Estrena a l’Aquitània

‘La salsa’ busseja amb humor en les relacions mare-fill

Nico&Sunset tornen a l’atac amb una comèdia surrealista protagonitzada per Agnès Busquets, Alba Florejachs, Francesc Ferrer i Xavier Serrano

‘La salsa’ busseja amb humor en les relacions mare-fill

Àngel García

2
Es llegeix en minuts
Marta Cervera
Marta Cervera

Periodista

ver +

¿Què passaria si dues dones de 80 anys recuperessin la joventut, anessin a una discoteca de salsa i lliguessin amb els seus fills? D’aquesta esbojarrada proposta amb caires freudians sorgeix ‘La salsa’, la nova comèdia d’embolics Nico&Sunset, especialistes a connectar amb un públic divers com ja van demostrar amb ‘Oh!, mami!’ i ‘Paradise’. ‘La salsa’, que s’estrena aquest dissabte a l’Aquitània, retrata amb humor les llums i ombres l’educació, l’amor, la vida i la mort.

Agnès Busquets, Alba Florejachs, Francesc Ferrer i Xavier Serrano protagonitzen aquesta obra escrita per Oriol Vila, codirigida per ell i Raquel Salvador. Als 44 anys, Vila s’inspira en aquestes mares que es van bolcar amb els seus fills i que els van fer sentir que eren especials. «L’educació consisteix a acompanyar els fills fins a deixar-los volar lliures», diu l’autor. Però els personatges masculins de la seva obra no han pogut o no han sabut volar a temps. Segueixen sota l’allargada ombra de les respectives mares, pilar de les seves famílies monoparentals. El Martí (Xavi Serrano) malgrat aconseguir realitzar-se com a cirurgià plàstic està marcat per una mare controladora i perfeccionista, l’Àngela (Alba Florejachs), una dona exigent i dinàmica, que ha envellit bé i no aparenta l’edat que té. «El Martí està desvitalitzat. No pot ser com realment és. Davant la seva mare es comporta d’una manera, però a la discoteca es transforma», destaca l’autor.

«Nosaltres vam créixer a toc de xiulet i amb amenaces. El meu personatge em fa estar més en pau amb com em van educar»

Alba Florejachs

La comèdia és complexa tant a nivell interpretatiu com escènic. «És un dels espectacles més difícils que he fet, perquè ens movem al caire de l’abisme. No pots evitar pensar ¿m’estic passant o em quedo curt?», reconeix Serrano.

Ser especial

Notícies relacionades

El Jordi (Francesc Ferrer) és un ‘coach’ i mentalista, marcat per ser el fill d’una gran actriu catalana, Conxita Vilardell (Agnès Busquets). «Ja sabem què passa amb els fills de la gent coneguda, però és que a més al meu personatge li han fet creure des de petit que era especial», assenyala l’actor. Per a Busquets el repte en aquesta obra és «aconseguir que el públic es cregui la transformació d’aquesta dona que és a la residència amb taca-taca i després apareix a la disco de salsa», amb 40 anys menys per tornar a sentir-se jove però amb tota l’experiència de la vida.

«Les dues mares s’equilibren mútuament però alhora estan molt desequilibrades», apunta Florejachs. Descobrir una altra faceta dels seus fills i com són de veritat quan no estan amb elles les portarà a replantejar-se moltes coses. «Comencen com tothom en la vida si no fas gaire teràpia: reafirmades amb el que són i el que han fet, cadascuna amb el seu conflicte», comenta l’actriu. Aquesta generació de mares que avui sobrepassen els 80 no es van qüestionar tant la criança com les d’avui. «Ara els nens viuen en una bombolla, ens preguntem on són els límits i com els eduquem. Abans no era així. Nosaltres vam créixer a toc de xiulet i amb amenaces. D’alguna manera el meu personatge em fa estar més en pau amb com em van educar», confessa l’actriu.

Temes:

Teatre