Festival Grec
’The B-Side’: el folklore de la repressió
La companyia Wooster Group torna a Barcelona amb una lectura musical que reflexiona sobre les arrels del racisme als Estats Units.

Els Estats Units compten amb la taxa d’empresonament més alta del món (2 milions de persones) i es calcula que prop del 40% de la població reclusa és afroamericana, quan aquesta minoria suposa el 13% dels habitants totals del país. Aquesta dada és important per poder traçar la multiplicitat de línies paral·leles que planteja la nova visita del Wooster Group al Festival Grec. La fórmula no és nova en la seva trajectòria: utilitzar un disc antic en una lectura escènica en directe. Teatre verbatim musical en què els intèrprets es transformen en cantants-mèdiums d’una cerimònia de reconstrucció. L’actor Eric Berryman, fascinat pel mecanisme, va proposar un nou espectacle a la fundadora de l’emblemàtica companyia, Kate Valk, i Valk va acceptar dirigir-lo. Així ho explica a l’inici de l’espectacle.
‘The B-Side’ pivota sobre ‘Negro folklore from Texas State Prisons’, una gravació de 1965 en què escoltem els reclusos afroamericans d’una presó texana. Una època en què els treballs forçats encara eren moneda corrent a les presons segregades. El disc es compon fonamentalment de cançons de treball amb una esgarrifosa continuïtat amb els ritmes de l’època esclavista, context potser no gaire diferent del segle XX. Berryman recrea ‘a cappella’ els temes amb penetrant encert i tècnica, acompanyat de dos cantants més que donen la rèplica i el contrapunt. Per descriure millor aquesta realitat, la lliçó s’acompanya de cites del llibre ‘Wake Up Dead Man: Hard Labor and Southern Blues’, de Bruce Jackson, el folklorista que va coordinar la gravació original. Un artefacte escènic en realitat molt senzill, meitat concert, meitat conferència performativa, però en la simplicitat de la combinació hi ha l’encert.
Ens endinsen a poc a poc en un univers de lletres que reflecteixen la pobresa extrema d’una societat que s’expressa a través del blues. La melancolia de la música negra dibuixa paisatges de la fam, d’un racisme extrem. Composicions com ara ‘T.B. Bees’ recorden la presència amenaçadora de la tuberculosi en els presidis. La brutalitat de la càrrega de treball i els maltractaments s’emportaven molts per endavant. Amb ‘Rattler’ apareixen les imatges encara presents de la caça de l’home fugit. O les arrels de rebel·lia i resistència de ’Just Like a Tree Planted by the Water’ que aquí ens va arribar com la melodia de ‘Verano Azul’. Un ritual d’escolta i homenatge, un context potser no gaire llunyà al present nord-americà que es pot completar a casa amb l’escolta de l’àlbum original.
’The B-Side: «Negro folklore from Texas State Prisons’
The Wooster Group
Teatre Lliure Sala Fabià Puigserver
Funció 13 de juliol
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Fenomen en auge La venda a pes de 'caixes sorpresa' d'Amazon arriba al centre de Barcelona: "És com una loteria"
- Universitat Més de 250 professors universitaris exigeixen a la UB que investigui el cas Ramón Flecha
- MUNDIAL DE CLUBS Luis Enrique ignora Mbappé: «Soc soci culer, per això sempre em motiva jugar contra el Madrid»
- Previsió meteorològica Catalunya, en alerta per fortes pluges: aquestes són les zones on més pot ploure
- Detingut per matar d’una punyalada un multireincident al Prat de Llobregat per una venjança
- Escàndol a la Casa Blanca Trump anuncia una demanda contra ‘The Wall Street Journal’
- La guerra del Pròxim Orient Netanyahu truca al Papa arran de l’atac a l’única església catòlica de Gaza
- Iniciativa. Proposta des de l’alcaldia Collboni demana a 31 alcaldes suport a la llengua
- Cas Koldo L’UCO demana a Interior que l’informi de les visites a Cerdán a la presó
- Esmorzar de ‘Faro de Vigo’ i EL PERIÓDICO Illa: "No volem privilegis, amb la nostra proposta tots guanyen"