Perfil
Tina Turner, una estrella de la resistència en cinc claus
Allunyada del focus mediàtic durant aquests últims anys, l’artista s’ha mantingut en l’imaginari col·lectiu per les seves enèrgiques interpretacions, tant en gravacions com en directe
Tina Turner ha mort aquest dimecres als 83 anys d’edat a la seva casa de Küsnacht, a prop de Zuric (Suïssa), després de tenir una llarga malaltia, tal com ha informat en un comunicat el portaveu de la família.
Allunyada del focus mediàtic durant aquests últims anys, l’artista s’ha mantingut en l’imaginari col·lectiu per les seves enèrgiques interpretacions, tant en gravacions com en directe. Va ser l’any 2000 quan va anunciar la seva retirada als 61 anys, però el 2004 tornava amb el recopilatori All the best, i el 2008 amb una gran gira pels seus 50 anys de trajectòria musical que va concloure el maig del 2009 a Sheffield. Des d’aleshores, ens hem hagut de conformar amb el seu llegat i amb recopilatoris com Love songs, editat el 2014.
Però darrere d’aquesta gran estrella, que va entrar el 1991 al Saló de la Fama del Rock And Roll i que el 2018 va rebre el Grammy honorífic «Lifetime Achievement Award», hi ha una vida molt complexa amb moments de gran èxit, però també alguns d’allò més tempestuosos.
1. La seva explosió en el soul
El començament de la incendiària versió de «Proud Mary» que van fer Tina Turner i el seu violent marit Ike Turner pot resumir els inicis de la seva carrera: «Mai fem una cosa agradable i fàcil: sempre ho fem agradable i dur».
Descoberta quan era una adolescent per Ike Turner, pioner del rock and roll, la cantant va demostrar ser un huracà davant el micròfon i es va convertir als anys 60 en tota una icona del soul i el rhythm and blues més apassionat, desbordant i sexual.
Temes com «A Fool in Love» i discos com ‘River Deep – Mountain High’ (1966) els van obrir, a poc a poc, les portes del mercat «mainstream» més enllà de la música negra i els van portar al cor d’admiradors com The Rolling Stones, que adoraven els Turner.
2. Ike Turner, un dimoni a l’ombra
Abusador, maltractador, controlador, masclista, explotador… Ike Turner hauria pogut erigir el seu llegat com un dels primers artistes en donar forma al rock and roll, però el seu violent caràcter, especialment amb la seva dona Tina Turner, el va situar finalment com un dels dimonis més famosos de la història de la música.
Ike i Tina van tenir el seu primer fill junts el 1960, es van casar a Tijuana (Mèxic) el 1962, i el 1976 ella va demanar el divorci.
En la seva autobiografia ‘I, Tina: My Life Story’ (1986), Tina va revelar un fosc patró d’abusos i maltractament per part d’Ike, que després, en les seves memòries ‘Takin’ Back My Name’, (1999) va mirar d’exculpar-se d’una manera molt estranya: «Per descomptat, vaig bufetejar Tina… Vam tenir baralles i hi va haver vegades que la vaig enviar al terra d’un cop de puny sense pensar-ho. Però mai li vaig donar una pallissa».
3. Ressorgiment i cim als anys 80
La part més reconfortant de la biografia de resistència de Tina Turner arriba als anys 80, quan ja en solitari assoleix l’estrellat mundial omplint estadis per tot el planeta amb una barreja de pop, rock i balades sempre sotmesa a la seva devastadora personalitat sobre l’escenari.
A aquella època pertanyen èxits descomunals, que continuen sonant avui una vegada i una altra a la ràdio, com «The Best» o «What’s Love Got to Do With It», i discos com ‘Private Dancer’ (1984).
4. A la pantalla gran
Malgrat que no va tenir una carrera gaire llarga al cine, Tina Turner va deixar la seva empremta, tot i que fos de manera puntual, en pel·lícules apreciables com ‘Tommy’ (1975), cinta basada en l’òpera rock de The Who; la postapocalíptica ‘Mad Max Beyond Thunderdome’ (1985) amb Mel Gibson al capdavant, o la paròdia del cine d’acció «Last Action Hero» (1993) amb Arnold Schwarzenegger com a protagonista.
5. Un últim cop
Notícies relacionadesEl juliol del 2018, Tina Turner va rebre un últim cop en la seva sempre difícil vida personal i familiar amb el suïcidi del seu fill gran, Craig Raymond Turner.
«El meu moment més trist com a mare […]. Tenia 59 anys quan va morir tan tràgicament, però sempre serà el meu nadó», va escriure la cantant en el seu compte de Twitter el dia en què va llançar les cendres amb les restes de Craig Raymond Turner a la costa de Califòrnia (EUA).
- Grans ciutats Un xinès que viu a Barcelona explica les diferències que veu amb Madrid: "Es respira un ambient trist..."
- EFEMÈRIDE El metro celebra 100 anys amb visites a estacions fantasma
- Mobilitat interurbana El pla més complicat de Rodalies
- Ocupació La Generalitat es reforça amb 225 orientadors laborals per reduir l’atur
- Escacs El prodigiós adolescent indi
- Conde del asalto Els ‘torreznos’ dels Ramones
- Turisme El poble més bonic del món és a Catalunya, segons l'Organització Mundial del Turisme
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Estrena aquest diumenge ‘Señor, dame paciencia’: Jordi Sánchez torna a treure suc d’un personatge carregat de prejudicis
- Grans ciutats Un xinès que viu a Barcelona explica les diferències que veu amb Madrid: "Es respira un ambient trist..."