Arco Madrid | Del 22 al 26 de febrer a Ifema MADRID

El Mediterrani inunda el món de l’art com a protagonista d’Arco 2023

Durant cinc dies, Madrid es converteix en la capital internacional de l’art contemporani en una edició de la fira que reunirà 211 galeries procedents de 36 països i que espera l’assistència de 90.000 visitants.

El Mediterrani inunda el món de l’art com a protagonista d’Arco 2023
4
Es llegeix en minuts

Fidel a la seva tradicional cita al calendari, Arco Madrid torna a protagonitzar aquest mes l’actualitat artística amb unes xifres de participació que parlen de confiança, de vitalitat i d’optimisme. És la gran festa de l’art, que se celebra del 22 al 26 de febrer als pavellons 7 i 9 del recinte firal d’Ifema Madrid, un punt de trobada anhelat per a artistes consagrats o en potència, galeristes, comissaris, col·leccionistes i amants de l’art.

Tal com s’ha detallat en l’acte de presentació en què han participat Juan Arrizabalaga, director general d’Ifema Madrid, i Maribel López, directora d’Arco, la Fira Internacional de l’Art Contemporani comptarà amb la participació de 71 galeries espanyoles i 140 d’internacionals, amb una destacada presència llatinoamericana. El creixent interès de les galeries de tot el món per estar presents en aquesta cita anual confirma el seu potencial com a mercat actiu i com un lloc destacat per a visibilitat als artistes i per impulsar el coneixement i la investigació. Una fira que, com ha assenyalat Juan Arrizabalaga, compleix 42 edicions «amb un extraordinari recorregut i un ampli reconeixement internacional, fruit d’haver sabut evolucionar, però també mantenint-se fidel a la seva essència com a plataforma de mercat i com a referent dels nous valors internacionals i de l’escena i l’ecosistema de l’art llatinoamericà».

Arco, ambaixadora de Madrid i d’Espanya

Organitzat per Ifema Madrid, aquesta fira fa un pas més investigant en les pràctiques artístiques passades, presents i futures al llarg dels continguts presentats que convertiran Madrid en capital internacional de l’art contemporani, amb la regió mediterrània com a tema d’anàlisi central. L’elevada qualitat de les seves propostes i l’altura de mires d’aquesta fira s’emmarca dins de la missió d’Ifema Madrid de «situar la capital a dalt de tot dels circuits internacionals i de potenciar la seva capacitat d’atraure un turisme qualificat que aporti valor a la ciutat . Arco Madrid representa un dels grans ambaixadors de Madrid i d’Espanya», ha remarcat Juan Arrizabalaga. 

Sense perdre de vista l’objectiu de difondre la creació artística, dinamitzar les vendes i erigir-se en una de les principals plataformes del mercat de l’art contemporani, Arco Madrid es configura, un any més, entorn del seu programa general, que dona cabuda a 170 galeries de primer nivell. Aquesta selecció es completa amb les 47 galeries de les tres seccions comissariades.

La primera d’elles, ‘Opening by Allianz’, destaca perquè pren el pols a l’escena internacional del galerisme jove i reuneix una nombrosa selecció realitzada per les comissàries Julia Morandeira Arrizabalaga i Yina Jiménez Suriel. En total, aquesta secció acull l’obra de 24 artistes de variada procedència, recorregut i llenguatge. «El que busquem amb aquesta secció és descobrir, trobar-nos en llocs que no coneixem», assenyalava Maribel López.

Per la seva banda, la secció ‘Mai el mateix. Art llatinoamericà’ continua investigant la diversitat de pràctiques i sensibilitats artístiques procedents de Llatinoamèrica. Comissariada per Mariano Mayer i Manuela Moscoso, estarà formada per una selecció d’artistes d’11 galeries. 

L’oferta artística, que es preveu que atraurà l’interès de 90.000 visitants, es completarà amb 20 projectes d’artista, a més de col·leccionistes i convidats especials i fòrums de trobada. «Tot aquest contingut explica la doble naturalesa d’Arco com a espai purament comercial i com a institució cultural», apuntava la seva directora. Una vocació que queda plasmada també en l’entrada de preus reduïts per a estudiants, l’obertura al públic durant el cap de setmana i el programa del fòrum, un lloc on es comparteixen discursos a diversos nivells perquè puguin acostar-se diferents perfils i interessos. 

MEDITERRANI: UN MAR RODÓ

D’entre tots els punts del mapa que estaran representats a Arco Madrid, aquest any tindran un especial protagonisme els països de l’entorn mediterrani. El programa ‘El Mediterrani: un mar rodó’, comissariat per Marina Fokidis i amb l’assessoria de Bouchra Khalili, Hila Peleg i Pedro G. Romero, pretén mobilitzar les relacions que transcorren de costa a costa, en un esforç per arribar a un punt de trobada per a les escenes artístiques i les sensibilitats compartides d’aquesta àrea geogràfica. «Al traçar les perspectives des de les costes del sud del Mediterrani, la nostra esperança és estimular un espai temporal on els participants actuïn sobre el temps, la història i la contemporaneïtat de la manera que vulguin, més enllà de les restriccions imposades i les conjectures culturals», explica la comissària Marina Fokidis. 

L’equip curatorial ha reunit 19 galeries de 12 països d’aquesta geografia complexa i rica. A aquesta selecció de galeries s’unirà un fòrum centrat en la investigació de la cultura comuna dels països del Mediterrani, que tindrà lloc divendres i dissabte de la fira, en el qual col·leccionistes, comissaris, teòrics, escriptors i músics generaran un context conceptual que acompanyarà galeries i artistes. Acollirà sessions sobre el tema central d’aquesta edició, en la qual participaran directors de museus, comissaris, artistes i altres professionals. 


Temes:

Art