Propostes per a la diada

Literatura catalana: 15 llibres recomanats per al Sant Jordi 2022

  • 10 llibres d’història recomanats per al Sant Jordi 2022

Literatura catalana: 15 llibres recomanats per al Sant Jordi 2022
5
Es llegeix en minuts
Anna Abella
Anna Abella

Periodista cultural

Especialista en art i llibres, en particular en novel·la negra, còmic i memòria històrica

Ubicada/t a Barcelona

ver +

'Mamut' / ‘Mamut’

Eva Baltasar. Club Editor / Literatura Random House. 128 / 112 pàg. 17,50 / 17,90 € 

Molt esperat era aquest ‘Mamut’ amb què l’autora catalana tanca el seu tríptic sobre atípiques maternitats després dels celebrats ‘Permagel’ i ‘Boulder’. Baltasar es posa més fosca i violenta que a les novel·les anteriors per presentar una nova protagonista femenina que fuig de la societat hipòcrita i abraça la soledat d’un món rural primari i animal.   

‘El monstre de Santa Helena’ / ‘El monstruo de Santa Elena’

Albert Sánchez Piñol.  La Campana / Alfaguara. 301 / 256 pàg. 19,90 € El gran Bigcripi és el nou monstre sorgit de la imaginació de Sánchez Piñol després dels éssers fantàstics de ‘La pell freda’ o ‘Fungus’. Ara reuneix Chateaubriand i la seva amant, la marquesa de Custine, amb un Napoleó derrotat a la presó de l’illa de Santa Elena, personatges que segons l’autor de ‘Victus’, encarnen «la Cultura, l’Amor i el Poder». 

  

‘Benvolguda’ / ‘Bienamada’

Empar Moliner. Columna / Planeta. 232 pàg. 20,90 €

Empar Moliner explica la història d’una dibuixant que, complerts els 50, endevina que el seu jove marit, violinista en una orquestra, s’enamorarà de la violinista suplent. A través del seu protagonista, amb «el certificat de menopàusica oficial», la novel·la, Premi Ramon Llull, reflexiona sobre la vulnerabilitat del matrimoni, el pas del temps i la maternitat.  

‘Els angles morts’

Borja Bagunyà. Periscopi. 491 pàg. 19,90 €

A l’any de la seva publicació, la primera novel·la de Bagunyà continua rebent felicitacions: acaba de ser reconeguda amb el Premi de la Crítica de narrativa. Amb la seva rica prosa, el barceloní denuncia sense estalviar bilis les misèries i jerarquies absurdes del món acadèmic, a través d’un professor de Literatura, i de la sanitat, des del punt de vista de la seva dona, ginecòloga.  

‘Les muses’

Jordi Cussà. Comanegra. 19,50 €Abans de morir, l’11 de juliol, Jordi Cussà va deixar acabada aquesta rodona novel·la pòstuma en la qual l’autor de ‘Cavalls salvatges’ (portada al còmic per Kap, a Pagès Editors) reflexiona sobre la inspiració. Amb to lúdic ho fa a través d’un escriptor, el seu àlter ego, i de la seva directora editorial, fascinats per Ramon Llull, Shakespeare, Mozart i un misteriós personatge del segle XIII. 

 

‘Tots els mecanismes’

Melcior Comes. Proa. 640 pàg. 20,90 €

L’escriptor de Sa Pobla broda el camí que va començar amb la premiada ‘Sobre la terra impura’ amb aquesta ambiciosa «tragicomèdia negra sobre la recerca de la veritat i sobre la mentida». Comes es basa en casos reals per armar una trama de corrupció política i immobiliària que enllaça amb els camps de concentració de Franco i l’assassinat d’un empresari alemany a la Mallorca dels 90.   

‘Les altres mares’ / ‘Las otras madres’

Laia Aguilar. Columna / Destino. 272 / 256 pàg. 18,90 € 

L’autora barcelonina, guanyadora del Premi Pla 2020 (‘Pluja d’estels’), planteja al seu nou llibre tres històries de maternitats tabús que són alhora homenatges a dones invisibilitzades: el duel davant un embaràs interromput, una gestació subrogada, basada en un cas de ventre de lloguer a Ucraïna, i la recerca i el reconeixement, o no, d’una mare. 

‘La vida privada de Carmina Massot’ / ‘La vida privada de Carmina Massot’

Gemma Lienas. Univers / Harper Collins 19 € 

Als 87 anys, la dona que dona títol a la nova novel·la de la barcelonina Gemma Lienas rememora la seva joventut davant les nebodes, que volen internar-la en una residència. Es remunta als seus 24 anys, el 1956, quan va viure el primer gran amor, va conèixer el nazi Léon Degrelle i va intentar recuperar un valuós quadro espoliat durant la Segona Guerra Mundial.

‘Diatomea’

Núria Perpinyà. La Magrana. 336 pàg. 19,90 €  

Gir de Núria Perpinyà cap a la literatura fantàstica, en la renovada etapa de La Magrana. Al segle XXIII no hi ha guerres, els robots estan integrats en la família i els polítics són dones. Però l’altra cara de la moneda és un món corrupte amb populismes i científics il·luminats que volen suprimir els mars per acabar amb les inundacions que causa el canvi climàtic. 

‘Ràbia’

Sebastià Alzamora. Proa. 195 pàg. 18,50 €  

Alzamora trasllada el dolor i la perplexitat que li va causar la mort del seu gos, enverinat en un «acte sense sentit, gratuït i miserable», en aquesta ficció protagonitzada per un escriptor i la seva gossa en una perifèria costanera de turisme barat. La ràbia del títol no és la que tenen els gossos sinó la d’una societat malalta, estúpida i prepotent que ha perdut el respecte per l’altre. 

‘Junil a la terra dels bàrbars’ / ‘Junil en tierra de bárbaros’

Joan-Lluís Lluís. Club Editor. 290 pàg. 19,95 / 21,95 € 

Reconeguda amb el Premi Òmnium a la millor novel·la en català del 2021, aquesta faula de l’autor de Perpinyà que relata el viatge iniciàtic d’una jove de l’Imperi romà reivindica el poder d’explicar històries i en particular de l’oralitat. En la seva fugida, a la Junil del títol, devota d’Ovidi, se li suma un grup d’esclaus que, com ella, anhelen la llibertat.     

 

‘Distòcia’

Pilar Codony. L’Altra. 196 pàg. 18 € 

Distòcia significa «part anormal o difícil». La protagonista del Premi Documenta és una veterinària que treballa en una granja de vaques, com la mateixa autora de Banyoles. La narradora es queda embarassada i es debat davant el dilema d’avortar envoltada per la pressió de l’entorn rural on viu. Una reivindicació de la dona al camp i del control del propi cos.  

‘Encarnacions’

Biel Mesquida. LaBreu. 456 pàg. 22 €

Reconegut amb el Premi Trajectòria en la passada Setmana del Llibre en Català, Biel Mesquida presenta un centenar de relats elaborats durant cinc anys en què capta tot un cúmul de vides i veus. Reunits en una edició il·lustrada per l’artista Miquel Barceló, no hi falta la reflexió sobre la fugacitat de l’existència.

‘Matrioixques’

Marta Carnicero. Quaderns Crema. 176 pàg. 14 € 

L’autora de ‘Coníferes’ buscava explorar el tema de la violació com a arma de guerra, influïda per una història de la guerra dels Balcans, tot i que la seva nova novel·la ja no podrà llegir-se sense pensar en Ucraïna. El trauma es multiplica quan algunes de les dones es queden embarassades dels seus violadors.    

‘Visita a la senyora Soler’

Notícies relacionades

Manuel de Pedrolo. Fonoll. 312 pàg. 20 €

L’editorial Fonoll publica, junt amb l’informe del censor que la va prohibir el 1971, aquesta novel·la perduda i inèdita que Pedrolo va escriure el 1959. Es va basar en experiències reals de dones per explicar la de la protagonista, que als 27 anys continua verge i té un somni recurrent i cert complex eròtic. Amb pròleg d’Anna Maria Villalonga.