Balanç positiu

El Saló del Còmic tanca amb un augment del públic jove i familiar

Han passat 110.000 persones per la Fira de Barcelona i algunes de les activitats principals han registrat el màxim de l’aforament

El Saló del Còmic tanca amb un augment del públic jove i familiar

RICARD CUGAT

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

Després de tres dies intensos d’activitat en què s’ha notat una pujada del públic jove i familiar, l’última edició del Saló del Còmic ha tancat aquest diumenge amb 110.000 visitants a la Fira de Barcelona Montjuïc, segons dades de l’organització. En la segona edició en calma, arribada la normalitat després dels complicats anys de la pandèmia i d’un cop dur a la presencialitat en els esdeveniments culturals, els amants de còmic s’ha bolcat amb entusiasme en l’esdeveniment.

Després de recuperar la presencialitat i sense restriccions l’any passat l’esdeveniment va tancar amb un nombre similar de visitants. El 2019, l’últim any abans de la pandèmia, el Saló del Còmic en va registrar 112.000. Però com ja va informar El Periódico la indústria del còmic està vivint un dels seus moments més dolços, segons avalen els estudis recents, sobretot gràcies a la imprescindible empenta del manga.

El gruix de les activitats culturals han estat molt freqüentades gràcies a l’afluència de les exposicions dedicades a Daniel Torres, Álex de la Iglesia, ‘Zipi y Zape’ –els bessons més famosos del còmic–, David López, Genie Espinosa i les ‘Magas del Humor’ amb la seva gran selecció d’autores dedicades a l’humor gràfic. Destacar igualment la mostra homenatge dedicada al desaparegut Carlos Pacheco, protagonista d’un sentit homenatge que també va congregar els seus companys de professió i admiradors en una de les visitades sales de conferències durant el cap de setmana. Aquesta iniciativa s’ha vist complementada amb una subhasta dels originals i ‘prints’ de la mateixa exposició col·lectiva. La subhasta ha superat més de 2.000 euros de recaptació que es destinaran a l’ELA (Associació Espanyola d’Esclerosi Lateral Amiotròfica).

Ganes d’escoltar

Ganes d’escoltarRessenyable, així mateix, el notable augment d’assistència a les diferents taules rodones, classes magistrals, entrevistes i trobades amb artistes. A destacar igualment l’expectació generada per la trobada entre Zerocalcare, de gran popularitat en l’àmbit cultural italià que ha vist els seus còmics convertits en una sèrie d’animació per a Netflix, i el músic i creador multidisciplinari Fermin Muguruza, amb un públic entregat. Molts han participat a Còmic Vision, una secció dedicada a l’encreuament entre les vinyetes i el món del cine.

La sessió que va brindar el cineasta Álex de la Iglesia amb Joan Tretze per parlar de la relació del director de cine amb el món del còmic i els jocs de rol va penjar el cartell d’aforament ple. En aquesta edició s’han consolidat la Còmic Fantasy, amb la presència d’associacions i clubs que han pogut introduir al públic les seves divertides propostes.

Èxit de Còmic Kids

Una de les millors notícies d’aquesta edició és que el públic familiar s’ha tornat molt més visible que en l’anterior. Prova d’això és la zona Còmic Kids, que ha estat molt visitada tot el cap de setmana, amb tallers de còmic per als més petits plens a vessar, així com la resta de propostes de l’espai, destacant una sessió de contecòmics que va arribar a comptar amb la inesperada presència de l’autor Álvaro Ortiz. A més, Comic Barcelona ha continuat apostant aquest any pels més joves, oferint un nombrós programa de xerrades i activitats per a escoles i instituts, que van ser tot un èxit i que van omplir el saló d’una molt necessària energia juvenil.

Una de les novetats de l’edició d’aquest any ha sigut el Còmic Stage, un espai diferent que ha acollit pòdcasts, programes de ràdio en directe com ara ‘Territorio 9’ de RNE i xerrades de Primavera Pro, però també concerts, concursos i desfilades de cosplay.

Autores i nous talents

Notícies relacionades

Ficomic vol destacar també la notable presència de l’autoria femenina en l’edició d’aquest any, tant d’àmbit nacional com internacional. Les exposicions de ‘Magas del Humor’, Genie Espinosa, així com el Gran Premi del Comic Barcelona a Trini Tinturé, demostren que les dones estan aconseguint equilibrar la balança del gènere en el món del còmic.

Comic Barcelona vol continuar recolzant la creació més enllà del mateix esdeveniment anunciant que ben aviat podrem oferir tots els detalls d’una beca per a nous talents en col·laboració amb Lyon BD Organisation, que oferirà la possibilitat de fer una residència de tres mesos al Graphic College de Lió.