Cita cultural a BCN

RETEENA, el festival audiovisual al servei dels joves

  • Del 2 a l’11 de desembre se celebra a la Fabra i Coats i la Filmoteca la cinquena edició del Festival Audiovisual Jove de Barcelona 2022, amb projeccions, tallers, classes mestres i altres activitats

RETEENA, el festival audiovisual al servei dels joves

EPC

2
Es llegeix en minuts
Quim Casas

Amb seu al centre Fabra i Coats i la Filmoteca de Catalunya, avui engega la cinquena edició de RETEENA, el Festival Audiovisual Jove de Barcelona, dirigit per Clàudia Mera i Maria Castellví, que s’allargarà fins al dia 11. El certamen arrenca amb la convicció i el prestigi que li dona haver rebut el febrer d’aquest any el premi Ciutat de Barcelona en la categoria d’audiovisuals i cultura digital.

¿Quina és la seva proposta? Compaginar la projecció de pel·lícules que han aconseguit premis importants als festivals internacionals d’aquest any –amb especial importància a les realitzades per dones i cineastes de gènere no binari– amb tallers pràctics sobre la creació de pòdcasts i doblatge, sessions amb centres escolars, classes mestres i taules rodones vinculades a temes que concerneixen l’anomenada generació Z, la sorgida entre finals dels 90 i a mitjans de la primera dècada d’aquest segle.

L’empoderament dels joves podria ser el lema principal d’aquest festival en què la projecció de pel·lícules va acompanyada de fets lúdics de diferent tipus, com una festa musicada per ‘dj’ feministes que se celebra aquest cap de setmana. 

Hi ha també una voluntat pedagògica en la selecció de les pel·lícules. Aquest any es podrà veure la guanyadora de la Concha d’Or de Sant Sebastià, la producció colombiana ‘Los reyes del mundo’ de Laura Mora (seleccionada pel seu país per competir en els Oscars), que té com a protagonistes cinc nois dels turbulents carrers de Medellín; ‘La amiga de mi amiga’ de l’espanyola Zaida Carmona, al voltant de la crisi sentimental i laboral d’unes noies a punt d’arribar a la trentena; ‘El sostre groc’ d’Isabel Coixet i ‘Aftersun’ de Charlotte Wells, una de les pel·lícules britàniques de l’any, en què una dona madura recorda i reflexiona sobre unes vacances amb el seu pare quan era jove. 

Notícies relacionades

També es projectaran l’anime ‘Akira’, el drama fantàstic ‘Jóvenes y brujas’, ‘Moonrise kingdom’ de Wes Anderson i la comèdia generacional ‘10 razones para odiarte’, amb Heath Ledger i Julia Stiles, en una secció destinada a recuperar títols emblemàtics de la cultura adolescent.

Amb la col·laboració de l’associació de pedagogia audiovisual Nadir es desenvoluparà un laboratori audiovisual jove amb la vista posada en la formació de nous talents en les àrees de realització, producció i guió. Les ‘streamers’ Laura Zurriaga, Adriana Díaz i Farners Pei Hong parlaran de les formes de crear contingut per a les plataformes. Un altre cicle de films es concentra en l’evolució del personatge de la bruixa a través del cine.