Va patir un ictus

Mor la cantant Núria Feliu als 80 anys

Feliu: «La plaça on visc és un poble dins del poble de Sants»

Icona de la cançó catalana i símbol del barri barceloní de Sants, va ser famosa pel seu ampli repertori

JULIO CARBÓ

1
Es llegeix en minuts
Elena Hevia
Elena Hevia

Periodista

ver +

La cantant i actriu Núria Feliu ha mort aquest divendres als 80 anys, al no superar les seqüeles de l’ictus cerebral que va patir a principis del 2021. L’artista, símbol del barri de Sants de Barcelona, on va néixer, es va convertir en una icona de la cançó catalana amb un ampli repertori en què han destacat cançons populars catalanes, jazz, boleros i cuplets (molts dels quals amb una intenció picaresca i humorística al vell estil i sense crítica mordaç). Molts van tenir primera versió en català gràcies a ella i al seu lletrista habitual, el poeta Josep Maria Andreu.

Feliu (Barcelona, 1941), va començar la seva etapa dalt dels escenaris a l’Orfeó Canigó i de Sants, on va combinar la seva passió per la música amb la interpretació dramàtica. El 1964 va debutar com a cantant del conjunt Els Quatre Gats, i des d’aleshores havia actuat amb continuïtat i havia fet nombroses gravacions discogràfiques.

L’Associació d’Artistes, Intèrprets o Executants (AIE) va comunicar el 16 de març del 2021 que l’artista havia tingut un infart cerebral. Va haver de ser ingressada i va tornar a casa després d’unes setmanes, on va continuar amb el procés de recuperació junt amb la seva família, segons va informar el gremi.

Notícies relacionades

La cantant també ha popularitzat estàndards nord-americans, ‘country’ en català i versions de jazz en què destaca la seva col·laboració amb els pianistes Tete Montoliu i Lucky Guri. També ha participat en cançons de bandes sonores del cine en català.

El 2007, Núria Feliu va aplegar en un llibre-disc les sardanes catalanes més populars amb motiu del centenari de l’estrena de ‘La santa espina’, l’emblemàtica obra d’Àngel Guimerà amb música d’Enric Morera. I el 2011, al Gran Teatre del Liceu de Barcelona, Núria Feliu va celebrar 50 anys de carrera i 70 de vida amb l’espectacle col·lectiu ‘Núria Feliu 50/70’, en què diversos artistes li van rendir homenatge.