Òbit

Mor Wolfgang Petersen, director de ‘Das boot’, ‘La historia interminable’ i ‘La tempesta perfecta’

Mor Wolfgang Petersen, director de ‘Das boot’, ‘La historia interminable’ i ‘La tempesta perfecta’

FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El director de cine Wolfgang Petersen, que va ser aclamat per la seva direcció al capdavant de la pel·lícula alemanya ‘Das Boot’ (‘El submarino’) i per la seva llarga carrera d’èxits de taquilla de Hollywood com ‘Air Force One’, ‘Posidó’ o ‘En la línia de foc’, ha mort als 81 anys al seu domicili de Brentwood (Los Angeles, Califòrnia) a causa d’un càncer de pàncrees, segons ha avançat ‘Variety’.

La notícia va ser confirmada per la seva productora.

Amb una llarga carrera a la televisió alemanya, Wolfang Petersen (Emden, Alemanya, 1941) va rebre dues nominacions a l’Oscar (millor direcció i millor guió adaptat) per ‘El submarino’, la pel·lícula que li va obrir les portes de Hollywood. De fet, en una roda de premsa a València el 2010 abans de rebre la Palmera d’Or de la Mostra de Cine de València, Wolfgang Petersen recordava el valor de la seva trajectòria en televisió en els inicis de la seva carrera.

«Vaig rodar 30 pel·lícules en vuit anys, i això em va ajudar a adquirir molta pràctica. Més tard van arribar els rodatges d’‘El submarino’ o ‘La historia interminable’, que em van permetre fer el salt a Hollywood», va assegurar.

«Als Estats Units es treballa d’una altra manera, en gran i amb els millors», va recalcar, «però és el que he volgut des de petit, tot i que no sempre sigui fàcil».

Superproduccions

El director d’obres com ‘Troia’, ‘Esclat’ o ‘Air Force One’, considerava «La tempesta perfecta» com el llargmetratge més complex i costós dels que havia dirigit.

Amb «Das Boot» (1981), sobre els vaixells submarins durant la Segona Guerra Mundial, protagonitzat per Jürgen Prochnow, va aconseguir una candidatura al BAFTA i sis nominacions a l’Oscar, entre les quals a la millor direcció i al millor guió adaptat.

Des d’aleshores, el cineasta va ser un assidu a Hollywood amb pel·lícules que van tenir una gran acceptació, com és el cas de ‘La historia interminable’ (1984). Dirigida i coescrita per Petersen i basada en la novel·la de Michael Ende, aquesta cinta explica les aventures del petit Bastian (Barret Oliver) entre la realitat i un món de fantasia.

Abans, la seva carrera havia començat amb curtmetratges i pel·lícules que es van exhibir a la televisió alemanya durant les dècades de 1960 i 1970.

A cavall de les produccions d’acció, el ‘thriller’, i el cine fantàstic, Petersen va ser al darrere de títols tan reconeixibles com ‘Enemic meu’ (1985), ‘Búsqueda mortal’ (‘Shattered’, 1991), ‘En la línia de foc’ (1993), ‘Outbreak’ (1995), ‘Air Force One’ (1997), ‘La tempesta perfecta’ (2001), ‘Troia’ (2004) i ‘Posidó’ (2006).

Les filmacions de pel·lícules d’acció en estudi, que en l’època requerien d’una tècnica complexa, eren un dels punts forts de Petersen, que es va convertir en un cineasta molt sol·licitat fins i tot per actors d’elit que volien treballar amb ell.

Notícies relacionades

George Clooney, Morgan Freeman, Clint Eastwood, Glenn Close, Harrison Ford, Renee Russo, Brad Pitt, Diane Lane i Dustin Hoffman encapçalen l’extensa llista de cèlebres intèrprets que es van posar a les ordres del director alemany.

Els actes fúnebres després de la mort de Petersen se celebraran en privat per decisió de la seva dona, Maria Antoinette, i el seu fill, Daniel.

Temes:

Cine