Museu en creixement

Els propòsits d’any nou del MACBA: Ampliació de les infraestructures, compra d’obres i més visitants per al 2023

Els plans de creixement del museu continuen endavant malgrat les queixes veïnals, i recolzats per un creixement en el nombre de visitants i uns pressupostos favorables

Els propòsits d’any nou del MACBA: Ampliació de les infraestructures, compra d’obres i més visitants per al 2023

FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts

¿Què passaria si la idea de museu anés més enllà del d’un espai d’exposició? ¿Si fos alguna cosa més que les seves obres i els seus artistes? Elvira Dyangani Ose, directora del MACBA, no només creu que això sigui possible, sinó que aspira a aconseguir-ho. Des que es va posar al capdavant del centre, ara fa un any, es va proposar capgirar-lo per complet, convertir-lo en un lloc on pensar, crear, compartir i, en essència, habitar. L’art demana més espai. I més funcions. Aquest és l’objectiu per a la temporada 2023-2024.

Per satisfer les voluntats expansionistes del MACBA, el pròxim febrer s’inaugurarà el ‘Jardí Ambulant’, una iniciativa amb què materialitzar aquest lloc en què liberalitzar l’art. Un espai comunitari que ocuparà part del convent dels Àngels i de la seva plaça per crear un escenari de comunal a disposició dels veïns, que hi podran accedir lliurement per «portar a terme els projectes i millores en col·lectivitat que els seus usuaris demanin», expliquen des de l’organització.

Tot i que sembla que la mesura tirarà finalment endavant, des del mateix moment del seu anunci diverses entitats i col·lectius del barri del Raval van reclamar al Govern que aturés el procés urbanístic, afirmant que no es pot arrabassar als ciutadans gairebé mil metres quadrats de superfície pública. En el dia d’avui ja s’ha presentat un recurs contra el pla d’ampliació, i el novembre passat un grup de persones irrompia a l’auditori del museu per protestar contra la construcció del nou edifici. No obstant, Dyangani Ose ha assegurat que no dona l’esquena a les queixes, i que estan «dialogant i treballant amb els que no se senten interpel·lats pel museu».

 

Més obres que mai 

Però el museu no només creix en espai, també en obres. Aquest any se n’han comprat unes 40, gràcies en bona mesura a les aportacions de la Generalitat i la Fundació Macba, així com a la política d’adquisicions promoguda per l’Ajuntament amb el doble objectiu de recolzar el teixit cultural davant la crisi del coronavirus i patrimonialitzar generacions poc representades a les col·leccions públiques. D’aquesta manera, la col·lecció arriba a les 5.800 peces, que no només queden a disposició del visitant local, sinó que podran veure’s també en diferents punts del món gràcies als préstecs amb què el centre col·labora en la distribució cultural.

Notícies relacionades

En la temporada que ha de començar, el MACBA aspira a continuar creixent i adquirint, per a això, disposa d’un pressupost total de 12.831.366 €, dels quals 10.981.444 € provenen de les administracions públiques que formen el Consorci Museu d’Art Contemporani de Barcelona i 1.849.922 € estan previstos d’ingressos propis. I és que els visitants també han crescut respecte al 2021, i arriben als 210.000 aquest any i amb previsió d’anar a l’alça.