Festa major de Barcelona

La Mercè 2022: de La Oreja de Van Gogh a Rita Payés

La programació musical de les festes recupera el pols després del bienni pandèmic amb més d’un centenar de concerts d’amplis perfils i figures, com Juan Perro, Alizzz, Pepe Habichuela, Vinicio Capossela o La Pegatina

La Mercè 2022: de La Oreja de Van Gogh a Rita Payés

EPC

2
Es llegeix en minuts
Jordi Bianciotto
Jordi Bianciotto

Periodista

ver +

Més d’un centenar de concerts a 12 escenaris urbans oberts i gratuïts, en què es recuperen espais com l’avinguda de la Catedral o la rambla del Raval, emmarquen el retorn a la normalitat de la Mercè, després del bienni de restriccions pandèmiques. Un cartell d’àmplies mires, amb accent en l’escena autòctona, que es desplegarà de divendres 23 de setembre al dilluns 26. Inclourà des del pop de La Oreja de Van Gogh fins a una institució del flamenc com és Pepe Habichuela, passant també per figures com Juan Perro, Alizzz, La Pegatina, Els Catarres, Rita Payés amb Lucía Fumero i Vinicio Capossela.

En la línia dels últims anys, de la Mercè en surten tres ramificacions, l’oferta més voluminosa, amb la marca de Música Mercè i les parcel·les alternatives del BAM i Acció Cultura Viva. Al carril central, ara després de l’estrena, en la direcció artística, de Gisela Sais, tornarà a lluir l’avinguda de la Catedral amb la desperta llatinitat de Juan Perro, la guitarra d’etiqueta de Pepe Habichuela o l’històric rumber Peret Reyes. Al Teatre Grec, l’aliança del trombó de Rita Payés amb el piano de Lucía Fumero, l’homenatge ‘25 anys sense Tete Montoliu’, el cubà Alain Pérez (exIrakere) o l’heterodox cantautor italià Vinicio Capossela. Incidint en la descentralització del programa, destacaran escenaris com els Jardins del Doctor Pla i Armengol, a Horta-Guinardó, amb inquiets creadors com Xarim Aresté, Nico Roig o el sard Paolo Angeli.

Revetlles a la platja

Notícies relacionades

Per a les convocatòries més multitudinàries hi haurà la platja del Bogatell, l’escenari de ‘Mediterràniament’ d’Estrella Damm, que acollirà triples cartells, el que integren els reunificats Delafé i Las Flores Azules, el trio folk-pop Els Catarres i Marcel i Júlia, amb Marcel Lázara, exTxarango (dia 23), i el constituït per Alizzz (el productor de C. Tangana, amb el seu primer disc personal), la rapera Santa Salut i el grup sabadellenc de música urbana 31Fam (24). I a l’avinguda de Maria Cristina, tres nits d’agitació pop i festiva amb les firmes de moltes més ràdios musicals i caps de cartell del calat popular de La Oreja de Van Gogh (23, a càrrec de Cadena 100), La Pegatina i Itaca Band (23, Europa FM) i Búhos i Stay Homas (24, RAC 105).

Al BAM (Barcelona Acció Musical), ens sorprendran les «identitats dissidents», amb propostes de «música extrema», com defineix el festival, que apunten tant a la revisió del folklore, el cas de Los Voluble o la menorquina Anna Ferrer (tots dos a l’Antiga Fàbrica Estrella Damm), com als sons del sud, amb el grup marroquí femení ‘gnawa’ Asmâa Hamzaoui & Bnat Timbouktou (en un altre escenari recuperat, la rambla del Raval) o el pop futurista més dislocat, en la veu de Luna Ki (Moll de la Fusta). Singularitats com la rapera catalanomarroquina Miss Raisa i la sueca Molly Nilsson, convivint amb el programa d’Acció Cultura Viva, fruit del filtratge de més de 500 propostes de la seva convocatòria oberta. Allà, Koers, Eli Almic i La Maga actuaran a la Nau Bostik, mentre que el recinte de Fabra i Coats rebrà, entre d’altres, Remei de Ca la Fresca, Eva Fernández i Senyor Oca, i també acollirà la Fira Discogràfica, una emissió de ràdio comunitària, tallers i altres activitats. 

Temes:

Alizzz | Dj