Estrena a Netflix

Anna Nicole Smith, el costat fosc de l’èxit d’una noia ‘playmate’

Anna Nicole Smith, el costat fosc de l’èxit d’una noia ‘playmate’

REUTERS

3
Es llegeix en minuts
Quim Casas

En realitat es deia Vickie Lynn Hogan. Havia nascut a Mexia (Texas) el 1967. Va morir a conseqüència d’una sobredosi de sedants el 2007. Va ser portada de ‘Playboy’ en el número de març de 1992 i, als 25 anys, es va convertir en la ‘playmate’ de l’any. El propietari de la revista, Hugh Hefner, li va regalar llavors un cotxe Jaguar per celebrar-ho. Es considerava la filla reencarnada de Marilyn Monroe. Tenia un patrimoni de més de 450 milions d’euros. Va ser model per a la firma de roba Guess i la van considerar la nova Claudia Schiffer, tot i que s’assemblava més a Jayne Mansfield i Anita Ekberg. El seu primer i breu paper en el cine va ser com a voluptuosa amant de Tim Robbins a ‘El gran salt’, dels germans Coen. En la seva època d’esplendor mediàtica, els paparazzis arribaven a cobrar entre 4.500 i 7.000 euros per capturar un vídeo d’ella.

Aquests són alguns dels aspectes que mostra ‘Anna Nicole Smith: Tu no me conoces’, el documental sobre la model, ‘playmate’ i actriu que acaba d’estrenar Netflix. Una vida escabrosa, ben lluny del mitificat somni americà que va perseguir Anna Nicole, amb moltes més ombres que llums. «Aconsello a la gent que segueixi els seus somnis», recomana des d’un vídeo domèstic en una de les frases més recurrents de la cultura nord-americana.

«Li agradava cridar l’atenció de petita», recorda el seu oncle. «Quan anàvem a comprar la seguien 50 nanos» sentim dir a la seva mare en un tall de veu. Es va casar als 17 anys. El seu adolescent marit era molt gelós, ella se sentia sola i va llençar les píndoles anticonceptives al vàter per quedar-se embarassada. Sis mesos després de néixer el petit Daniel –mort als 20 anys en circumstàncies igual de tràgiques que les de la seva mare–, va marxar de Texas amb ell.

 «Volia guanyar molts diners, dissenyar la meva pròpia casa i construir-la», li sentim dir en un altre vídeo. A propòsit del somni americà. I el va aconseguir, a la seva manera. Primer a Houston, treballant en locals d’‘striptease’. «Estar amb ella era com estar en una muntanya russa, mai t’avorries», confessa una de les seves amigues i amants d’aquells anys. Anna Nicole es va operar els pits. Per combatre el dolor posterior va començar a consumir analgèsics: diazepam, alprazolam, paracetamol i clonazepam. No els va deixar mai més. Al final de la seva vida era addicta a la metadona sense haver sigut heroïnòmana. 

Notícies relacionades

El somni americà va arribar per una altra banda. Es va casar amb J. Howard Marshall, un ancià magnat del petroli amb 1.500 milions d’euros de patrimoni. Sempre va dir que estava enamorat d’ell. El fill de Marshall mai s’ho va creure. El litigi per l’herència va ser un autèntic culebró. Anna Nicole el va perdre. Va tenir molts amants, i un segon fill la paternitat del qual continua sense estar clara. Al fer els 24 anys va conèixer el seu pare biològic. La gravació en vídeo en què se la veu arribar en limusina a l’aeroport per recollir-lo a ell i al seu germà és al·lucinant. El noi explica, anys després, que el seu pare era un monstre i va arribar a confessar-li que havia violat a la germana de la seva dona. Aquest somni, el de recuperar el pare, ben aviat se’n va anar en orris.

Les imatges d’arxiu no enganyen. La bonica noia texana apareix envellida, desfasada, una caricatura de si mateixa. Es va engreixar i va estar a punt de morir després de diversos dies sense ingerir cap aliment. Una nina trencada. Una altra més en el costat fosc de la popularitat. La fama que pesa com una llosa. El 2007 i el 2013 es van fer dos ‘biopics’ sobre ella, i fins i tot se li va consagrar una opera en dos actes, ‘Anna Nicole’, estrenada el 2011 al Royal Opera House de Londres amb la soprano holandesa Eva Maria Westbroek.