Guardó

‘Ràbia’, de Sebastià Alzamora, premi Òmnium

  • L’escriptor mallorquí, que es va inspirar en la mort del seu gos enverinat, s’ha imposat a Maria Barbal i Sebastià Portell en el guardó a la millor novel·la en català del 2022

‘Ràbia’, de Sebastià Alzamora, premi Òmnium

JOAN CORTADELLAS

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

La novel·la que va sorgir del dolor i la perplexitat de veure com el seu propi gos va morir enverinat, ‘Ràbia’ (Proa), ha donat a Sebastià Alzamora el premi Òmnium a la millor novel·la en català publicada el 2022. Amb aquesta, l’escriptor mallorquí s’ha imposat als altres dos finalistes, ‘Al llac’ (Columna), de Maria Barbal, i ‘Les altures’ (Empúries), de Sebastià Portell.

Segons el jurat de la sisena edició del guardó, el més ben dotat en obra publicada en català, amb 20.000 euros directes per al premiat i 5.000 més destinats a promoció, la novel·la d’Alzamora «aconsegueix l’estrany prodigi, en escassament més de 200 pàgines, i amb un ventall de temes de tanta actualitat com la violència de gènere, per exemple, o tan presents encara com la Guerra Civil espanyola, fer-nos veure la ‘banalitat del mal’ que, en el seu cas, concentra en la gossa del protagonista, un exescriptor».

Notícies relacionades

‘Ràbia’ està ambientada en una perifèria turística costanera, com la de Mallorca, que tan bé coneix Alzamora, en la qual aborda temes com la mort i els comportaments estúpids i gratuïts que proliferen en la societat actual. L’autor ha rebut el premi de mans del president d’Òmnium, Xavier Antich, en un acte celebrat aquest dijous a Barcelona.

En les anteriors edicions, el premi Òmnium ha recaigut en ‘Els estranys’, de Raül Garrigasait, ‘Aprendre a parlar amb els plantades’, de Marta Orriols, ‘L’esperit del temps’, de Martí Domínguez, ‘Boulder’, d’Eva Baltasar, i, l’any passat, ‘Junil a les terres dels bàrbars’, de Joan-Lluís Lluís.