Reaccions

El món de la cultura plora la mort de l’irònic Àngel Casas

Col·legues i polítics evoquen el llegat d’un periodista que va obrir camí a les noves generacions

El món de la cultura plora la mort de l’irònic Àngel Casas

El Periódico

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El món de la cultura plora aquest dissabte la mort d’Àngel Casas, julivert de totes les salses musicals i del periodisme televisiu. ‘Showman’ vinculat a la cultura popular amb programes radiofònics i televisius, en especial ‘Musical express’ i ‘Àngel Casas Show’, que a partir dels anys 70 van servir per modernitzar i donar a conèixer tant a Catalunya com a Espanya les noves tendències que amb tanta dificultat arribaven al nostre trist panorama musical. Companys de files, com la periodista Maruja Torres, ha recordat els inicis del periodista a la revista cinematogràfica ‘Fotogramas’ –on ella mateixa també va fer els seus primers passos– i ha destacat la seva «carrera enlluernadora» com a «home de música i de món». En aquest aspecte, també ha incidit el crític Diego A. Manrique, que ha evocat els seus inicis com a periodista musical, «quan amb prou feines existia aquesta especialitat». 

«Descansi en pau un pioner i referent de la bona televisió. Fins sempre, Àngel Casas, gràcies per obrir camí», escrivia a Twitter Andreu Buenafuente, declarat i agraït hereu d’un model televisiu, el ‘talk show’, que a Espanya pràcticament va encunyar Casas. 

L’entrevista a Pau Riba

No tenia Casas gaire gust per contemporitzar amb el poder i només cal que recordem la famosa entrevista que el periodista va fer a Pau Riba al documental ‘La nova cançó’ i que tant ha circulat en xarxes en aquests dies després de la mort de l’autor de ‘Dioptria’. Allà, Riba, del tot d’acord amb el seu entrevistador, deia que calia destruir la «cultura catalana». Eren temps de revolta, una actitud que l’irònic Casas ha mantingut fins al final. Queda el dubte de com encaixaria en un dia com avui les condolences des de les més altes instàncies del país. El president Pere Aragonès ha recordat Casas com un «comunicador mordaç i innovador, mestre de periodistes». Deixa Casas, segons Aragonès, «una empremta inesborrable dins i fora de la petita pantalla», mentre que Garriga ha assegurat que treballava «per dignificar la cultura amb passió i intel·ligència». També el PSC ha lamentat la mort recordant que «es va implicar molt en la música popular».

Notícies relacionades

Per a la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals ‘Àngel Casas Show’ «formarà part per sempre de la història de TV-3». Mentre que RTVE ha recordat que «durant la seva llarga trajectòria» va treballar per a Televisió Espanyola i Ràdio 4. La cadena ha fet un canvi en la programació per emetre aquest dissabte l’entrevista que li va fer Anna Cler al programa ‘Noms propis’.  

Ester Pujol, editora del Grup Enciclopèdia Catalana, ha explicat que fa just un any es va reunir amb ell per preparar la publicació del seu últim llibre ‘L’agonia de Bakunin’. En ocasió del llançament d’aquest llibre de relats, Xavier Grasset li va fer una entrevista al seu programa ‘Més324’ que ha difós a les xarxes com a homenatge.