Guia estival

10 llibres de literatura catalana per a aquest estiu

  • 15 novel·les negres per evadir-se aquestes vacances

  • Sense oblidar les recents recomanacions de literatura catalana pel passat Sant Jordi

10 llibres de literatura catalana per a aquest estiu
3
Es llegeix en minuts
Anna Abella
Anna Abella

Periodista cultural

Especialista en art i llibres, en particular en novel·la negra, còmic i memòria històrica

Ubicada/t a Barcelona

ver +

més info

‘L’instant abans de l’impacte’

Glòria de Castro. Periscopi. 264 pàg. 17,90 euros

Reconeguda pels llibreters amb el premi Llibreter, el debut en la novel·la de l’autora de Caldes de Montbui dibuixa, amb un corrosiu humor negre, una crítica ferotge contra el sistema capitalista. Ho fa a través de la protagonista, que pateix mòbing a l’empresa telefònica on treballa: es passa sis hores al dia de braços plegats perquè no li donen treballs per fer i va apuntant les seves reflexions en un dietari.  

‘La gran novel·la sobre Barcelona’

Sergi Pàmies. Quaderns Crema. 160 pàg. 10 euros

Enriquida amb pròleg de Jordi Puntí i epíleg de Sergi Pàmies, aquesta reedició celebra la publicació, fa 25 anys, d’aquest èxit guanyador del premi Crítica Serra d’Or. Malgrat el títol, no es tracta d’una novel·la, sinó de 15 relats, gènere en el qual l’autor es mou com un peix a l’aigua. No exempts d’ironia, en ells hi ha espai per a l’amor, els vicis i la fatalitat.    

‘Junil a la terra dels bàrbars’

Joan-Lluís Lluís. Club Editor 290 pàg. 19,95 euros 

L’autor de Perpinyà ve sumant alegries gràcies a aquesta faula que relata el viatge iniciàtic de la jove protagonista, Junil, que fuig de l’imperi romà amb un grup d’esclaus. Després d’aconseguir el  premi Òmnium a la millor novel·la en català de 2021, aquesta història que reivindica el poder de l’oralitat acaba de guanyar el Crexells, un guardó que Lluís guanya per segona vegada. 

‘Sota la mar salada’

Sergi Caparrós. Rosa dels Vents 384 pàg. 19,90 euros

A l’estiu de la Barcelona cosmopolita i eufòrica de 1929 i de la Costa Brava transcorren els misteris i intrigues d’aquesta novel·la de l’autor català en la qual Ramon i Andreu, pare i fill, veuen trastocada la seva monòtona vida al trobar-se un estrany papir. Això els obligarà a fugir de traficants d’antiguitats i de policies corruptes.  

‘El nàufrag feliç’

Ramon Folch i Camarasa. Viena. 176 pàg. 16 euros 

Dins de la cuidada i addictiva col·lecció ‘Petits plaers’, és una tendra història d’amor a la Barcelona dels anys 50, obra del guionista de les històries de Massagran i col·laborador d’‘En Patufet’. El protagonista, que va ser un escriptor d’èxit, ha de prendre un descans després d’un accident que li dificulta utilitzar la mà. Al pujar a un troleibús coneix la Maria.  

‘Totes les narracions del Delta’

Sebastià Juan Arbó. Proa 364 pàg. 19,50 euros 

Per animar els qui aquestes vacances puguin acostar-se a descobrir o redescobrir el delta de l’Ebre. Aquest volum, entre guia literària i costumista i amb edició del filòleg Joan Antoni Forcadell, reuneix tota la narrativa breu que Sebastià Juan Arbó va dedicar al territori que el va veure néixer mostrant al lector els seus racons i la seva gent. 

‘Biografies il·lustres de personatges breus / Cartes a Maria’

Víctor Nubla. Angle / Males Herbes. 116 / 168 pàg. 12 / 12 euros

Dos títols de Víctor Nubla, mort l’abril del 2020, recorden el visionari i revolucionari músic fundador de Macromasa. Mentre un reuneix les cartes que va escriure als fills que no va tenir, amb reflexions profundes i insòlites sobre el món, en un altre volum pòstum imagina un futur distòpic en el qual es rescaten 53 biografies, de Thatcher a Rita Hayworth: humor, deliri, absurd i genialitat.  

‘Lilinne i les bombolles de sabó’

Jordi Estrada. Edicions de 1984. 320 pàg. 18 euros

El 1872, Gustave Flauvert va disfrutar, junt amb la seva alliberada neboda Caroline Franklin Grout, d’un estiu en un balneari francès al Pirineu. L’autor de Manresa parteix d’aquest fet real per mostrar l’ambient vacacional de l’època esquitxant-lo de crims amb temes com la infidelitat i la culpabilitat o el paper de la dona.  

‘Somni d’un apotecari d’estiu’

Guillem Viladot. Comanegra. 136 pàg. 18 euros

L’Any Viladot, que commemora el centenari del naixement de l’innovador poeta i creador d’Agramunt, arriba aquesta novel·la inèdita, un divertimento escrit el 1983 a partir del somni estiuenc d’un apotecari, com ell. Se suma a un altre d’inèdit, la poesia visual de ‘Cantates, fugues i colls de la baralla’, l’epistolari entre ell i Josep Vallverdú (totes dues a Pagès Editors), o ‘El silenci de l’angle’ (Fonoll), on Teresa Ibars s’acosta a la seva figura.   

‘El silenci dels arbres’

Notícies relacionades

Eduard Márquez. L’Altra Editorial. 128 pàg. 15 euros

Després de fitxar per al seu catàleg Eduard Márquez i a l’espera de publicar la seva esperada nova novel·la al novembre, ‘1969’, L’Altra Editorial rescata el seu èxit de fa dues dècades, ‘El silenci dels arbres’, que realça el poder de la paraula, la música i l’art davant la guerra, un tema que es manté tristament actual. Un violinista arriba a una ciutat assetjada per fer un concert.

Temes:

Estiu Llibres