Concert

Rosalía fa vibrar 15.000 persones a Madrid

  • La catalana es va lluir en un escenari gairebé despullat i acompanyada de vuit ballarins

4
Es llegeix en minuts
Pedro del Corral

Un públic entregat de 15.000 persones va disfrutar dimarts a la nit del torrent de talent de Rosalía durant un espectacle avantguardista, minimalista i molt audiovisual en què la cantant va batejar «oficialment» una cançó i va canviar la «M de Motomami» per «Madrid», ciutat on sempre s’ha sentit bé, va assegurar.

Una de les reines indiscutibles de la música popular del 2022, i amb el seu disc ‘Motomami’ al capdamunt de les crítiques internacionals, la catalana, vestida amb un vestit de cuir vermell amb obertures laterals, va oferir en un Wizink Center ple el primer dels dos concerts successius que té programats a la capital.

Com ja ha fet en els seus anteriors espectacles –la gira va començar a Almeria el 6 de juliol–, i amb un estil contundent i un punt estrafolari, com el mateix disc que centra el repertori, Rosalía es va moure durant hora i mitja en un escenari gairebé buit, i només acompanyada de vuit excel·lents ballarins que en diversos moments graven la seva pròpia visió de l’espectacle. També està gairebé permanentment acompanyada per una càmera que va gravant primers plans del concert per emetre’ls en directe a les enormes pantalles que flanquegen la pista, que en aquesta ocasió comptava amb una passarel·la.

Sense més instruments visibles que els que en diversos moments ella mateixa toca –per exemple, el piano durant la balada ‘Hentai’ o la guitarra a ‘Dolerme’–, no hi ha músics a l’escenari per acompanyar la potent i característica veu de la cantant, que es va desposseint de trenes postisses i maquillatge durant l’actuació.

El concert va començar uns minuts més tard de les 21.30 entre sorolls de moto mentre apareixien a l’escenari Rosalía i els seus ballarins vestits amb cascos lluminosos, i amb un so una mica regular que va anar millorant per encadenar ‘Saoko’, ‘Candy’, ‘Bizcochito’ i ‘La fama’.

Després, Rosalía es va adreçar al públic i fins i tot va entaular-hi algun diàleg, com quan li va preguntar si li agradava més el títol ‘Despechá’ o ‘De lao a lao’ per a una de les cançons que ha presentat en aquesta gira, una consulta que es va inclinar sens dubte cap a la primera opció: «‘Despechá’, ¿oi? a mi també m’agrada més. Queda titulada així oficialment», va sentenciar. «Tinc els millors fans del món perquè faci el que faci sempre em recolzeu, és una benedicció per a mi que sempre em doneu suport», va agrair la cantant a un públic d’edats molt diverses entre el qual hi havia cares conegudes com la del director de cine Pedro Almodóvar –que va comptar amb Rosalía en un petit paper a ‘Dolor y gloria’– o el cantant de Carolina Durante, Diego Ibáñez. També hi havia l’Eva i la Chloé, que amb vuit anys assistia al seu primer concert i que es va posar a plorar a l’entrar al recinte, explicava la seva mare. «És millor que Madonna, el millor concert de la meva vida,» assegurava el Víctor a la sortida, tot i que el seu amic Paco (42 anys) replicava que la posada en escena li havia semblat «molt fluixa»· «La vaig veure fa tres anys i crec que Rosalía et fa tenir la ment més oberta. El que he vist m’ha semblat senzill però m’ha encantat», deia per la seva banda l’Eva, de 30 anys.

Tot i que van sonar algunes cançons dels seus dos primers àlbums: ‘El mal querer’ (2018) i ‘Los ángeles’ (2017), la immensa majoria del repertori van ser les del seu tercer disc, el més personal i autobiogràfic de Rosalía, ‘Motomami’, en què barreja flamenc, reggaeton, bolero, una mica de jazz i rap.

Notícies relacionades

En la seva interacció amb el públic, va arribar a oferir el micròfon per cantar a algunes persones que estaven a primera fila, i que potser estaven entre els joves que esperaven des de primera hora del matí a les portes de l’estadi, i que van ser refrescats a cop de manguera pels bombers. També alguns afortunats van pujar a ballar a l’escenari una versió de ‘Gasolina’, de Daddy Yakee, un dels seus referents reconeguts.

Rosalía arriba a Madrid dins de la seva gira internacional ‘Motomami’, en què l’artista catalana presenta el seu tercer LP, que ja està considerat un dels grans discos de l’any per la crítica internacional. Les localitats en què ha passat fins al moment són Almeria, Sevilla, Granada, Fuengirola i València, i després del concert d’avui a Madrid actuarà el 23 i 24 de juliol a Barcelona, el 27 a Bilbao, el 29 a la Corunya i l’1 d’agost a Palma. El 14 d’agost salta l’Atlàntic per tocar a Mèxic, on començarà la part llatinoamericana de la gira (el seguiran el Brasil, Argentina, Xile, Colòmbia, la República Dominicana i Puerto Rico), després passarà pels EUA, el Canadà, diferents països europeus i acabarà el 18 de desembre a París, França.