15 llibres de literatura traduïda recomanats per a aquest estiu

15 llibres de literatura traduïda recomanats per a aquest estiu
6
Es llegeix en minuts
Elena Hevia
Elena Hevia

Periodista

ver +

‘Los Effinger’

Gabriele Tergit. Asteroide. 34,95 euros

Gabriele Tergit va ser una periodista alemanya que va portar a terme una lluita antifeixista que la va obligar a fugir del seu país amb l’ascens del feixisme. Instal·lada a Londres, va escriure aquesta saga familiar que recorre dues guerres mundials, l’holocaust, al ritme de l’ascens social de dos germans, fills d’un modest rellotger. Publicada originalment el 1951 sense gairebé repercussió, la seva recuperació a Alemanya el 2019 ha sigut un autèntic esdeveniment.

‘Anorrear’ / ‘Aniquilación’

Michel Houellebecq. Anagrama (cat. i cast.). 24,90 euros

Tot un expert a fer desacomplexats i un punt salvatges diagnòstics sobre la societat actual, l’autor francès torna a exercir de profeta en aquesta novel·la que transcorre a la França del 2027 durant unes eleccions presidencials que pot guanyar una estrella televisiva, mentre al món se succeeixen els atemptats i la violència. Tot això, en paral·lel a la crisi existencial del protagonista. Pur Houellebecq.

‘Enyorança d’un altre món’ / ‘Nostalgia de otro mundo’

Otessa Moshfegh. Angle / Alfaguara. 19,90 / 18,90 euros

Elevada per l’èxit generacional que va suposar la seva novel·la ‘El meu any de repòs i relaxació’, l’autora nord-americana aplega aquí els seus contes habitats per personatges cruels i, en ocasions sense gaire cervell, que obeeixen a impulsos primaris i que deixen al lector una inquietant sensació d’angoixa, en la línia de Lorrie Moore. 

‘Nits de pesta’ / ‘Las noches de la peste’

 Orhan Pamuk. Més Llibres / LRH. 23,90 euros Al premi Nobel turc la pandèmia vírica el va agafar escrivint aquesta novel·la sobre el brot de pesta que a principis del segle XX va matar milions de persones a l’Àsia. L’escriptor desplega en aquesta novel·la monumental un fresc històric amb centenars de personatges atrapats en la fam, les intrigues polítiques, les revoltes i la por. Un plaer per als lectors de llarg alè.

‘Timandra’ (cat. i cast.)

Theodor Kallifatides Galaxia Gutenberg (cat. i cast.) 19 euros

Tot i que Kallifatides ha triomfat a les llibreries per les seves obres memorialístiques escrites en grec, la seva llengua natal, té en el seu historial ficcions escrites en suec, la seva llengua d’adopció. A la seva última novel·la es recull la figura de Timandra, amant d’Alcíbiades, heroi del Peloponès, que li serveix a l’autor per reflexionar sobre els límits de l’amor a través d’una heroïna que mai va deixar que aquest sentiment fos més gran que ella mateixa.

‘El meu germà’ / ‘Mi hermano’

Jamaica Kincaid. Les Hores / Lumen. 19,90 / 18,90 euros

El nom de l’autora caribenya, resident a Nova York, és un dels que solen aparèixer reiteradament en les travesses per al Nobel. En aquesta obra de no-ficció recrea la vida i la mort del seu germà petit, mort el 1996 de sida als 33 anys, però també és la recreació de la vida familiar de l’autora al voltant de la totpoderosa figura de la mare a l’illa d’Antigua.

‘El mago’ / ‘El mag’

Colm Tóibín Lumen / Amsterdam 23,95 / 22,90

L’escriptor irlandès és un expert a posar llum en vides d’autors torturats per les seves ocultes inclinacions homosexuals. Ho va fer en la magistral ‘The master’, en què va despullar Henry James i torna a fer-ho amb nota excel·lent a ‘El mag’, que retrata i humanitza l’alemany Thomas Mann i la seva complexa família, alhora que dissenya tot un fresc històric sobre la guerra, l’exili i el compromís polític.

‘Los embajadores’

Henry James. Alba. 36 euros

L’última etapa de Henry James a què pertany aquesta obra mestra no havia trobat en l’edició en castellà una bona traducció. Ara Alba esmena aquesta carència amb l’excel·lent versió de Miguel Temprano. La rara història de formació d’un nord-americà ingenu i cinquantí que viatja al Vell Continent amb una missió aparentment senzilla i acaba trobant-se amb una realitat que el transformarà.

‘Dues vides’ / ‘Dos vidas’

Emanuele Trevi. Minúscula / Sexto Piso / 15 / 14,90 euros

Aquesta breu i molt delicada evocació de dos amics morts, escriptors com ell, van valer a Trevi el prestigiós premi Strega. L’autor desgrana sense el menor sentimentalisme la seva relació amb Pia Pera (una autora publicada per Errata Naturae) i Rocco Carbone, morta d’una malaltia degenerativa l’una, víctima d’un accident l’altre. Per Trevi, l’amic, és una manera de portar-los de nou a la vida.

‘Expreso al paraíso. Memoria de una locura’

Mark Vonnegut. Libros del Kultrum. 20 euros

Deixar enrere un brot d’esquizofrènia i recuperar-se’n absolutament és «com sobreviure a precipitar-se dins d’un barril per les cascades del Niàgara». La imatge la va posar Kurt Vonnegut quan el seu fill Mark, d’uns vint anys, es va tornar «sonat». Mark no només va aconseguir recuperar-se, també va estudiar Medicina, es va fer pediatre i va escriure una crònica generacional i ‘hippiosa’ sobre aquella experiència.

‘Hambre’

John Fante. Anagrama 19,90 euros

Als anys 90, el biògraf i estudiós de l’obra de John Fante, un dels grans autors de culte de la literatura nord-americana i el disparador de la vocació de Charles Bukowski, va descobrir entre els papers que guardava la seva viuda aquests 18 relats, que completen i ofereixen llum al seu gran personatge i àlter ego, Arturo Bandini, protagonista de les seves altres novel·les. També s’hi inclou el pròleg inèdit que Fante va escriure per a ‘Pregúntale al polvo’.

‘Noia troba noi’ / ‘Chica conoce chico’

Ali Smith. Raig Verd / Nórdica. 19,95 / 19,50 euros

Després de l’èxit obtingut pel ‘Cuarteto estacional’, es recupera ara una de les obres més apreciades de l’autora britànica. Aquesta reescriptura de les ‘Les metamorfosis’ d’Ovidi és un joc joiós sobre les diverses maneres que adopta l’amor a través de la història de dos germans que han d’enfrontar-se a un treball que provocarà en un d’ells problemes de consciència.

‘No me acuerdo de nada’ / ‘No recordo res’

Nora Ephron. L’Altra / Asteroide. 18,95

Publicat dos anys abans de la seva mort, aquesta espurnejant col·lecció d’articles és una mostra del millor estil Ephron. No falten aquí les al·lusions al seu fracassat matrimoni amb Carl Bernstein –el del Watergate– que ella va convertir en un ‘best-seller’. Guionista de ‘Quan en Harry va trobar la Sally’ i realitzadora d’‘Alguna cosa per recordar’, llegir la periodista i escriptora és no abandonar en cap moment el somriure.

‘El regreso del soldado’

Rebecca West. Seix Barral 18 euros

Un soldat ferit durant la Primera Guerra Mundial torna del front amb la memòria fracturada: no sent la menor afecció per la seva dona i recorda amb passió un antic amor que avui és una dona ordinària i una mica amargada. Amb aquesta novel·la breu de delicadíssima psicologia, va debutar Rebecca West, periodista i excel·lent autora a reivindicar. Una obra mestra, no se la perdin.

‘Una vida acceptable’ / ‘Una vida aceptable’

Notícies relacionades

Mavis Gallant. LaBreu / Impedimenta 22 euros

La canadenca Mavis Gallant, mestra del relat, amb el permís d’Alice Munro, que sempre la va considerar el seu millor referent, també va escriure excel·lents novel·les com aquesta publicada el 1970. La seva protagonista, una noia d’uns vint anys que viu expatriada a París, té no pocs trets autobiogràfics de l’autora i, sobretot, segueix el relat de la seva pròpia construcció com a persona. 

Temes:

Llibres