Als 83 anys

Mor Astrud Gilberto, la noia d’Ipanema

3
Es llegeix en minuts
Jordi Bianciotto
Jordi Bianciotto

Periodista

ver +

La cantant brasilera Astrud Gilberto, morta aquest dimarts als 83 anys, passarà a la història per haver popularitzat la bossa nova gràcies, especialment, a la cançó ‘The Girl From Ipanema’.

Astrud Evangelina Weinert, coneguda artísticament com Astrud Gilberto, va néixer a Salvador de Bahía (Brasil) el 29 de març de 1940, de mare brasilera i pare alemany, motiu pel qual van decidir anomenar-la com una deessa d’Alemanya.

La seva mare tocava diversos instruments i el seu pare era professor d’idiomes. Astrud va créixer envoltada de música i va aprendre, a més del portuguès i l’espanyol, el francès, italià, anglès i el japonès.

Als 19 anys es va casar amb el guitarrista Joao Gilberto, de qui va agafar el cognom i a qui va acompanyar en diverses actuacions, entre elles un concert a la Facultat d’Arquitectura de Rio de Janeiro.

El 1963, durant una gravació del seu marit a Nova York, va conèixer el saxofonista Stan Getz, que buscava una veu per al tema en anglès ‘The Girl From Ipanema’. L’èxit va ser absolut i Astrud Gilberto –que no era encara cantant professional–, el seu encant natural i la seva veu murmuradora amb aquesta cançó, inclosa al disc ‘Getz/Gilberto’ (1964), van fer triomfar el ritme brasiler als Estats Units.

Així, la jove es convertia en part de la llegenda de la bossa nova amb una cançó que va reunir Stan Getz amb Antonio Carlos Jobim i un altre dels pares del gènere, Joao Gilberto.

El tema havia sigut originalment gravat el 1962 amb lletra de Vinícius de Moraes i música de Jobim.

‘The Girl From Ipanema’ va guanyar quatre premis Grammy, va estar gairebé cent setmanes a les llistes d’àlbums de Billboard i ha sigut escollida per a la banda sonora de moltes pel·lícules i programes de televisió, inclosos ‘Los Simpson’.

No obstant, el nom d’Astrud Gilberto no va aparèixer als crèdits de l’elapé original i va rebre molt pocs diners per una cançó que gràcies a ella es va fer tan popular.

«Astrud va ser la veritable noia que va portar la bossa nova d’Ipanema al món. Va ser la pionera i la millor. Als 22 anys va donar veu a la versió en anglès de ‘Garota de Ipanema’ i va guanyar fama internacional», ha recordat precisament la seva neta Sofia avui a l’anunciar a Instagram la mort de la seva àvia.

Astrud Gilberto també va prestar la seva veu a un altre dels temes destacats de l’àlbum ‘Getz/Gilberto’, ‘Corcovado’, i aquestes aparicions van ser el començament de la seva carrera en solitari, inaugurada l’any següent, quan va gravar un disc amb Getz.

La cantant es va divorciar de Joao, pare del seu únic fill, Marcelo, el 1964, i aquell any va realitzar una gira pels Estats Units amb Getz, amb qui es va dir que va mantenir una relació.

La cantant va gravar després diversos àlbums en solitari, com ‘The shadow of your smile’, ‘Look to the rainbow’, ‘Beach Samba’, ‘A certain smile, a certain sadness’, ‘Windy’ i ‘I haven’t got anything better to do’.

Després d’una dècada sense gravar, el 1987 va editar ‘Astrud Gilberto Plus James Last Orchestra’.

Va fer algunes col·laboracions, com quan George Michael la va elegir el 1996 per col·laborar al seu disc ‘Red Hot + Rio’.

Notícies relacionades

Es va casar per segona vegada amb Nicholas LaSorsa i va acabar els seus anys com a cantant en concerts de festivals i clubs.

Malgrat ser coneguda per ‘The Girl From Ipanema’, la cantant no va ser present en la cerimònia inaugural dels Jocs Olímpics de Rio 2016, quan es va interpretar aquesta cançó.