el termòmetre en la tarda d’aquest dijous.

Notícies relacionades

Per tot això, el Sónar presenta en l’edició del seu 30 aniversari una nova disposició, cridanera sobretot pel seu escenari principal (principal canvi), amb la voluntat de crear «unes condicions climàtiques millors». Un immens tendal de colors ocupa ara gairebé la totalitat de la pista. Com una carpa gegant en la qual es balla i es disfruta, però ja sense la indispensable crema solar (ara potser canviada per desodorant ja que allà sota es concentra l’abundant temperatura corporal). Això ha suposat també amb un canvi d’orientació de l’escenari principal.

Algunes de les altres decisions de l’organització per combatre la calor han sigut, principalment, la de retardar dues hores l’inici dels concerts (de 13 h a 15 h), canviar a un interior la zona habilitada per menjar i augmentar els punts d’aigua al recinte.