Mercat editorial

Penguin Random House renuncia a la fusió amb Simon & Schuster

El grup Bertelsmann no ha aconseguit convèncer el seu soci d’apel·lar la decisió antimonopoli d’un jutge

Penguin Random House renuncia a la fusió amb Simon & Schuster
1
Es llegeix en minuts

Penguin Random House, el grup editorial més gran del món, i el seu rival en el mercat anglosaxó Simon & Schuster han descartat un acord de 2.200 milions de dòlars per fusionar-se, segons ha anunciat el grup alemany Bertelsmann, propietari de Penguin.

Bertelsmann justifica el motiu després del veto d’un jutge nord-americà a la seva oferta per adquirir Simon & Schuster perquè afectaria «la paga dels autors» i el mercat editorial nord-americà. El grup alemany no ha pogut convèncer Paramount Global, propietària de Simon & Schuster, d’apel·lar la decisió judicial i prorrogar les negociacions.

El grup, que a Espanya és el tercer grup editorial en volum de negoci, ha emès un comunicat en el qual es compromet a continuar sense la fusió planificada.

Decisió judicial

La jutge Florence Pan del Tribunal de Districte dels EUA per al Districte de Colúmbia va dictaminar el 31 d’octubre que el Departament de Justícia havia demostrat que l’acord podria reduir substancialment la competència «al mercat dels drets de publicació als EUA dels llibres més venuts» (els ‘best-sellers’ o supervendes). Amb la dissolució de l’acord, Penguin pagarà una tarifa d’acabament de 200 milions de dòlars a Paramount Global.

El Departament de Justícia dels EUA va presentar una demanda per aturar l’acord el novembre del 2021. L’administració Biden era contrària a la fusió perquè generaria menys competència pels llibres de gran èxit i menors avançaments per als autors que guanyen 250.000 dòlars o més. L’argument del govern nord-americà era que les cinc grans editorials controlen el 90% del mercat i que una fusió de Penguin i Simon & Schuster controlaria gairebé la meitat del mercat dels drets de ‘best-sellers’.

Notícies relacionades

Entre els escriptors de Penguin es troben l’autora de llibres de cuina Ina Garten i les novel·listes Zadie Smith i Danielle Steele, mentre que Simon & Schuster publica Stephen King, Jennifer Weiner i Hillary Rodham Clinton, entre d’altres.

Els cinc principals editors són Penguin Random House, HarperCollins, Macmillan, Simon & Schuster i Hachette, amb Walt Disney Co i Amazon.com Inc també al mercat. HarperCollins és propietat de News Corp.