Cinc anys després del Me Too

Arrenca el judici a Harvey Weinstein a Los Angeles

El productor condemnat per violació el 2020 a Nova York s’enfronta a 11 càrrecs que podrien comportar una pena de 140 anys de presó

El procés guanya rellevància després que un tribunal d’apel·lacions acceptés a l’agost la seva apel·lació de la seva primera sentència

Arrenca el judici a Harvey Weinstein a Los Angeles
5
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

Quan el 2020 Harvey Weinstein va ser jutjat, condemnat i sentenciat a 23 anys de presó a Nova York per agressions sexuals, una altra imputació al productor de Hollywood per l’oficina del fiscal del comtat a Los Angeles es va veure gairebé com a una cosa simbòlica. Després que l’agost passat un tribunal novaiorquès acceptés un recurs d’apel·lació de Weinstein, no obstant, ha cobrat molta més rellevància i transcendència el procés penal a Califòrnia, que ha engegat aquest dilluns amb la presentació d’arguments inicials de la fiscalia i la defensa.

Weinstein, que ha sigut assenyalat per més de 90 dones des que el 2017 ‘The New York Times’ i ‘The New Yorker’ van començar a exposar les seves agressions, abusos i assetjament amb articles que van ajudar a llançar el moviment Me Too, s’enfronta a Califòrnia a 11 càrrecs per casos que van succeir a Los Angeles i Beverly Hills entre el 2004 i el 2013. Quatre són per violació, quatre per «copulació oral forçada», un per penetració forçada i dos per agressió sexual amb un objecte. Si és declarat culpable, Weinstein, que té 70 anys, s’enfrontaria a una pena de fins a 140 anys de presó, que equival a una cadena perpètua.

Sis setmanes, desenes de testimonis i Me Too

El cas de Los Angeles, que s’espera que es prolongui entre sis i vuit setmanes, el presideix la jutge Lisa Lench i el decidirà un jurat popular format per nou homes i tres dones. Tot i que no es coneixen gaires dades d’aquest jurat, en el procés de selecció van ser qüestionats sobre el Me Too i alguns van mostrar ser a la corda fluixa sobre el moviment. «Crec la majoria de les dones però no necessàriament a totes», va assegurar per exemple una de les dones elegides. Un altre dels seleccionats va expressar la seva incertesa de poder arribar a una convicció quan no hi ha proves de l’ADN.

Pel tribunal al downtown de Los Angeles, en el qual no està permesa la presència de càmeres, desfilaran al llarg de les pròximes setmanes entre 50 i 80 testimonis, incloent les cinc dones sobre les denúncies del qual s’ha construït el cas. Tot i que en la documentació judicial es manté la seva privacitat sota el pseudònim genèric per a víctimes ‘Jane Doe’ (numerades de l’1 al 5), les identitats d’algunes són conegudes.

‘Jane Doe’ número 1, per exemple, és Ambra Battilana, una model italiana que acusa Weinstein d’haver-la agredit en una habitació a Beverly Hills després d’un festival de cine. «Em va agafar pel cabell i em va forçar a fer una cosa que no volia. Després em va arrossegar al bany i em va violar», va dir Battilana al ‘Los Angeles Times’ el 2017.

‘Jane Doe’ número 2 és Lauren Young, que ja va testificar en el judici a Nova York. La model va explicar que el 2013, quan ella tenia 22 anys i va aconseguir a través d’una coneguda organitzar una trobada amb el productor per a suposadament presentar-li un guió, Weinstein la va atrapar al bany d’una habitació d’hotel també a Beverly Hills i li va tocar el pit mentre es masturbava i ejaculava.

Per l’estrada passaran també quatre dones més que testificaran sobre els abusos que van patir en mans del productor. Aquestes últimes són menys de les 16 que volia cridar a l’estrada la fiscalia, entre les quals estaven Daryl Hannah i Rose McGowan, però ajudaran a replicar l’estratègia que també es va utilitzar a Nova York d’apuntalar el retrat de Weinstein com un abusador mitjançant al·legacions que no es poden portar a judici per qüestions com la prescripció dels delictes, però que estableixen un patró de comportament. En el cas novaiorquès, no obstant, no van aconseguir que el productor fos declarat culpable dels dos càrrecs més greus a què s’enfrontava, per «agressió sexual depredadora».

Una d’aquestes testimonis serà Jennifer Siebel Newsom, una documentalista i antiga actriu casada amb el governador de Califòrnia, Gavin Newsom. En un assaig que va publicar el 2017 va assegurar que Weinstein la va agredir entre setembre del 2004 i 2005 i tot i que no va donar detalls sobre aquest atac va parlar dels seus «agressius avenços». Aquests es van produir en una invitació a una reunió de treball durant una edició del festival de Toronto i en una altra ocasió en què va acudir a una suposada reunió de treball a l’hotel The Peninsula per parlar d’un potencial paper i de la qual «el personal va desaparèixer puntualment».

La defensa del productor, en el seu cas, mirarà de desacreditar-la amb un correu electrònic que ella va enviar a Weinstein el 2007, un parell d’anys després de la seva suposada agressió, demanant-li consell sobre com lidiar en termes de publicitat amb un escàndol d’infidelitat de l’actual governador, llavors alcalde de San Francisco, del qual era nòvia en aquell moment.

Una altra de les testimonis de la fiscalia és una dona que acusa Weinstein d’agressió després de l’estrena d’una pel·lícula a Puerto Rico i una altra més és Natassia Malthe, una model noruega que ha acusat Weinstein d’haver-la violat a Londres el 2008. «Vaig tancar els ulls i només volia només que acabés. Era com una persona morta», ha dit Malthe en el passat descrivint el seu atac.

Mel Gibson

La jutge també ha aprovat que passi per l’estrada a testificar Mel Gibson, a qui la víctima ‘Jane Doe’ número 3 li va explicar la seva suposada agressió a mans de Weinstein el 2010 quan feia un massatge a l’actor i director. La defensa de Weinstein, que és jueu, va intentar sense èxit que la magistrada rebutgés el testimoni de Gibson al·ludint a les seves diatribes antisemites i al fet que una editorial vinculada al seu client va publicar un llibre crític amb una pel·lícula de Gibson.

Notícies relacionades

Weinstein arribarà cada dia al tribunal com ha fet aquest dilluns des de la veïna presó Twin Towers. La jutge li ha permès ser a la sala durant el procés amb robes de civil i no amb la vestimenta carcerària i ha dit que estudiarà també la petició de Mark Werksman, l’advocat defensor del productor, que es permeti al seu client utilitzar una dentadura postissa.

Malgrat algunes decisions com aquestes a favor de la defensa de Weinstein, la magistrada també n’ha pres d’altres en contra. Va rebutjar, per exemple, un intent que el judici es posposés per evitar la publicitat associada a l’estrena de ‘She Said’, una pel·lícula de Maria Schrader en la qual Carey Mulligan i Zoe Kazan interpreten Meghan Twohey i Jodi Kantor, les dues periodistes que van treure a la llum per primera vegada els abusos de Weinstein.