Arqueologia

Noves proves suggereixen que Howard Carter va sostreure tresors de Tutankamon

Un diari britànic publica una carta en què un membre del seu equip li retreu que el recompensés amb un objecte robat de la tomba

Noves proves suggereixen que Howard Carter va sostreure tresors de Tutankamon
1
Es llegeix en minuts
EFE

Els rumors que l’arqueòleg britànic Howard Carter va sostreure tresors de la tomba de Tutankamon han sobreviscut als cent anys que han passat des del descobriment i han tornat a emergir ara amb la publicació d’una carta que sembla confirmar l’acusació.

El diari britànic ‘The Observer’ va divulgar aquest dissabte fragments d’una missiva escrita el 1934 per l’acadèmic Alan Gardiner, un dels membres de l’equip de Carter que el va ajudar a traduir els jeroglífics de la tomba de 3.300 anys d’antiguitat, en què li retreu que el recompensés amb un objecte «indubtablement robat de la tomba».

El cèlebre arqueòleg va entregar a Gardiner un amulet utilitzat com a ofrena als morts. Carter li havia assegurat que no provenia del sepulcre, però quan el llavors director del Museu Egipci del Caire, Rex Engelbach, el va veure va dir que estava fabricat amb el mateix motllo que altres de trobats a la tomba i va donar per segur que aquest era el seu origen.

Notícies relacionades

Indignat, Gardiner va escriure al cap de l’excavació, que havia supervisat el buidatge del sepulcre i el trasllat de tots els objectes a través del Nil fins al Caire. «Lamento profundament haver sigut portat a una posició tan incòmoda. Naturalment, no li vaig dir a Engelbach que havia obtingut l’amulet de tu», es llegeix a la carta, part d’una col·lecció privada, que pròximament es publicarà completa amb altres missives al llibre ‘Tutankhamun and the Tomb that Changed the World’ (‘Tutankamon i la tomba que va canviar el món’) de l’egiptòleg nord-americà Bob Brier.

L’expert va assegurar a ‘The Observer’ que els arqueòlegs i les autoritats egípcies van sospitar des del principi que Carter i alguns membres del seu equip havien entrat dins el sepulcre i s’havien emportat objectes abans del que van deixar escrit als seus quaderns. «Se sospitava que havien entrat a la tomba abans de la seva obertura oficial i havien tret artefactes, incloses joies, que van ser venut després de la seva mort», va afirmar Brier, per qui la nova carta és una «prova definitiva». 

Temes:

Tutankamón