Suggeriments lectors

10 llibres recomanats de literatura en castellà per a aquest estiu 2022

Autores com Lucía Lijtmaer, Ariana Harwicz i Liliana Colanzi destaquen junt amb Juan Gómez Barcena i Guillermo Aguirre

  • 15 novel·les negres recomanades per a aquestes vacances 2022

10 llibres recomanats de literatura en castellà per a aquest estiu 2022
3
Es llegeix en minuts
Elena Hevia
Elena Hevia

Periodista

ver +

‘Lo demás es aire’

Juan Gómez Bárcena. Seix Barral 21,90 euros 

Juan Gómez Bárcena, un dels autors en castellà a qui cal seguir-li la pista sí o sí, desembarca a Seix Barral amb una novel·la construïda a base de diferents capes temporals i fins i tot geològiques situades totes en un mateix espai físic, el poble de l’escriptor, Toñanes, a Santander. Un prodigi amb el qual aconsegueix que el lector mai perdi el fil del relat. 

‘Malaventura’

Fernando Navarro. Impedimenta. 20 euros 

Federico García Lorca i Sergio Leone es donen la mà en aquests relats marcats pel ‘western’ que l’escriptor i guionista cinematogràfic Fernando Navarro ha situat en una Andalusia entre real i fantasmagòrica que tant pot ser el carismàtic desert de Tabernas com un territori molt més mític. Un dels descobriments de l’any.

‘Cauterio’

Lucía Lijtmaer. Anagrama 18,90 euros 

Una novel·la que es desenvolupa a través de dues dones en dos temps molt diferents: l’actual, en el qual una decideix abandonar Barcelona després de patir una ruptura amorosa, i l’històric, centrat en una altra que al segle XVIII va ser condemnada per heretgia a Salem. El debut de la periodista i crítica cultural s’ha convertit en un dels llibres de l’any en castellà.  

‘Un tal Cangrejo’

Guillermo Aguirre. Sexto Piso. 22,90 euros  

Amb aquesta novel·la, l’escriptor evoca la seva salvatge vida d’aspirant a quadriller en la dècada dels 90 mentre la ciutat de Bilbao es reconstruïa al voltant del Guggenheim. Cangrejo és un inquiet noi de 12 anys amb nul interès pel que li ensenyen a l’escola que coneix un parell d’aspirants a gamberros que per a ell signifiquen transgressió i masculinitat mal entesa. 

‘Trilogía de la pasión’

Ariana Harwicz. Anagrama 18,90 euros 

Abans que a l’autora argentina se la conegués a Espanya per la seva descarnada novel·la ‘Degenerado’, va escriure tres novel·les impactants que van sacsejar la literatura d’aquell país. En intencions, aquestes tres propostes aborden sense misericòrdia les relacions familiars i des del punt de vista narratiu reinventen una nova manera d’escriure.

‘El último hombre blanco’

Nuria Labari LRH. 18,90 euros 

Atenció, espòiler, l’últim home blanc és una dona. Una de 44 anys que ha après a mimetitzar-se com ells per arribar al cim professional marcat des de la seva casella de sortida de noia de família humil. Naturalment, arribarà el moment en què el camí traçat farà que la protagonista es pregunti en qui carai s’ha convertit. 

‘Panfleto de Kronborg’

Jesús del Campo. Acantilado. 16,00 euros  

Jesús del Campo i el seu particular estil d’erudició gamberra mereixeria molt més èxit lector i aquí està aquest llibre per practicar la definitiva prova del cotó fluix. Literatura de viatges, el rock i les desigualtats entre el nord i el sud d’Europa es donen la mà en aquest conjunt de textos en el qual Montaigne es dona la mà amb Bob Dylan. 

'Mi abuela'

Rafael Gumucio. Catedral. 18,90 euros 

Marta Rivas González és l’àvia de l’escriptor xilè Rafael Gumucio, que afila en aquest títol el seu característic humor sardònic. Un retrat carregat de tendresa, admiració, no poca broma i molt poca vergonya que és també un homenatge a la dona que va ser definitiva en la seva formació intel·lectual i moral. 

'Ustedes brillan en lo oscuro'

Liliana Colanzi. Páginas de espuma. 15 euros

El pemi Ribera d’aquest any va destacar la boliviana Liliana Colanzi amb aquest llibre,que reuneix sis relats enclavats entre la ciència-ficció i el realisme, contemplats sempre des d’un prisma andí. Tot això contemplat des d’una perspectiva pròxima a l’horror capaç de reunir extraterrestres i pobles andins. 

'Obra maestra'

Notícies relacionades

Juan Tallón Anagrama 19,90 euros 

Els testimonis imaginaris de 70 personatges reals apuntalen el relat d’un dels grans enigmes de la museologia d’aquest país: la desaparició d’una escultura de Richard Serra de 38 tones. El millor és que no es tracta d’un llibre periodístic, sinó d’una precisa construcció literària que retrata amb brillantor el país que som.

Temes:

Llibres