Videocrítica de l’estrena de cine de la setmana: ‘Los renglones torcidos de Dios’

Beatriz Martínez dissecciona l’adaptació a la gran pantalla del ‘bestseller’ de Torcuato Luca de Tena, amb Bárbara Lennie com a protagonista

2
Es llegeix en minuts
Beatriz Martínez
Beatriz Martínez

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

A les pel·lícules d’Oriol Paulo hi ha una pugna constant entre la fredor i la diversió. És un director extremament precís, però al mateix temps també enjogassat, de manera que no té por de llançar-se al buit a través de decisions totalment inesperades en moments concrets. Al llarg dels anys ha configurat gairebé un univers propi marcat per unes senyes d’identitat que es repeteixen gairebé a mode estilema: la narració en forma de puzle en la qual adquireix una especial ressonància la lleu franja que separa la veritat i la mentida, els flashbacks i girs argumentals que ho canvien tot en l’últim moment i, per descomptat, l’assumpte capil·lar de les perruques, sempre omnipresent.

Notícies relacionades

A la seva última i més ambiciosa pel·lícula, l’adaptació de ‘Los renglones torcidos de Dios’, el director s’acosta amb summa prudència al seu objecte d’estudi, que no se sap gaire bé si és la novel·la de Torcuato Luca de Tena o Bárbara Lennie. I és que hi ha una absoluta admiració i reverencia per part de la seva càmera cap a l’actriu i això fa precisament que el seu estil es transformi, sigui més viu (menys artificial), més sensible a l’hora de captar el personatge i el seu entorn, és a dir, els espais que l’envolten (un hospital psiquiàtric) i els seus habitants (els malalts mentals), configurant un microcosmos molt suggerent i incòmode. En aquesta ocasió no hi ha tants girs (tot i que n’hi ha i molt joiosos), ni tantes perruques, però la intriga troba un equilibri perfecte entre estilització i magnetisme. A més, de manera subreptícia es cola un discurs poderós al voltant del vell i el nou que bascula entre la repressió de les estructures franquistes i la llibertat dels temps que havien de venir. Això afecta la ideologia de la pel·lícula, molt més moderna, així com la representació de les dones a la pantalla, més apoderades davant un model d’home que estava acostumat a exercir la seva voluntat sobre elles. Sens dubte es tracta d’un treball d’adaptació titànic (el que orquestra Paulo junt amb el dramaturg Guillem Clua), en el qual es neteja i es destil·la no només el llenguatge, sinó també el substrat ranci de la novel·la a cop d’esteticisme pop.

‘Los renglones torcidos de Dios’ pot ser que arrossegui un aire de pel·lícula fallida, però en absolut ho és, al contrari, resulta necessàriament reivindicable per fer de la complexitat entreteniment (entre altres coses). En qualsevol cas, pot ser que en la seva pròpia imperfecció estigui la seva singularitat perquè, igual com les criatures que retrata, la perfecció clarament està sobrevalorada.