Als 84 anys

Mor Anne Perry, escriptora de novel·les policíaques amb un fosc passat

La seva història personal va inspirar el 1994 la pel·lícula de Peter Jackson «Criatures celestials»

Mor Anne Perry, escriptora de novel·les policíaques amb un fosc passat

Albert Bertran

2
Es llegeix en minuts
France Presse

Anne Perry, cèlebre escriptora britànica de novel·les policíaques, condemnada en l’adolescència per assassinar la mare de la seva millor amiga, va morir als 84 anys a Los Angeles, segons ha anunciat aquest dimecres la seva editorial francesa, 10/18.

La seva història personal, almenys tan fosca com les seves novel·les policíaques victorianes, va inspirar el 1994 la pel·lícula de Peter Jackson «Criaturas celestiales», interpretada per l’actriu Kate Winslet. La prolífica novel·lista, que ha venut més de 25 milions de llibres arreu del món, havia aconseguit mantenir el seu secret durant dècades.

El 1954, Anne Perry, coneguda llavors com a Juliet Hulme, tenia 15 anys i vivia a Nova Zelanda a prop de la seva millor amiga, Pauline Parker. Quan els seus pares li comuniquen que s’ha de traslladar a l’estranger, ella espera que la seva amiga la pugui acompanyar, però la mare d’aquesta, Honora Mary Parker, s’hi nega. Les dues adolescents decideixen matar-la per evitar separar-se. L’assassinat, particularment brutal –Honora Mary Parker va ser colpejada amb vint maons– va captivar el país.

Igual com el judici, que tenia tots els ingredients d’una fascinació morbosa: l’assassinat d’una mare traïda per la seva filla i el rumor d’una relació amorosa entre les joves còmplices. Anne Perry negaria més tard haver mantingut una relació amb Pauline Parker, però admetria que la seva relació era obsessiva.

Després de cinc anys a la presó, va ser posada en llibertat i va canviar de nom i de vida. Va treballar durant un temps com a hostessa de vol, es va fer mormona i es va traslladar a Escòcia.

Amb la seva nova identitat va publicar el seu primer llibre el 1979. Va ser el començament d’una llarga carrera, marcada sobretot per una sèrie de novel·les basades en els personatges de Thomas Pitt i William Monk.

Notícies relacionades

El seu veritable nom, i sobretot el seu passat, van ser finalment revelats per la premsa als anys 90, quan la seva història acabava de ser adaptada a la gran pantalla. «Tot el que havia aconseguit com a membre honest de la societat estava amenaçat», va declarar al diari ‘The Guardian’ el 2003. «¿Per què no se’m podia jutjar pel que soc ara, en lloc de pel que era llavors?».

Anne Perry, que vivia a Los Angeles des de feia uns quants anys, va acabar morint dilluns passat, va informar 10/18 a l’AFP en un comunicat. La història recordarà «els seus personatges excepcionals, la seva precisió històrica, la qualitat de les seves novel·les policíaques i el seu interès per les qüestions socials,» va afegir l’editorial.