Jaume Figueras rebrà el premi Gaudí d’Honor de l’Acadèmia del Cinema Català

«Sempre dic que he sigut una corretja de transmissió entre el cine i l’espectador, l’oient o el lector. I aquest premi és com un estimulant punt i a part a sis dècades vinculades al cine», ha assenyalat el periodista després de conèixer la notícia

Jaume Figueras rebrà el premi Gaudí d’Honor de l’Acadèmia del Cinema Català

EPC

3
Es llegeix en minuts
EFE

L’Acadèmia del Cinema Català ha reconegut la trajectòria del periodista Jaume Figueras amb el premi Gaudí d’Honor del 2023, al considerar-lo «un referent de la crònica i la divulgació cinematogràfica al nostre país».

Director i presentador de l’històric programa ‘Cinema 3’ de Televisió de Catalunya, també va estar al capdavant d’un consultori cinematogràfic a la revista Fotogramas durant més de 50 anys sota el pseudònim ‘Mr. Belvedere’.

El jurat atorga aquest reconeixement a Figueras, el primer concedit a un comunicador, «no només per la seva importància com a cronista de cine, clau per a la generació de vocacions cinematogràfiques d’aquest país, sinó també per la seva visió lliure i apassionada com a programador i artífex d’un circuit de cines, sense la qual l’Escola de Barcelona no hauria trobat on posar-se».

Jaume Figueras (Barcelona, 1940) rebrà el guardó honorífic en el marc de la gala dels premis Gaudí, que tindrà lloc diumenge 22 de gener a la Sala Oval del Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC).

«Estic tan agraït com sorprès per aquest Gaudí d’Honor. Sempre dic que he sigut una corretja de transmissió entre el cine i l’espectador, l’oient o el lector. I aquest premi és com un estimulant punt i a part a sis dècades vinculades al món del cine», ha assenyalat Figueras al conèixer la concessió del premi, segons informa l’Acadèmia del Cinema Català.

La seva trajectòria ha estat marcada pels 26 anys liderant el programa ‘Cinema 3’ a Televisió de Catalunya, en dues etapes: la primera de 1984 a 1996, i la segona, entre 2002 i 2016.

El parèntesi va conduir Jaume Figueras fins a Canal Plus, on es va encarregar de les transmissions de la gala dels Oscars de Hollywood, fent tàndem amb Ana García Siñeriz, amb qui també va copresentar el programa MagaCine.

Entre altres múltiples col·laboracions televisives, destaca ‘Cinema 100’, programa dedicat al centenari del cine que va copresentar amb Àlex Gorina a TV-3 entre 1995 i 1996.

El currículum com a cronista i divulgador cinematogràfic del Gaudí d’Honor d’aquest any inclou també cinc dècades, entre 1964 i fins al 2015, ocult rere el personatge de Mr. Belvedere, a càrrec de l’històric consultori que escrivia a la revista ‘Fotogramas’.

També va treballar a la ràdio, fonamentalment a Ràdio Barcelona de la cadena SER, on va compartir amb Mayra Gómez Kemp primer, i amb Maruja Torres després, l’espai ‘Al cine con Mr. Belvedere’.

Ha col·laborat, a més, en altres programes, com ‘La pantalla rodona’, amb Rosa Badia, i ‘La ventana’, amb Gemma Nierga. També ha sigut col·laborador de programes com «El matí de Catalunya Ràdio».

Membre d’Honor de l’Acadèmia del Cine Català des del 2015, el premi Gaudí d’Honor s’afegeix a altres reconeixements que ha obtingut durant la seva trajectòria, com el Premio Nacional de Periodismo Cultural de l’any 2016 i el Premi Ángel Fernández Santos del 2006.

Com a responsable de ‘Cinema 3’, ha rebut guardons com l’Ondas el 1990, el premi Túria (ex aequo) el 1992 i el premi Ciutat de Barcelona en la categoria d’audiovisuals el 2004.

Figueras també va ser programador, des dels anys 60, de l’anomenat Cercle A, una xarxa de cines d’art i assaig que s’aniria ampliant amb sales com Atenes, Aquitània, Alexis, Ars, Capsa, Maldà i Casablanca (totes amb la lletra A en el nom) i que faria arribar a Barcelona clàssics de cineastes com Lubitsch, Dreyer, Godard, Buñuel, Wenders i Truffaut.

Notícies relacionades

Jaume Figueras és també autor del llibre ‘Endevina qui et parla de cine’ (2004), unes memòries desordenades de to festiu, i, més recentment, del llibre de converses ‘El cine que ens va obrir els ulls’ (2020), firmat amb Gemma Nierga.

Fins ara, han sigut reconeguts amb el premi Gaudí d’Honor-Miquel Porter Jaime Camino (2009); Josep Maria Forn (2010); Jordi Dauder (2011); Pere Portabella (2012); Montserrat Carulla (2013); Julieta Serrano (2014); Ventura Pons (2015); Rosa Maria Sardà (2016); Josep Maria Pou (2017); Mercè Sampietro (2018); Joan Pera (2019); Francesc Betriu (2020); Carme Elías (2021) i Tomàs Pladevall (2022). 

Temes:

Cine