ENTREVISTA AMB EL TAMBÉ CONEGUT COM A 'INDIANA JONES EGIPCI'

Zahi Hawass: «La mòmia de Nefertiti serà la pròxima gran troballa»

L'egiptòleg mediàtic parla de Cleòpatra, Tutankamon i Akenaton abans de fer una conferència i visitar l'exposició del faraó nen a Madrid

«L'arqueologia és avorrida i cal convertir-la en una aventura. Així és com la gent tornarà a Egipte», afirma l'exministre d'Antiguitats egípcies

zentauroepp52045923 icult200130140317

zentauroepp52045923 icult200130140317 / DAVID CASTRO

7
Es llegeix en minuts
Anna Abella
Anna Abella

Periodista cultural

Especialista en art i llibres, en particular en novel·la negra, còmic i memòria històrica

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Sota la seva batuta no hi va haver durant més de dues dècades cap pedra de l’antic Egipte que es toqués al país sense el seu permís. Mirada pensativa, concentrada... L’arqueòleg tarda uns 15 segons a respondre. I quan una espera que potser sí, que potser decideix avançar alguna novetat faraònica de les quals aquest dissabte (o potser un altre) reveli en la conferència que farà a Madrid, convidat per l’organització de l’exposició ‘Tutankamon, la tomba i els seus tresors’, respon rotund i amb un mig somriure: «No». Però és més expansiu en la resta de l’entrevistaZahi Hawass, totpoderós exsecretari general del Consell Superior d’Antiguitats (2002-2011) i exministre, a qui amb 72 anys sorprèn veure vestit amb l’elegància de l’americana i corbata en comptes de la inseparable roba que li ha valgut el sobrenom de l’‘Indiana Jones egipci’, coronat amb el seu etern barret d’ala ampla, que per cert es pot adquirir (no el seu, és clar, sinó altres similars) al mòdic preu de 18,50 euros a la botiga de la mostra, que fins i tot el 19 d’abril ofereix a Ifema una reconstrucció exacta de les cambres funeràries del faraó nen i rèpliques d’un miler de les «coses meravelloses» trobades al seu interior, com les va qualificar el seu descobridor, Howard Carter, el 1922. 

¿En una altra vida li hauria agradat ser un faraó?, ¿o una faraona? 

M’hauria agradat ser Khufu, el constructor de la Gran Piràmide de Giza, portant la doble corona. Sí, m’agradaria tornar 4.000 anys enrere. 

«Cleòpatra va ser enterrada a la seva tomba, que és al costat del seu palau, que crec està sota l’aigua a la zona d’Alexandria»

Assassinat, infecció en una ferida del genoll, accident... ¿de què va morir Tutankamon?

No és certa la teoria que va ser assassinat, pel forat a la part posterior del cap. Amb la tomografia computeritzada hem vist que es va fer per extreure el líquid de la momificació. Però sí que tenia una fractura a la cama esquerra i va tenir un accident dos dies abans de morir, i tenia els peus plans i no li arribava bé la sang als dits. També tenia malària. El mes que ve sabrem si tenia una infecció i llavors l’accident amb el carro seria la causa més probable. Estic en un projecte per escanejar 20 mòmies i examinar el seu ADN. Una és la de Ramsès V, que va morir de la verola. 

Fa poc va discrepar amb l’arqueòleg Nicholas Reeves, que deia que Nefertiti, dona d’Akenaton, pare de Tutankamon, era a la KV-62

Era una teoria equivocada. Es van utilitzar quatre radars, un italià, un japonès, un del ‘National Geographic’ ... i els radars no van mostrar res. I vaig portar-li a un expert la lectura del radar que segons deien mostrava que hi havia un 90% de possibilitats que Nefertiti fos allà i va dir que no estava bé. Tutankamon no era el fill de Nefertiti, no l’enterrarien en una tomba que fos la de la seva mare. A més, ningú bloquejaria la tomba d’algú altre amb la seva. Però l’encarregat d’Antiguitats d’aquell moment, que volia ser famós, va recolzar la teoria.

¿I on creu que està Nefertiti

Estic buscant la seva tomba a la zona occidental de la Vall dels Reis, crec que és allà. Estem excavant allà i ja he trobat 30 tallers per construir tombes, un forn de ceràmica, un taller per fer incrustacions, una tomba de construcció amb les eines per fer tombes i, la setmana passada, un taller de momificació. Per això crec que pot ser allà.  

¿Quin creu que serà el pròxim gran descobriment? 

La tomba de Nefertiti a la Vall dels Reis. Potser avui, potser demà, o d’aquí a un any. Un bon arqueòleg ha de ser molt pacient i jo ho soc. Com Carter, sí. 

¿I a vostè què li agradaria més descobrir?

La tomba de Nefertiti. Ara tinc 300 persones treballant-hi. Dijous torno a la meva excavació, que és més gran que la de Carter, que en tenia 100.

Queda clar. ¿Per què creu que amb tan revolucionari com va ser Akenaton

A ella l’ha fet famosa el bust de Berlín. Però Akenaton va ser un gran tio. Va ser l’únic home a la Terra que va dir que només hi havia un déu, el déu Sol, però el seu gran error va ser obligar tots els egipcis a adorar el déu a través seu. I quan va morir es va acabar la teoria d’un déu únic. I Nefertiti crec que va ser corregent i a la seva mort va regnar amb el nom de Smenkhare.

Fa un any va armar un enrenou des de Palerm. Es va dir que va afirmar que havia trobat la tomba de Cleòpatra. 

No, no, no, no. Jo estava en una conferència a Itàlia i hi va haver un problema de traducció i van dir això. No era cert. La teoria de Kathleen Martínez que és al temple de Taposiris Magna és equivocada, no hi ha res. Cleòpatra va ser enterrada a la seva tomba, que és al costat del seu palau, que crec que està sota l’aigua a la zona de l’antiga Alexandria. I la tomba de Marc Antoni, que tenia el seu palau al costat, podria ser a prop.

Li van criticar molt les seves posades en escena mediàtiques de descobriments, les seves aparicions multitudinàries... ¿No hi ha cap altra manera d’atreure turistes a Egipte?

No, no, no. Són els mitjans els que em persegueixen a mi. Tu m’estàs entrevistant, faig entrevistes tot el dia. Ara faig conferències, em criden dels Estats Units, estic excavant a la Vall dels Reis, continuo actiu i allà on vaig promociono Egipte, el meu país. Si ets famós sempre trobaràs gent que t’ataqui. Amb la revolució (al·ludeix a la Primavera àrab, quan al caure el president Mubarak va haver de deixar el càrrec de ministre d’Antiguitats i va ser absolt després de ser acusat de corrupció i malversació de fons públics), molts em van atacar però un home savi em va dir: no deixis que això t’afecti. Posa els teus llibres (n’ha publicat 50) un sobre l’altre i veuràs que són més alts que la persona que t’ataca. I quan la revista ‘New Yorker’ va publicar 30 pàgines sobre mi, 15 atacant-me i 15 dient coses bones, va ser Omar Sharif qui em va dir ‘¿per què deixes que t’afecti?’. I vaig aprendre a no perdre el temps amb idiotes. M’és igual que m’ataquin. Als estudiants els dic que la passió per l’arqueologia em va canviar la vida i aquesta professió m’ensenya a mirar sempre cap endavant.

«No hi ha cap missió impossible per a Zahi Hawass. He tornat 6.000 peces a Egipte i lidero una sol·licitud amb intel·lectuals de tot el món per a la devolució de més»

L’espectacular nou museu del Caire, que s’inaugurarà a l’abril, ¿aconseguirà recuperar el turisme? nou museu del Caire, que s’inaugurarà a l’abrilL’amenaça terrorista segueix sent-hi, l’any passat hi va haver atemptats

Egipte és un país segur. Si vas a Egipte no et pot passar res, està totalment controlat a nivell de seguretat. I el museu serà el projecte cultural més important del món, serà un regal d’Egipte per al món, per demostrar que nosaltres creiem que aquests béns pertanyen a tothom.

¿És una missió impossible que siguin tornades al seu país les peces de l’antic Egipte de museus de mig món

No hi ha cap missió impossible per a Zahi Hawass. He tornat 6.000 peces a Egipte i continuo lluitant. Estic escrivint una sol·licitud amb intel·lectuals de tot el món recolzant que les peces que han sortit d’Egipte de forma il·legal es puguin tornar, com el bust de Nefertiti (és a Berlín) o la pedra de Rosetta (al British Museum). Macron ha dit ‘amb l’imperialisme ens hem emportat moltes coses de l’Àfrica i les hauríem de tornar’. Jo estic liderant aquesta missió perquè tornin, és una missió possible.

Notícies relacionades

Al maig va anunciar a so de bombo i platerets que obriria una mòmia en directe en un programa del Discovery Channel. Costa creure que no estigui preparat. 

Si és directe, és directe. No he enganyat mai el públic. Són sarcòfags que mai s’havien obert abans. Ho vaig fer amb el mateix rigor que ho faig sense càmeres. Cal ensenyar les coses a la gent. L’arqueologia és avorrida i cal convertir-la en una aventura. Així és com la gent tornarà a Egipte.