Propostes per a la diada

Novel·la negra: 15 llibres recomanats per al Sant Jordi 2022

Novel·la negra: 15 llibres recomanats per al Sant Jordi 2022
5
Es llegeix en minuts
Anna Abella
Anna Abella

Periodista cultural

Especialista en art i llibres, en particular en novel·la negra, còmic i memòria històrica

Ubicada/t a Barcelona

ver +

‘Ciudad en llamas’

Don Winslow. Harper Collins. 432 pàg. 22,90 €  

Flamant premi Carvalho en la passada BCNegra, l’autor de la celebrada trilogia de la droga torna amb nova saga sobre una guerra entre les màfies irlandesa i italiana als Estats Units de finals dels 80. Protagonitzada per Danny Ryan, Winslow recala a la seva terra, Providence, per explorar temes com la lleialtat, la traïció, l’honor i la corrupció.   

‘La presidenta’

Alicia Giménez Bartlett. Alfaguara. 344 pàg. 19,90 €

Giménez Bartlett, multipremiada dama negra, pionera a regalar al gènere una icònica dona policia, Petra Delicado, de la qual fins i tot va construir una biografia, presenta dues noves inspectores: les principiants germanes Berta i Marta Miralles. Han d’afrontar un cas incòmode per a les altes esferes: la presidenta de la Generalitat Valenciana, Vita Castellà, del partit que està al poder, apareix morta en un luxós hotel de Madrid. ¿Us sona d’alguna cosa? 

  

‘La señora March’

Virginia Feito. Lumen. 328 pàg. 19,90 €

Un aclamat ‘thriller’ psicològic amb notes de terror és l’‘opera prima’ d’aquesta madrilenya establerta als Estats Units que és comparada amb Patricia Higsmith. Publicat primer en anglès i recomanat per Oprah Winfrey, retrata l’elitista societat novaiorquesa en què viu la protagonista del títol, que sospita que el seu marit pot ser un assassí.  

    

‘Sarah Jane’

James Sallis. RBA. 224 pàg. 20 €

Amb el seu estil sobri i hipnòtic, el nord-americà James Sallis, guanyador del Hammett 2012, construeix un personatge inoblidable: Sarah Jane, filla d’un criador de pollastres que després de fugir de casa amb 16 anys i passar per l’Exèrcit i ser cuinera en un dubtós local acaba de xèrif en un petit poble oblidat. Allà, el seu cap apareixerà mort.  

‘Los otros Sherlocks Holmes (1892-1944)’

Pablo Muñoz (Ed.) Alba. 316 pàg. 22,50 € 

Molts van ser els contemporanis d’Arthur Conan Doyle que van admirar el seu icònic detectiu. Aquesta antologia aplega 18 relats, recopilats pel holmesià Pablo Muñoz, d’autors com ara Mark Twain, Maurice Leblanc, P.G. Wodehouse i l’espanyol Enrique Jardiel Poncela, que van de la fidelitat a la paròdia o el pastitx del personatge, en escenaris com ara Munic i Sibèria.  

‘Los nombres prestados’

Alexis Ravelo. Siruela. 320 pàg. 19,95 €

Una traductora i un jubilat busquen refugi en un recòndit poble. Identitats fictícies per ocultar, respectivament, passats terroristes i en la Brigada Políticosocial. La violència política dels 80 aflora en aquesta novel·la de víctimes i botxins, de redempció, recerca de segones oportunitats i culpa i perdó amb què l’autor canari va guanyar merescudament el premi Cafè Gijón 2021.

‘L’home de la gelosia’

Jo Nesbo. Proa. 544 / 592 pàg. 21,90 € 

El lector de Jo Nesbo està acostumat a sòlides trames, moltes de protagonitzades per Harry Hole. Però ara sorprèn amb més de 500 pàgines que reuneixen 12 relats que giren entorn de la gelosia i el poder. Sempre retratant el més fosc de l’ésser humà, juga el noruec amb el ‘thriller’, el gènere detectivesc i fins i tot la ciència-ficció i el terror a l'estil Poe.      

‘Una ofensa mortal’

Louise Penny. Salamandra Black. 528 pàgines. 22,00 € 

En un dels títols més rodons de la saga de l’autora canadenca, l’inspector Armand Gamanche abandona la seva jubilació al poblet de Three Pines per ser comissari general de l’Acadèmia de la Sûreté. Des del seu nou càrrec s’enfrontarà a la corrupció policial i es convertirà en sospitós de l’assassinat d’un col·lega quan es trobi un revòlver amb les seves empremtes.  

‘Muerdealmas’

Santiago Álvarez. AdN. 328 pàg. 18,95 €   

Tot un ‘noir’ rural és aquest ‘thriller’ de famílies enfrontades a l’Espanya buida, a Muerdealmas, un poble fictici entre Castelló i Tarragona. Allà torna, després de dos anys en un psiquiàtric, l’Abel, que amb l’herència del seu oncle, que s’ha suïcidat, intenta recuperar la seva vida amb la seva dona i fill. Però s’enfrontarà als secrets del passat i un entorn hostil.

‘El mentalista’

Camilla Läckberg i Henrik Fexeus. Columna. 23,90 €

Amb 30 milions de llibres venuts, la dama negra sueca, creadora de la sèrie ambientada en el seu Fjällbacka natal, inicia trilogia. Ho fa a quatre mans, amb el seu amic mentalista Henrik Fexeus. D’aquí ve el títol, protagonitzat per un ‘alter ego’ d’ell i per una agent de policia, que investiguen uns crims a Estocolm lligats a l’il·lusionisme.  

‘Será nuestro secreto’

Empar Fernández. Alrevés. 360 pàg. 20 €

L’autora barcelonina estrena protagonista: un veterà i flegmàtic inspector dels Mossos d’Esquadra, Mauricio Tedesco. A l’investigar la desaparició de la Noa, una tímida i singular adolescent de 14 anys, d’una elitista escola privada, s’enredarà en les entranyes de l’alta burgesia barcelonina a qui pertanyen els pares, un món d’aparences, luxes, enveges i secrets.  

‘La apelación’

Janice Hallett. Ático de los Libros. 512 pàg. 19,90 € 

Amb una versió moderna de la novel·la epistolar, amb correus electrònics i missatges de mòbil, el debut de la britànica Janice Hallett desafia el lector, a l’estil d’Agatha Christie, a endevinar quin dels 15 sospitosos és l’autor d’un assassinat en un idíl·lic poble anglès pel qual un home està acusat a la presó. Les proves són allà, ‘només’ cal lligar els caps.   

‘Quarantena’

Petros Márkaris. Tusquets 240 pàg. 19 €  

La contribució de Márkaris a la literatura de la pandèmia. L’escriptor grec firma dos relats protagonitzats, com no podia ser d’altra manera, pel seu comissari Jaritos, en els quals aquest continua perseguint assassins, ara des de casa i amb ajuda de la informàtica, quan es veu confinat per contacte pròxim amb un positiu. Trames a l’Atenes colpejada per la covid. 

‘Los dos lados Teresa Cardona’

Siruela. 424 pàg. 21,95 €

El debut d’una autora a qui cal seguir la pista. L’autora madrilenya entrellaça dues intrigues, una del 1989 i una altra del 2016, quan un cadàver, deshidratat, lligat i emmordassat, apareix al real lloc de San Lorenzo de El Escorial. La tinenta Karen Blecker investiga el cas, similar al d’un crim comès dues dècades enrere, en els anys de plom del terrorisme.  

‘Por encima de mi cadáver’

Notícies relacionades

Jeffrey Archer. Harper Collins. 320 pàg. 19,90 €

A Londres es crea una unitat per investigar assassinats sense resoldre. Sobre la taula del detectiu en ascens en la policia de Londres William Warwick hi ha tres casos en què els criminals poden tornar a actuar. Mentrestant, a Ginebra un advocat continua representant un ric col·leccionista d’art condemnat per robatori i falsificació suposadament mort.