71a EDICIÓ

Tot a punt per al premi Planeta 2022 en un any excel·lent per a la lectura

El premi parteix aquest any amb rècord de manuscrits presentats (846), procedents de totes parts del món

Tot a punt per al premi Planeta 2022 en un any excel·lent per a la lectura

David Zorrakino / Europa Press

2
Es llegeix en minuts
Elena Hevia
Elena Hevia

Periodista

ver +

Instal·lat ja en plena normalitat després de l’anomalia covid, el premi Planeta es prepara per posar de nou en marxa aquest dissabte els més importants fastos de màrqueting literari. Aquest any, quan es compleix la seva 71a edició, serà el segon en què el guanyador s’embutxaqui un milió d’euros (i 200.000 el finalista), però ja que en l’edició passada la suma es va haver de repartir entre tres autors –Jorge Díaz, Agustín Martínez i Antonio Mercero, que s’amagaven sota el pseudònim de Carmen Mola–, en aquest, molt possiblement, es compleixi una d’aquestes fites tan poc habituals en què l’escriptura d’una sola novel·la aconsegueixi fer milionari un escriptor, abans fins i tot que hagi aparegut al mercat.

L’eufòria dels directius de grup, amb José Crehueras al capdavant, té un bon reflex en el nou rècord de participació de manuscrits presentats, que en aquesta ocasió s’eleva a un total de 846, procedents majoritàriament d’Espanya i Llatinoamèrica. D’aquests, ha sorgit la llista dels 10 finalistes que de facto queda reduïda a sis, ja que quatre s’han presentat a cara descoberta. El normal és que el premi acostumi a correspondre a un escriptor o escriptora amb trajectòria i solvència comercial provada, i tots s’oculten sota un pseudònim. A última hora, una de les 10 obres finalistes ha sigut eliminada per incomplir les normes del premi, ja que no es tractava d’un original inèdit. Entre les temàtiques presentades, l’empoderament de la dona i els gèneres de novel·la històrica i novel·la negra copen els arguments de les novel·les presentades.

Crehueras va ratificar el ja conegut bon moment que viu el sector del llibre acompanyant un augment de la lectura que en els adults arriba a un 60% i és superior en els joves. «Si un adult lector llegeix com a mitjana un llibre al mes, aquesta relació augmenta a 13 títols l’any en el cas dels nens i els joves». L’única ombra que el grup Planeta accepta és l’actual crisi econòmica a què s’enfronten amb prudència augmentant el preu dels llibres en tot just un 5% l’any que ve.

La conclusió és que «estem en un sector consolidat amb un creixement propi d’indústria emergent», segons Jesús Badenes, president del grup.

La concessió tindrà lloc aquest dissabte 15 d’octubre, festivitat de Santa Teresa –en honor a María Teresa Bosch, dona del fundador, José Manuel Lara– al Museu Nacional d’Art de Catalunya de Barcelona, en el transcurs d’un sopar literari. El jurat del premi estarà integrat per José Manuel Blecua, Fernando Delgado, Juan Eslava Galán, Pere Gimferrer, Carmen Posadas, Rosa Regàs i Belén López, directora editorial del grup Planeta i secretària del jurat amb vot.

Notícies relacionades

La procedència de les novel·les rebudes aquest any és molt diversa. A més d’Espanya, amb 405 obres, destaquen Amèrica del Sud amb 224, Amèrica del Nord amb 82, Amèrica Central amb 35, la resta d’Europa amb 23 i Àsia amb 4.