ENTREVISTA
Carla Simón: «Potser faig cine per viure eternament»
La directora catalana presenta a la Mostra de Venècia el curtmetratge ‘Carta a mi madre para mi hijo’
El gruix de les seves pel·lícules està vinculat a la seva pròpia biografia, però potser cap tant com el curtmetratge que ara presenta a la Mostra de Venècia, fora de competició. A ‘Carta a mi madre para mi hijo’ –patrocinat per la marca Miu Miu–, la directora d’‘Estiu 1993’ i ‘Alcarràs’ ofereix una visió imaginària de la seva mare biològica, a qui va perdre sent una nena a causa de la sida, amb la ment posada en el nadó que acaba de tenir fa només unes setmanes.
Fa dos mesos i mig que vostè va donar a llum. ¿No és una mica aviat per haver tornat a la feina?
Per dir la veritat, no comparteixo la idea de la maternitat exclusiva. Dues o tres setmanes després de parir, ja tenia ganes d’activitat. Quan Miu Miu va trucar jo estava promocionant ‘Alcarràs’, embarassada de sis mesos; en altres paraules, en la pitjor situació per crear res nou. Però em va atraure molt la possibilitat de fer un curt sobre el que m’estava passant en aquell moment i tot el que estava sentint dins meu.
La vivència personal i autobiogràfica són l’eix vertebrador de la seva carrera. ¿Per què?
Perquè els meus pares van morir quan jo era molt petita i suposo que, com que hi ha una part de la meva vida que no sabré mai, la idea de les arrels m’obsessiona. La meva mare, l’àvia del meu fill, va morir massa aviat. ¿Com li explicaré a ell aquesta història? D’aquest interrogant sorgeix aquest curt.
Vostè hi afirma el següent: «Potser faig cine perquè no vull morir». ¿Pot desenvolupar aquesta idea?
Fa anys vaig llegir que les persones que tenen la mort a prop durant la infància es converteixen en gent particularment creativa d’adultes; té a veure amb una necessitat de perdurar, de deixar empremta, i l’art és una eina per satisfer aquesta necessitat. En part, dono per fet que, potser, faig cine per viure eternament.
¿Com diria que la singular infància que vostè va experimentar està afectant la seva manera de plantejar-se la maternitat?
És aviat per dir-ho. Però hi ha una cosa que crida molt l’atenció en aquest sentit: sé que la meva mare no va poder donar-me el pit, perquè la van trucar i li van dir que, com a malalta de sida, si m’alletava em podia contagiar la malaltia. Potser com a reacció a això, jo estic obsessionada per donar-li el pit al meu fill.
Notícies relacionadesEl seu segon llargmetratge, ‘Alcarràs’, va guanyar l’Os d’Or i després va triomfar en la taquilla espanyola, i ara podria ser la pel·lícula triada per representar Espanya en els Oscars. ¿Com viu aquest èxit?
De forma molt serena. L’embaràs, el part i el postpart ha acaparat els meus últims mesos, i m’han deixat una cosa molt clara. Fer pel·lícules m’encanta, però no és el més important de la meva vida.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Retorn a les aules Samuel Bentolila, professor d’Economia: «A Alemanya quan admeten la teva filla en un centre d’FP destapes xampany»
- La cursa electoral Així estan les enquestes als Estats Units: Biden, Trump i les primàries republicanes
- Club Entendre-hi + Animals i plantes Set plantes aptes (i beneficioses) per a gats
- Shopping Prime Day 2022, en directe: la màquina d’afaitar OneBlade de Philips