Guia de lectura

15 novel·les negres recomanades per a aquestes vacances 2022

  • Sense oblidar la recent selecció de novel·les negres que proposàvem d’entre l’artilleria que les editorials van publicar per a Sant Jordi, hi ha altres títols acabats de publicar en què refugiar-se de la calor de l’estiu

15 novel·les negres recomanades per a aquestes vacances 2022
4
Es llegeix en minuts
Anna Abella
Anna Abella

Periodista cultural

Especialista en art i llibres, en particular en novel·la negra, còmic i memòria històrica

Ubicada/t a Barcelona

ver +

‘Hermanas’

Bernard Minier. Salamandra Black. 430 pàg. 21 euros

A l’espera que el 2023 Minier porti la seva nova sèrie ambientada a Espanya i protagonitzada per una guàrdia civil, arriba aquesta entrega del seu ja bregat policia de la zona de Tolosa Martin Servaz. En aquesta cavalca entre l’actualitat i els seus inicis al cos, amb un cas on es mesura amb un escabrós escriptor per l’assassinat de dos dels seus fans. 

‘L’últim vaixell’ / ‘El último barco

Domingo Villar. Columna / Siruela. 712 pàg. 23,95 euros

Si no t’has acostat encara a les seves novel·les, fes-ho ara. Retràs merescut homenatge a l’escriptor gallec, mort el maig passat. Creador del carismàtic, melancòlic i solitari inspector Leo Caldas, Domingo Villar va ambientar al seu Vigo natal la trilogia formada per ‘Ulls d’aigua’, ‘La platja dels ofegats’ i ‘L’últim vaixell’. 

‘Caso clínico’

Graeme Macrae Burnet. Impedimenta. 352 pàgines. 23,95 euros L’escriptor escocès que a ‘Un plan sangriento’ ja plantejava un fals ‘true crime’, torna a desafiar el lector amb un complex joc on es fonen i s’entrellacen realitat i ficció. Ara la intriga es remunta al Londres dels anys 60, entorn d’un psicoterapeuta radical i la seva reprimida pacient.

‘El cas Alaska Sanders’ / ‘El caso Alaska Sanders’

Joël Dicker. La Campana / Alfaguara. 592 pàg. 23,90 euros

Si fa una dècada es venia com el ‘thriller’ de l’estiu ‘La veritat sobre el cas Harry Quebert’, convertit en fenomen mundial, l’escriptor suís entrega ara la seva continuació puntualment per devorar-la sota el para-sol. De nou, amb l’escriptor Marcus Goldman, que toparà amb l’assassinat d’una jove model.

‘Obscuritas’ / ‘Obscuritas’

David Lagercrantz. Columna / Destino. 432 pàgines / 560 pàgines / 21,90 euros

Lagercrantz busca sortir de l’ombra de Stieg Larsson després d’assumir el repte de continuar la saga ‘Millennium’ del seu difunt compatriota. Aquí presenta sèrie pròpia, protagonitzada pel psicòleg bipolar Hans Rekke i la policia d’origen xilena Micaela Vargas. Afronten l’assassinat d’un àrbitre de futbol afganès, refugiat polític dels talibans.

‘En lo más profundo del sur’

John Connolly. Tusquets. 544 pàg. 20,50 euros

Imprescindible per als fans de la sèrie Charlie Parker. Connolly viatja al passat de l’expolicia de Nova York, que, buscant pistes de l’assassí de la seva dona i filla, recalarà en un empobrit poble d’Arkansas, on ja sumen tres noies negres assassinades. Els interessos econòmics i de poder enterboleixen encara més l’asfixiant atmosfera.   

‘El veredicto’

Michael Connelly. AdN. 450 pàg. 19,95 euros

A la tardor arribarà novetat de Michael Connelly, de nou amb el seu ara televisiu Harry Bosch. Mentrestant, i amb motiu de l’estrena a Netflix de la sèrie ‘El abogado del Lincoln’, arriba aquesta reedició d’‘El veredicte de llautó’, novel·la del 2008 en què es basa aquest ‘thriller’ legal protagonitzada pel lletrat Mickey Haller, que té l’oficina al seu cotxe. 

‘El sueño del cíclope’

Jerónimo Andreu. Siruela. 364 pàg. 21,95 euros 

Drogues, la màfia moldava i blanqueig de capitals a Gibraltar són els elements d’aquest ‘thriller’ amb què lidiarà el tatuat expolicia de la Roca Joseph Sanchez, reconvertit en agent d’enllaç dels serveis secrets britànics. És la tornada del periodista gadità després d’‘En el vientre de la roca’. 

‘El secreto de Erna’

Alicia G. García. RBA. 416 pàg. 20 euros 

L’autora de Gijón porta a la seva terra natal la investigació de la inspectora Olivia Garrido, que arriba al seu nou destí a la comissaria per enfrontar-se amb el seu company a l’assassinat del conductor d’un cotxe. A prop del lloc apareix una nena amb una ferida a la mà i incapaç de parlar.  

‘Marsella confidencial’

François Thonazeau. Crims.cat. 386 pàg. 20 euros

L’escriptor francès François Thonazeau s’inspira en ‘L. A. Confidencial’, de James Ellroy, per a aquesta història que ell trasllada a la Marsella del 1936. Durant la campanya per a les eleccions legislatives, un guàrdia és assassinat a trets al carrer entre els locals dels candidats del partit socialista i el de la ultradreta.  

‘Ripley enterrat’ / ‘Desconeguts en un tren’

Patricia Highsmith. Navona / Viena. 416 / 400 pàg. 20 / 26 euros 

Dos rescats en català de Patricia Highsmith, la reina del ‘thriller’ psicològic. Mentre Viena recupera en versió de Jordi Martín l’inquietant clàssic que va captivar tant Hitchcock que el va portar a la gran pantalla, Navona comença a publicar, amb traducció d’Assumpta Camps, els títols protagonitzats per l’immortal Ripley començant per aquest que gira entorn d’un pintor falsificador. En castellà poden trobar-se a Anagrama.   

‘Muerte en Santa Rita’

Elia Barceló. Roca. 484 pàg. 20,90 euros

L’autora de ‘La noche de plata’ porta el lector fins a Santa Rita, un antic balneari, després sanatori i avui la casa d’una anciana autora que utilitza els dos pseudònims per escriure novel·les de misteri i de novel·la rosa. El lloc és una comunitat transgeneracional que acull unes 40 persones. Fins que una mort acaba amb la pau.    

‘La gula’

Asako Yuzuki. Temas de Hoy. 496 pàg. 22,90 euros

El cas real d’una assassina japonesa que actualment està a la presó inspira aquesta premiada novel·la en què una periodista contacta amb una dona condemnada a cadena perpètua per haver matat diversos homes, i acaba fascinada per ella. Utilitzava els seus diners per costejar-se tallers de cuina i luxosos àpats. 

‘Doneu i se us donarà’ / ‘Dad y se os dará’

Donna Leon. Edicions 62 / Seix Barral. 272 pàg. / 336 pàg. 19 euros

Notícies relacionades

Per a incondicionals de l’escriptora nord-americana establerta a Itàlia. Donna Leon presenta un nou cas del seu icònic inspector Brunneti, en plena pandèmia veneciana, en què es veu obligat a investigar al marge de la policia com a favor a una antiga coneguda de la família. Descobrirà les llums i ombres de les oenagés. 

‘El asesino del rompecabezas’

Nadine Matheson. Catedral. 480 pàg. 21,90 euros