Songokumania

‘Bola de Drac’ nodreix la mangamania amb una exitosa exposició

  • El Museu del Còmic de Sant Cugat prorroga en plena mangamania la mostra sobre el fenomen del manga i l’anime creat per Akira Toriyama el 1984

  • El centre acollirà al setembre les jornades gratuïtes Qomic Boom, amb xerrades, firmes d’autors i tallers infantils

‘Bola de Drac’ nodreix la mangamania amb una exitosa exposició

RICARD CUGAT

5
Es llegeix en minuts
Anna Abella
Anna Abella

Periodista cultural

Especialista en art i llibres, en particular en novel·la negra, còmic i memòria històrica

Ubicada/t a Barcelona

ver +

No hi ha ‘otaku’ que es pugui considerar com a tal que no conegui ‘Bola de Drac’. «Va ser la llavor del manga a Espanya. Després van arribar ‘Naruto’, ‘Pokémon’ o ‘One Piece’, que es van reflectir en el seu llegat. El seu esperit viu en moltes creacions posteriors i ha captivat diverses generacions des dels anys 90», assegura Adrián Ríos, cocomissari de l’exposició del Museu del Còmic i la Il·lustració de Sant Cugat, centrada en la sèrie protagonitzada per Son Goku, creada per Akira Toriyama (1955) i nascuda el 1984 a la revista ‘Shonen Jump’, que gràcies a ella va arribar a vendre sis milions d’exemplars en un any. 

Que des d’aleshores ha existit la songokumania és un fet, però sens dubte la mostra està notant l’efecte de la mangamania a l’alça que es viu des de fa un any. ‘L’art de Bola de Drac’ es va inaugurar al juliol i estava previst que durés fins al 30 de setembre però, «sorpresos per l’èxit inesperat», la prorrogaran probablement fins al novembre i fins i tot es plantegen enllaçar amb el Manga Barcelona (9 de desembre), assenyala Paco Baena, un dels impulsors del museu, que apunta a una mitjana d’uns 60 visitants entre setmana (quan només obren a la tarda), xifra que es dobla el cap de setmana i que per aquest museu privat, que es manté sense ajudes públiques, és la millor acollida de públic registrada en la desena d’exposicions temporals que han organitzat des que van obrir el 2019.  

La mostra coincideix amb els 30 anys de la publicació del manga a Espanya, el 1992 i de la mà de Planeta DeAgostini (‘Bola de Drac’ en català i ‘Dragon Ball en castellà), del que donen fe algunes de les primeres edicions que ofereix l’exposició, en què es poden veure al voltant de 120 peces originals, la majoria provinents del Japó, recollides per tres col·leccionistes, entre els quals el seu comissari. Aquí, el llançament de la sèrie en paper, que es va convertir en un supervendes, va significar l’explosió del fenomen, que a Catalunya ja portava dos anys en efervescència, des que el 1990 TV-3 estrenés l’anime.  

Estrena d’anime al setembre

‘Bola de drac’ continua donant guerra i les noves generacions no són alienes al fenomen, ja que l’estan coneixent gràcies a ‘Bola de Drac Super’, continuació del manga original (que es va acabar el 1995) que Toriyama va començar el 2015, dibuixat per Toyotarō, i que ve publicant en capítols mensuals (aquí a Planeta Cómic). També a través de l’anime, que el pròxim 2 de setembre viurà l’estrena a Espanya de ‘Bola de Drac Super: Superheroi’.  

La clau de l’èxit de la sèrie, opina Ríos, comissari de la mostra amb Antoni Guiral, és que «va mostrar coses que no s’havien vist fins aleshores, com els combats o les aventures de Son Goku, que es transforma en mico. És una sèrie que fa sentir moltes emocions: por, amb uns malvats molt espectaculars; tristesa, quan mor algun protagonista; diversió, perquè Toriyama també era especialista a crear moments d’humor; amor pels personatges, perquè és també un mestre de les emocions...».

Però part de la ‘culpa’ també la té el protagonista, que intenta trobar set boles màgiques amb què invocar un drac que pot concedir qualsevol desig. «Son Goku és un heroi. Una figura bondadosa, innocent, sense coses negatives, que lluita per salvar els seus amics, la gent del planeta, que viu aventures, transmet valors de superació, evoluciona i creix constantment en edat i poder, que dona segones oportunitats. De fet, molts dolents es converteixen en bons per això».  

Anime abans de la digitalització

L’exposició consta de dues parts. Una és sobre el manga i els seus orígens, sense oblidar com es va viure a Catalunya (amb fotocòpies dels dibuixos que els fans s’intercanviaven o trobaven al Mercat de Sant Antoni diumenge al matí, llavors l’únic marxandatge disponible). L’altra secció, la que agrada destacar al comissari, un ‘otaku’ més als seus 33 anys amb afany col·leccionista des d’en fa 10, explica de forma didàctica com es va fer la sèrie animada quan encara no existia la digitalització, seguint el procés de producció de l’anime. Per això ha reunit originals de l’estudi d’animació de la Toei Animation importats del Japó, ‘storyboards’, esbossos, acetats, acolorits... Entre tot això, assenyala, peces d’escenes mítiques, com l’últim combat de Goku, la primera vegada que es transforma en mico gegant o una de les primeres aparicions de Bulma, una noia com a protagonista, una cosa en què la sèrie també va ser innovadora en aquella època al Japó.  

Notícies relacionades

Toriyama, que abans de ‘Bola de Drac’ ja va destacar amb ‘Dr. Slump’, va crear el 1983 el que seria el precedent de Son Goku: ‘Dragon boy’, en què ja hi havia boles màgiques i un nen a qui li agradaven les arts marcials, per les quals el ‘mangaka’ tenia passió i en què es va inspirar –li encantava Bruce Lee i era amic de Jackie Chan– a més de ‘Viaje al Oeste’, «una novel·la tradicional xinesa de l’estil del ‘Quixot’, de la que va treure el nom de Goku». 

Destaquen exemplars de les revistes ‘Shonen Jump’ en què es va publicar el primer número i l’últim, rèpliques de pàgines originals (els originals es guarden en un museu), primeres edicions del manga publicat a Espanya. Tresors que viatjaran després al saló del còmic de Tenerife i probablement a Alacant, on ja s’han interessat a acollir la mostra. 

Cita amb el Qomic Boom al setembre

‘L’art de Bola de Drac’

Museu del Còmic i l’Il·lustració de Sant Cugat  

Comissaris:  Adrián Ríos i Antoni Guiral

  De l’1 de juliol al 30 de setembre. Es prorroga almenys fins al novembre

  Horaris i preus a la web museudelcomic.org/