Art

Les miniatures de Sorolla inauguren el Palau Martorell, un nou centre d’art a Barcelona

Per celebrar el Centenari Sorolla l’espai estrena ‘Caçant Impressions’, una mostra que reuneix 193 olis de petit format de l’artista valencià

Les miniatures de Sorolla inauguren el Palau Martorell, un nou centre d’art a Barcelona

Alejandro García

2
Es llegeix en minuts

Al llarg de la seva vida, Joaquín Sorolla (València, 1863) va arribar a pintar prop de dos mil quadros d’oli sobre cartró o taulers molt petits. Ell els anomenava «apunts», «taques» o «notes de color». Solia portar-les a sobre i les transportava en caixes, juntament amb els pinzells i els tubs de pigment, ja que d’aquesta manera facilitava la pintura a l’aire lliure. 

Tot i que al principi es van considerar obres íntimes o productes inacabats del treball del pintor, aquest format aviat va ser utilitzat també per altres grans virtuosos del segle XIX, ja que permetia recollir amb rapidesa idees o impressions de coses vistes i donar-los la forma d’una peça independent que anava més enllà d’un simple esbós.

D’aquesta manera van començar a exposar-se i cotitzar-se com mostres fidels del que havia de ser l’imaginari del seu autor. Al principi ell les conservava al seu estudi, subjectes amb agulles, i amb elles cobria parets senceres, però aviat va començar a emmarcar-les i donar-los presència en totes les seves col·leccions. 

Aquests quadros són ara els que componen l’exposició ‘Caçant Impressions’, triada per inaugurar la programació museística del Palau Martorell. Comissariada per Blanca Pons-Sorolla, besneta de l’artista valencià i experta en la seva obra, i María López, del Museu Sorolla, l’exhibició podrà visitar-se des del 21 de desembre fins al 5 de març del 2023. 

Organitzada en col·laboració amb el Museu Sorolla de Madrid i la Fundació Museu Sorolla com a part de la celebració del centenari de la mort del pintor, la mostra compta amb 193 olis de mida mida però grans quant a llibertat creativa, ja que contenen ràfegues de l’art més brillant del valencià. 

A més, el soterrani del mateix edifici acull una segona proposta dedicada als mons de les mítiques joguines Playmobil, ‘Clicks!’, una exposició per als més petits, o no, formada per onze grans diorames que reprodueixen des d’un circ fins a un poblat viking, passant també pel passeig de la Rambla. 

El preu de l’entrada general és de 12 euros per als qui vulguin accedir només a ‘Caçant Impressions’ i de 8 euros per als qui vulguin disfrutar de ‘Clicks!’. Tot i que també existeix la possibilitat de visitar les dues mostres amb una tarifa compartida de 16 euros. Els menors de 12 anys i els guies turístics de Catalunya podran entrar-hi de manera gratuïta. 

El nou Palau Martorell  

Notícies relacionades

Amb aquestes exposicions, el Palau Martorell s’estrena com a espai cultural de Barcelona. Situat al carrer Ample número 11, davant la plaça de la Mercè, aquest antic palauet neoclàssic de 1.800 metres quadrats reviu amb un nou propòsit després d’haver allotjat anteriorment la seu de la Societat del Crèdit Mercantil i l’Escola de Disseny i Enginyeria Elisava. 

Amb aquest nou projecte privat, dirigit per Jesús Rodríguez i per José Félix Bentz, ara l’edifici aspira a convertir-se en un punt destacat dins de la ruta de museus de la ciutat amb una programació artística regular que ja preveu incloure altres grans col·leccions d’artistes internacionals com Alphonse Mucha, Chagall, Caldero, Basquiat i Tamara de Lempicka.