Lírica estupefaent
L’anticançó de l’estiu (9) ‘Feel good hit of the summer’, de Queens of the Stone Age
La banda californiana fa broma amb la idea d’èxit estiuenc a compte d’un recitat de substàncies narcòtiques en què parodia el clixé de l’‘stoner rock’, el rock àcid del desert

Una bretolada a compte de l’estiu i de la reputació de la banda: això és el que és ‘Feel good hit of the summer’, tema en el qual Queens of the Stone Age reten honors al gènere que practiquen, l’‘stoner rock’ (una cosa així com rock fumat o flipat), amb una lletra que no és més que una tirallonga de substàncies lisèrgiques, narcòtiques o etíliques: «nicotina, Valium, Vicodín, marihuana, èxtasi i alcohol», afegint «cocaïna» com a cua, això diu la cançó una vegada i una altra sobre una galopant base de ‘riffs’ de guitarra estridents.
Es podria deduir que el ‘hit’ de l’estiu, segons aquesta banda californiana abanderada d’un rock àrid i al·lucinogen, resideix en l’acte de col·locar-se, si bé el seu líder, Josh Homme, va advertir en el seu dia, l’any 2000, que un no s’havia de prendre el tema al peu de la lletra i que en la composició hi havia un ànim de parodiar l’etiqueta mateixa de ‘stoner rock’. Al cap i a la fi, la cançó no diu que les drogues siguin bones ni dolentes; tan sols deixa anar els seus noms tal com en un aquelarre expiatori. Als Estats Units no van faltar les mesures preventives: emissores de ràdio que es van negar a programar-la i un veto (temporal) de la cadena Wal-Mart. L’àlbum que la incloïa es titulava ‘Rated R’, al·ludint a caràcter adult del contingut, així que tothom podia donar-se per avisat.
Amb el ‘déu’ Rob Halford
Notícies relacionadesHomme, excomponent del grup de culte Kyuss (i membre simultani d’Eagles of Death Metal), va compondre aquesta expeditiva peça (junt amb el baixista Nick Oliveri) després de participar d’una gresca de tres dies amb motiu del canvi de mil·lenni, i li atribueix una intenció humorística, plantant cara al clixé que acompanyava la banda. Durant els dies de la gravació, a Los Angeles, voltava per allà ni més ni menys que Rob Halford, cantant de Judas Priest (llavors, al capdavant del seu vehicle personal, Halford) i ídol dels Queens, que es va afegir graciosament a la sessió aportant cors. Quan li van preguntar com volia que l’acreditessin, el probe vocalista britànic va respondre sense titubejar: «poseu ‘veus de Metal God’».
Tot i que concebuda com una ocurrència sense més recorregut, ‘Feel good hit of the summer’ va acabar sent el tema d’obertura de ‘Rated R’ i seleccionat com a segon ‘single’ del disc, a més de cita habitual en els seus concerts (com el del Primavera Sound el 2014). La broma ha portat cua: han versionat la cançó grups contemporanis com Placebo, Foo Fighters i Machine Head, així com la institució punk U.K. Subs (cadascú sabrà si amb intencions paròdiques, o no tant).
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Un incendi al Baix Ebre crema 570 hectàrees, el 90% als Ports
- El mapa territorial Enquesta CIS: El PSOE assetja cinc governs autonòmics del PP en l’equador de la legislatura
- Osona Una ‘moto espia’ dels Mossos capta per la C-25 un conductor sense cinturó, parlant pel mòbil i bevent
- Xarxes Molts turistes confonen Mallorca amb França i creuen que l'alemany és l'idioma oficial, segons una enquesta de carrer a Palma
- FUTBOL El Reial Madrid demana ajornar el seu partit de lliga contra l’Osasuna al 29 d’octubre
- Junta de portaveus El Parlament ajorna per segona vegada que Illa comparegui per la corrupció en el PSOE
- Salut i benestar José Abellán, cardiòleg: "Crec que ens estem equivocant en donar-li massa importància a l'exercici de força"
- A Barcelona Els Mossos abaten un home que va matar el seu germà d'un tret i es va atrinxerar a Calldetenes
- Helicobacter pylori: així són els símptomes de la infecció que afecta la meitat de la població
- Última hora Incendi a Paüls: el vent dificulta els treballs d’extinció d’un foc que ha arrasat 2.300 hectàrees