Visita

L’empremta que va deixar Olivia Newton-John a Galícia

El 2019, ja malalta de càncer, l’actriu va visitar la Ribeira Sacra, on resideix la seva germana

Prop de 40 anys abans s’inaugurava a la localitat de Mos la discoteca Xanadu, que va manllevar el nom d’una de les seves pel·lícules

L’empremta que va deixar Olivia Newton-John a Galícia

Epi_rc_es

5
Es llegeix en minuts

L’actriu i cantant Olivia Newton-John (Cambridge, 26 de setembre de 1948 - Santa Barbara, 8 d’agost de 2022) va morir aquest dilluns als 73 anys a la casa del sud de Califòrnia, segons va informar el seu marit, John Easterling, a les xarxes socials. «L’Olivia ha sigut un símbol per al triomf i l’esperança durant més de 30 anys, en què ha compartit la seva experiència amb el càncer de mama», va indicar el marit, que va demanar que «en comptes de flors» els seus fans i simpatitzants fessin les donacions a la Fundació Olivia Newton-John, dedicada a la investigació de la medicina vegetal i el càncer.

Era la tercera vegada que patia la malaltia, que finalment s’ha emportat la icònica actriu, abanderada juntament amb John Travolta de les tendències musicals de tota una generació.

Va superar el càncer de mama que se li va diagnosticar el 1992 després d’un llarg tractament. Vint anys després, Olivia tornava a emmalaltir, però aquesta vegada ho va mantenir en secret. El 2017, el càncer va tornar. La mateixa actriu va explicar llavors que els metges li havien diagnosticat un tumor a la base de la columna vertebral.

Dos anys després, i en ple procés de tractament, Olivia Newton-John va viatjar a Galícia per veure la seva germana, que havia comprat una casa a la Ribeira Sacra, on residia amb la família.

La seva presència a la localitat de Lugo, Pantón, va transcendir fins a les xarxes socials, gràcies a la naturalitat de la cantant, que va posar en alguns racons del poble, i va compartir instantànies amb gent del lloc, com l’hotelera del Mesón O Mosteiro, ubicat a uns metres de la plaça del Concello, on l’artista va menjar amb la família aquell mes de juny del 2019.

En el seu moment, fins i tot la revista ‘¡Hola!’ es va fer ressò de la desconnexió de l’australiana en terres gallegues i va recollir, en un reportatge, el testimoni de la Isabel, la propietària de l’establiment: «Van menjar pop a la planxa amb puré de pastanaga i api, un assortiment carns de la zona a la brasa i unes postres variades». L’hotelera va confirmar que «la germana de l’Olivia té una casa per aquesta zona des de fa aproximadament un any, però ella és la primera vegada que hi ve, no hi havia estat abans». Pel que sembla, l’actriu se’n va anar encantada del lloc. «No parava de dir-nos que era un lloc preciós i que mai se l’hauria imaginat així, malgrat que hi viu la seva germana i ja n’hi havia parlat», va remarcar.

Els seus amfitrions també van tenir paraules de simpatia cap a ella. «Va sopar bé, estava contenta i va demostrar que era una dona agradable i senzilla que buscava tranquil·litat. Em va semblar una senyora formidable que es conserva molt bé i que no era la típica diva ni res per l’estil», reconeixia la Isabel a la publicació de paper ‘couché’.

La macrodiscoteca d’Olivia

Aquesta va ser l’empremta presencial que va deixar la desapareguda artista en terres gallegues, però la seva vinculació amb Galícia va començar 36 anys abans d’aquesta visita, quan un empresari va decidir manllevar el títol d’una de les seves pel·lícules, ‘Xanadu’ (Robert Greenwald, 1980), per posar nom a una destacada discoteca espanyola dels 80 que volia obrir al municipi de Mos, a Pontevedra.

Aquest musical del 1980 va estar protagonitzat per l’australiana fent el paper de Kira, una de les filles de Zeus i musa de les arts. Complint amb aquesta feina, visita el pintor Sonny Malone, que inspira amb un petó. Tanmateix, la bonica deessa i el mortal s’enamoren, i això serà un problema en l’ordre còsmic. Alhora, un vell músic (interpretat per Gene Kelly) somia obrir un club nocturn al vell estil, on es patina i es balla música disco, un projecte en què la Kira i el Sonny s’involucraran.

Però la pel·li va ser un fracàs i va estar nominada eternament als Premis Razzie com a pitjor musical de tots els temps. Xanadu va costar 20 milions d’euros i avui només n’ha recaptat una mica més d’aquesta quantitat, així que no va ser precisament un èxit.

Tanmateix, la banda sonora de la cinta va aconseguir el disc de platí. L’enganxosa cançó ‘Xanadu’, interpretada per Newton-John i ELO, va arribar al número u de les llistes i es va convertir en una bomba.

La febre discotequera que es va despertar entre la joventut espanyola de finals dels 70 i principis dels 80 es va deure en gran part al corrent travoltista de «Febre del dissabte nit», o de »Grease», la pel·lícula que va catapultar John Travolta i Olivia Newton-John a l’olimp de Hollywood com una de les parelles cinematogràfiques més venerades i volgudes pel públic per dècades. Aprofitant aquest fenomen de la gran pantalla, l’oci a Espanya va trobar una veta de mercat rendible a les grans sales de festes.

Galícia es va apuntar a aquesta tendència i es van obrir macrodiscoteques en àrees pròximes a les ciutats, amb servei específic d’autocars que anaven plens d’entusiastes de la música i del ball, amb una vestimenta específica que lluïen sota la sofisticada il·luminació i el joc de llums de neó i brillantor sobre la pista. Aquesta coctelera de diversió es va materialitzar el 1983 amb l’obertura de la que es convertiria en la millor discoteca de Galícia i una de les més importants d’Espanya, inaugurada a Sanguiñeda, parròquia de Mos. Només tres anys després de l’estrena de la pel·licula ‘Xanadu’, naixia la discoteca Xanadu, que a més lluïa a la façana la mateixa tipologia de lletra que la del títol cinematogràfic.

Xanadu tenia un aforament per a tres mil persones i, tot i que no s’hi patinava com a la pel·lícula, oferia espectacles, concerts i actuacions, sota una avantguardista ambientació de llum i so.

Notícies relacionades

Deu anys després de l’obertura, va canviar de nom i va passar a dir-se Queen. El 2014, la reina de les discoteques de Galicía tancaria les portes, però per tornar, aquesta vegada, amb el nom tradicional traduït al castellà.

Una tornada que va tenir el seu impàs pandèmic, però que el 2021 va reiniciar l’activitat, mantenint-se com una de les sales de festes i concerts amb més solera de l’àrea de Vigo.

Temes:

Galícia Cine