Entendre-hi més

Elizabeth Debicki, una Lady Di d’altura a ‘The Crown’

Elizabeth Debicki, una Lady Di d’altura a ‘The Crown’
3
Es llegeix en minuts

Coll de cigne, idèntica caiguda d’ulls i aquella desgarbada elegància. Costa veure l’actriu Elizabeth Debicki (París, 1990), caracteritzada com a Lady Di en la cinquena temporada de la sèrie ‘The Crown’, ja a Netflix, i no teletransportar-se al paper cuixé dels 90. Resulta un calc de Diana de Gal·les, ja sigui en vestit de jaqueta o enfundada en aquell vestit de la venjança que Diana Spencer va lluir la mateixa nit del 1994 en la qual el llavors príncep Carles va confessar per televisió que li havia sigut infidel amb Camil·la. Era negre, sí, però la seva escassa llargària i voluptuós escot, que deixava les espatlles al descobert, advertia una actitud molt diferent del dol dos anys després que la separació s’oficialitzés.

Debicki s’assembla molt més a Diana Spencer que altres actrius que, abans d’ella, van gosar interpretar-la, com Naomi Watts i Kristen Stewart. Físicament només ha hagut de salvar l’obstacle de la seva tremenda alçada, 1,90 centímetres, massa fins i tot per a Lady Di, que feia 1,78. Que Debicki no es vegés més alta que el seu company a ‘The Crown’, l’actor britànic Dominic West –tan similar a Carles d’Anglaterra com un ou a una castanya– ha sigut un dels principals maldecaps dels responsables de la sèrie en aquesta última temporada, la més apallissada per la crítica.

Ballarina de ballet en el passat igual que els seus pares, que es van conèixer a París mentre actuaven, Debicki té un tarannà potser no reial, però sí regi. «Dones tristes en barcos», sintetitzava el diari anglès ‘The Guardian’ a l’hora de definir els personatges que han marcat la seva carrera. A ‘El infiltrado’, l’adaptació televisiva del llibre de John Le Carré, solcava aigües de Mallorca en un iot com l’afligida nòvia d’un traficant d’armes (Hugh Laurie). A ‘Tenet’, del director Christopher Nolan, també era la infeliç parella d’un oligarca (Kenneth Branagh), també a bord d’un gran iot. 

«No vaig créixer com una persona que anava amb barco», riu ella, la primera que se’n sorprèn. Tot i que ja en terra firma, també la van triar per al paper de Jordan Baker a ‘El Gran Gastby’, golfista professional i amiga de Daisy, la inassequible estimada de Gastby, interpretat per Leonardo DiCaprio. I per replicar a l’escenari dues grans dames com Cate Blanchett i Isabelle Huppert a ‘Las criadas’, amb la Companyia de Teatre de Sydney. 

Notícies relacionades

Nascuda el 1990, moment històric en què arrenca la cinquena temporada ‘The Crown’, i criada des dels cinc anys a Melbourne, Elizabeth Debicki va haver de documentar-se a fons en el mateix moment en què la van elegir per ser Lady Di, el 2020, amb l’ajuda del departament d’investigació de la sèrie. També va prendre bona nota de l’actuació de la seva antecessora, Emma Corrin, que havia donat vida a Diana dels 16 als 28 anys a The Crown. Però va ser el guió de Peter Morgan el que li va acabar marcant el camí. Per donar vida a Lady Di en l’últim tram de la seva existència –de 1991 a 1997, amb l’‘annus horribilis’ d’Isabel II, 1992, com a epicentre–, Debicki opta per mimetitzar-se amb una de les dones més fotografiades del segle XX abans que les xarxes socials atomitzessin l’imaginari col·lectiu.

La desolació de Diana davant l’ensorrament del seu matrimoni, tan reconeixible, la desesperació que transmet en el setè capítol de la nova temporada, en què fuig sola amb el seu cotxe pels carrers de Londres, camuflant-se dels ‘paparazzis’ amb una gorra de beisbol, com a crònica d’una mort anunciada que es produirà a París. ¿No la desconcerta que aquest nivell d’atenció pública recaigui ara sobre ella? Debicki s’encongeix d’espatlles i tira d’ascendència australiana per dir que no dona res per fet, ni tan sols tanta audiència. Ella només espera haver construït un personatge interessant.