Després de Balaguer

Sant Cugat, proclamada capital de la sardana

Durant 12 mesos la sardana inundarà la programació cultural de la ciutat amb balls, xerrades, exposicions, trobades i campionats

Sant Cugat, proclamada capital de la sardana

ACN

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Sant Cugat ha pres aquest dissabte el testimoni a Balaguer com a capital sardanista i ho celebrarà obrint avui un programa amb 40 activitats dirigides a tots els públics. L’alcaldessa, Mireia Ingla, els tinents d’alcaldia de Presidència i Cultura, Pere Soler i Esther Madrona, el president de la Confederació Sardanista de Catalunya, Xavier Tresserras, i el responsable de les activitats de la capitalitat, Víctor Sallés, han presidit l’acte inaugural al Teatre-Auditori de Sant Cugat. L’esdeveniment on la ciutat ha sigut proclamada com a nova capital de la sardana ha comptat també amb la presència de la directora general de Cultura Popular i Associacionisme Cultural de la Generalitat, Adelaida Moya.

Sant Cugat havia d’ostentar la capitalitat el 2022, després de Balaguer, però la pandèmia ho va retardar.

Sardana per a tothom

Tot està llest per celebrar la capitalitat sardanística. Durant 12 mesos, la dansa nacional inundarà la programació cultural de la ciutat amb balls, xerrades, exposicions, trobades, campionats i propostes per a tots els públics amb una clara vocació d’obrir la sardana al màxim nombre de persones amb activitats per a totes les edats.

L’alcaldessa Mireia Ingla ha destacat en el seu discurs a la sardana com a «símbol de catalanitat, de germandat, però també d’aquest Sant Cugat cohesionat, amb identitat pròpia, que tant ens agrada». Ha recordat que les sardanes i les cobles omplen molts caps de setmana la plaça d’Octavià de la ciutat. Espera que la capitalitat serveixi «per mostrar al país la nostra estima per aquesta dansa i com ens identifiquem amb els valors que representa».

Xavier Tresserras, president de la Confederació Sardanista, ha destacat que «la capitalitat sardanista no és una sèrie d’actes culturals: és un punt de partida per al sardanisme de formar part per sempre de la vida cultural de la població i un llegat per a futures generacions, com ja han fet moltes capitals de la sardana prèvies».

Sardana i dansa contemporània

La jornada s’ha obert amb l’estrena de la sardana de la capitalitat, d’Anna Abad, que ha interpretat la Cobla Jovenívola de Sabadell. Després s’ha organitzat una cercavila fins a l’Ajuntament on s’ha descobert la placa commemorativa. Aquest dissabte a la tarda, a partir de les cinc hi haurà ball de sardanes a la plaça de Victòria dels Àngels.

Notícies relacionades

A les 18.30 hores s’estrenarà al Teatre-Auditori ‘Coblism 2’ de Ralph Dumas, una reinterpretació de la sardana que unirà la Cobla Sant Jordi-Ciutat de Barcelona i la companyia de dansa contemporània CobosMika.

La imatge de la capitalitat sardanista, de la dissenyadora Jana Martínez, està inspirada en la rosassa del Monestir de Sant Cugat: un cercle que s’omple de música amb els 12 instruments de la cobla i el lema ‘Balles?’.

Temes:

Sant Cugat Dansa