PRESENTACIÓ D'UNA NOVA ETAPA D'UN RECINTE CLAU

Una revolució per al Macba

El museu del Raval guanya un edifici per a arxiu, biblioteca i centre educatiu

2
Es llegeix en minuts
ROSARIO FONTOVA / BARCELONA

El Macba travessa la plaça dels Àngels i s'annexiona un edifici per desenvolupar el principal projecte des de la seva fundació dedicat a biblioteca, arxiu i centre d'estudis. El repte és convertir el públic en un agent actiu, compartir els coneixements amb un sòlid programa educatiu i canviar els hàbits de participació dins l'àmbit artístic. "No volem ser el MoMA", va afirmar ahir el seu director, Manuel de Borja-Villel, al definir un projecte que defuig el gegantisme dels grans museus de les principals metròpolis, on s'acumulen obres d'art destinades a la contemplació.

El director del museu barceloní proposa una autèntica revolució. "S'ha de passar de la idea de propietat a la idea de custòdia", opina. "Hem de treballar en xarxa i desprendre'ns del gen colonial dels efectes de les guerres que han omplert els museus de tresors aliens", afegeix.

A més a més, els nous temps exigeixen noves nomenclatures per definir l'art contemporani, que ha superat fa temps el marc estricte de la tela per penetrar amb força en l'univers digital, on es qüestiona el concepte d'obra única, argumenta. "Vivim una època de bastanta banalitat. Alguna cosa no funciona bé quan es parla tant de crisi educativa. Però es pot treballar en xarxes a escales diferents, col.laborant amb centres espanyols i estrangers", va dir a l'explicar el seu projecte, bastant inexportable fora de Barcelona.

Notícies relacionades

Situat entre les seus del Macba i el FAD, l'edifici pantalla, que ha estat en desús i canviant de destí més d'una dècada, es va presentar als representants de les administracions que en comparteixen la gestió i que ahir es van reunir en comissió delegada. El projecte va rebre el suport del president de la Generalitat, José Montilla, i de l'alcalde Jordi Hereu, acompanyats de Leopoldo Rodés, president de la Fundació Macba.

En la reunió es va aprovar el pressupost del museu, que puja a 13,7 milions d'euros, una xifra que suposa un increment del 18,9%, que es destina bàsicament al desenvolupament d'aquest nou centre de documentació --que s'estrena aquest cap de setmana de portes obertes-- i al projecte pedagògic del Macba. En el pressupost hi ha la participació per primera vegada del Ministeri de Cultura, que hi aporta dos milions d'euros. Quan s'acabi l'any, hauran passat pel museu del Raval 663.000 visitants, cosa que representa un 17,7% més que l'any passat, la major part joves (fins a 44 anys) i amb molts estrangers.