Música

Joaquín Sabina: «Ja no soc tan d’esquerres, perquè tinc ulls i orelles»

El cantautor estrena aquest divendres el seu documental ‘Sintiéndolo mucho’ i anuncia que incorpora 13 noves dates a Espanya a la seva gira anomenada ‘Contra todo pronóstico’ fins a arribar a 29 cites per l’èxit de vendes de la primera remesa

Joaquín Sabina: «Ja no soc tan d’esquerres, perquè tinc ulls i orelles»
4
Es llegeix en minuts
EFE

Entre la notícia que el seu pròxim disc es retardarà al 2023 i noves dates de la seva gira, Joaquín Sabina s’ha despullat aquest dimarts davant els periodistes igual que ho ha fet a ‘Sintiéndolo mucho’, documental sobre la seva figura realitzat per Fernando León de Aranoa que s’estrena aquest divendres a 192 sales.

«Ara ja no soc tan d’esquerres, precisament perquè tinc ulls i orelles per veure el que està passant», ha dit per exemple al reconèixer primer que el «fracàs ferotge del comunisme» i la deriva d’aquesta ideologia a Llatinoamèrica li «van trencar el cor» i celebrar segons després el recent triomf de Lula al Brasil –«que no està malament»– i l’aparició «d’un heroi extraordinari anomenat Zelenski».

Davant aquells moments passats de «pessimisme», en part pels efectes de la pandèmia, un Sabina enfundat en uns pantalons grocs s’ha reconegut actualment en un «estat d’eufòria» al qual el va començar a portar aquest documental que aquest dimarts ha presentat amb el director i el compositor i intèrpret Leiva, cocreador de la cançó del mateix nom que li posa música.

«El comentari que més il·lusió m’ha fet va venir de [Javier] Bardem, que va dir que venien ganes de ser amic meu, i l’altre de la meva dona, que va comentar que m’havia tret l’ànima», ha destacat el jaenès, «commogut» per les primeres reaccions.

Tot es va engegar a partir d’un primer viatge amb cotxe en el qual León de Aranoa el va acompanyar a ell i a Benjamín Prado amb la càmera. Va començar així a registrar moments de la seva vida durant 13 anys, entre els quals, l’homenatge rebut a la seva Úbeda natal o l’últim concert el 2020 a Madrid amb Serrat en el qual va tenir una aparatosa caiguda que va forçar una llarga aturada i que també va quedar registrada.

«La meva sensació sempre va ser que Joaquín s’oblidava de mi molt ràpidament pel fet que la càmera no l’empipava», ha relatat el triomfador dels últims Goya amb ‘El buen patrón’ sobre com va suportar Sabina ser gravat en instants íntims.

Sobre com d’aleatoris que semblen aquells moments, el director ha explicat que va buscar reflectir «la manera d’explicar i veure el món» d’aquest, per exemple el seu procés de composició a Rota o la seva vida en gira, quan marxa a Mèxic, però també la seva faceta personal, com quan el seu amic José Tomás resulta agafat per un toro en una cursa poques hores abans d’enfrontar-se a una actuació.

«Deu anys després ja tenia la sensació de posseir un bagul amb molts tresors», ha assenyalat León de Aranoa, que va començar tot «sense un pla», perquè això «aniria contra la naturalesa de Joaquín».

Al seu lloc, va decidir aprofitar-se del «caos que l’envolta», fugint del testimoni perquè «tot fos viu, que passessin coses». «Perquè allà és on es veu la gent, en una nit com la d’Aguascalientes després d’allò de José Tomás», ha dit.

El disc es retarda al 2023

Sabina ha confessat que durant la pandèmia no tenia ganes de res: «El que més m’agrada són les tertúlies fumant, bevent i rient amb els amics, i vaig pensar que això no seria ja possible, cosa que em posava molt trist i em deixava poques ganes d’escriure».

«Aquest documental em va salvar d’estar sense fer res», ha dit, un comentari subscrit per Leiva sobre el paper que ha tingut com a motor creatiu per fer nova música, no només el tema que tots dos van escriure per a la banda sonora de la producció, sinó per al disc que els ha tornat a unir després de «Lo niego todo» (2016).

Segons han informat aquest dimarts, aquest veurà la llum el 2023 i no aquest Nadal, com es va apuntar inicialment. «Podria haver sigut, perquè no m’agrada anar-me’n de gira sense cançons noves, però aquesta vegada hem decidit prendre’ns les coses amb calma», ha argumentat Sabina sobre el retard.

Al seu lloc, ha confirmat que gravarà tres o quatre temes abans de l’arrencada del nou ‘tour’ i que serà més endavant, durant el desenvolupament del ‘tour’, quan es publiqui el disc complet.

13 noves dates per a la seva gira

Precisament aquest dimarts s’ha anunciat que incorpora 13 noves dates a Espanya a aquest gira anomenada ‘Contra todo pronóstico’ fins a arribar a 29 cites per l’èxit de vendes de la primera remesa.

Entre les que se sumen, estan Màlaga (Palau d’Esports Martín Carpena, 7 de maig), Alacant (plaça de toros, 12 de maig), la Corunya (Coliseum, 4 de juny), València (plaça de toros, 15 de juny), Bilbao (BEC!, 25 de juny) i Múrcia (plaça de toros, 29 de juny).

Notícies relacionades

També s’afegeixen xous a Sevilla (plaça de toros La Maestranza, 3 de setembre), Granada (plaça de toros, 10 de setembre), Pamplona (Navarra Arena, 17 de setembre), Barcelona (29 de setembre), Saragossa (Pavelló Príncep Felip, 8 d’octubre) i, com a rematada de la gira, Madrid (Wizink Center, 18 i 20 de desembre).

«Si no és l’última, serà la penúltima, però jo sens dubte no penso anunciar res. El que faré és disfrutar, perquè sobretot les que passen per Llatinoamèrica em curen de totes les tonteries», ha conclòs.